Objavljeno u Nacionalu br. 438, 2004-04-06

Autor: Dean Šoša

DVD / VIDEO

Potresno remek-djelo o Holokaustu

Ponovno gledanje Spielbergove "Schindlerove liste" podsjeća kako je riječ o jednom od ponajboljih filmova 90-ih

Dean ŠošaDean ŠošaU nekim drugim okolnostima najistaknutije mjesto unutar ove rubrike zasigurno bi zaslužio film “U potrazi za Nemom” , sjajan crtić čije je dvostruko DVD izdanje, bez pretjerivanja, savršeno. Ipak, “Nemo” je imao nesreću i pojavio se u videotekama istoga tjedna kada i “Schindlerova lista” Stevena Spielberga, tako da se morao “zadovoljiti” lijevom stranicom.
Možda je otrcano predstavljati film o kojem se sve zna, međutim, sa “Schindlerovom listom” postoji jedan problem koji valja uvijek iznova rješavati. Naime, iako veliki broj kritičara cijeni film, nerijetki smatraju kako je riječ tek o vješto smišljenom Spielbergovom podilaženju ukusu “akademijinih” glasača. Ima tu neke logike – crno-bijela tehnika, trosatno trajanje i najozbiljnija moguća tema zasigurno su barabama koje odlučuju o Oscarima puno interesantniji negoli pustolovine Indiane Jonesa.
Ipak, ponovno gledanje “Schindlerove liste” sve te priče čini besmislenima: Spielbergov film jednostavno je savršen i pravo je svetogrđe stavljati ga u isti koš s instant “otimačima” Oscara poput “Engleskog pacijenta”, “Chicaga” ili “Zaljubljenog Shakespearea”. Teško je pronaći suvremeni film koji traje više od tri sata a da u njemu ni jedan kadar nije suvišan. Filmovi u kojima velike ideje i teme ni u jednom trenutku ne djeluju eksplicitno i nametljivo su još veća rijetkost. “Schindlerova lista” upravo je takav film. Iako je “čovjek” Spielberg zasigurno bio emotivno zainteresiran za patnje svoga naroda, “redatelj” Spielberg je toliki majstor da mu je i od holokausta bila važnija dramaturgija. Tako je “Schindlerova lista” ponajprije portret jednoga čovjeka, fascinantnog ženskara i muljatora Oskara Schindlera, koji je ispočetka zapošljavao Židove zato jer su bili najjeftinija radna snaga, a zatim izrastao u heroja, spasitelja više od 1100 života pa tek onda epska priča o stradanju jednoga naroda.
“Schindlerova lista” je zaslužila svih sedam osvojenih Oscara, a kipiće su svakako trebali dobiti još i briljantni Liam Neeson i Ralph Fiennes za ulogu poremećenog nacističkog zločinca Goetha, u čijem je karakteru Spielberg ipak uspio pronaći ljudsku dimenziju. Pošteno govoreći, Steven Spielberg nikada nije do kraja priznat kao veliki autor. Ipak, riječ je o čovjeku čijim filmovima godine samo pomažu. Poput na DVD-u nedavno objavljenog serijala o “Indiani Jonesu”, i “Schindlerova lista” ga otkriva kao nenadmašnog pripovjedača nenametljivog, ali iznimno snažnog i slojevitog autorskog pečata.
Među pomalo ipak preskromnim dodacima DVD izdanju ovoga filma vrijedi izdvojiti dokumentarac “Glasovi s liste” u kojemu se pojavljuju neki od preživjelih Židova sa Schindlerove liste.

Blitz
DVD
Schindler”s List, am. rat. drama, 1993. R: Steven Spielberg GL: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Caroline Goodal, Embeth Davidtz
FILM: 3
DVD: 2

U POTRAZI ZA NEMOM
Continental film
DVD+VHS

Prošlogodišnja suradnja velikog studija Disney i manjeg ali trenutačno kreativno naprednijeg Pixara (“Priča o igračkama”, ”Život buba”) rezultirala je filmom “U potrazi za Nemom”, jednim od ponajboljih dugometražnih crtića posljednjih tko zna koliko godina. Zabavna i pametna priča o nestašnoj ribici koja nesretnim slučajem završi u akvariju bila je osim djeci podjednako zanimljiva i roditeljima, osobito zbog lika nesigurnoga i samohranog Nemina tate Marlina.
Dvostruko DVD izdanje svaki bi kolekcionar morao kupiti još danas. Sinkronizacija na hrvatski jezik obavljena je vrlo dobro, a dodaci su odlični, osobito raskošni audio-vizualni komentar i deseci izbačenih scena. Jedno od ponajboljih dvostrukih izdanja nekoga filma uopće.

Finding Nemo, am. animirani, 2003. R: Andrew Stanton, Lee Unkrich Glasovi: Alexander Gould, Albert Brooks, Ellen DeGeneres, Willem Dafoe
FILM: 3
DVD: 3

BILO JEDNOM U MEKSIKU
Blitz
DVD+VHS

Završni dio “Meksičke trilogije” Roberta Rodrigueza (“El Mariachi”, “Desperado”), akcić “Bilo jednom u Meksiku”, vjerojatno je i njezin najlošiji dio. Robert Rodriguez daroviti je filmaš, itekako kadar zabaviti gledatelja, međutim njegova nezainteresiranost za ljude i karaktere, čim se od djece (“Spy Kids”) okrene odraslima, upravo je nevjerojatna. Lik koji tumači Johnny Depp možda bi u ranijim Rodriguezovim i Tarantinovim filmovima djelovao “fora”, međutim simpatično prikazati čovjeka koji iz čiste obijesti ubija siromašne meksičke kuhare nakon što mu priprave odličan obrok, krajnje je neukusno.
DVD izdanje filma donosi redateljev audio komentar, a Rodriguez je glavna zvijezda većine ostalih, uglavnom dopadljivih priloga.

Once Upon a Time in Mexico, am.-meks. akc. film, 2003. R: Robert Rodriguez GL: Antonio Banderas, Salma Hayek, Johnny Depp, Mickey Rourke, Eva Mendes
FILM: 1
DVD: 1

PREVARANTI, LOPOVI I UBOJICE
Discovery
DVD+VHS

Glumac i redatelj Gregory Mars Martin navodno odlično igra biljar. Nažalost, iz njegova drugog redateljskog uratka, kriminalističke drame “Prevaranti, lopovi i obojice”, redateljeva ljubav prema ovome sportu baš i nije pretjerano vidljiva. Naime, najlošiji dijelovi filma su upravo oni u kojima se igra biljar. Priča o dobrom momku koji je postao prevarant umjesto profesionalni igrač ipak ima dovoljno zabavnih trenutaka, osobito volite li igru zbog koje sam, uostalom, potpuno neopravdano filmu dao visoke dvije zvjezdice. Glavnu ulogu odigrao je ne osobito talentirani Martin, a veteranu Rodu Steigeru ovo je bio posljednji film.
DVD izdanje donosi audio komentar redatelja Martina i koscenarista Chrisa Corsoa.

Poolhall Junkies, am. krim. drama, 2002. R: Gregory Mars Martin GL: Chazz Palminteri, Rick Schroder, Rod Steiger, Christopher Walken

FILM:2
DVD: 1

DRUGA STRANA LJUBAVI
Blitz
DVD+VHS

Francuski krimić “Druga strana ljubavi’” jedan je od filmova s preokretom koje je nemoguće suvislo ocijeniti ako se gledateljima ne otkrije rasplet. Da ne bismo prekršili elementarna pravila pristojnosti, recimo samo da je debitantski uradak francuske redateljice Laetetije Colombani vrlo pristojan film, s dražesnom Audrey Amelie Tautou u glavnoj ulozi.
Solidno DVD izdanje “Druge strane ljubavi” od dodataka donosi audio komentar redateljice nježnoga glasića i nekoliko izbačenih scena, među kojima se sakrio i alternativni kraj filma.

A la folie… pas du tout, franc. ljub. krimić, 2002. R: Laetetia Colombani GL: Audrey Tautou, Samuel Le Bihan
FILM: 2
DVD: 1

JOŠ JEDAN DAN U RAJU
MG FILM
DVD+VHS

Krimi-dramu “Još jedan dan u raju” režirao je nekoć glasoviti Larry Clark, neposredno nakon što se proslavio s “Klincima”. U priči o dvama ljubavnim parovima različitih generacija koji se udružuju u kriminalističkim aktivnostima, Clark si je dao oduška u prikazu nasilja i seksa, međutim “Još jedan dan u raju” ipak je manje intrigantno djelce u odnosu na svoga prethodnika.
DVD izdanje filma donosi Clarkov audio komentar koji je preveden. Kako se takve stvari kod “malih” filmova rijetko događaju, domaći distributer zaslužuje sve pohvale.

Another Day in Paradise, am. krim. drama, 1998. R: Larry Clark GL: James Woods, Vincent Kartheiser, Melanie Griffith
FILM: 1
DVD: 2

DOBAR POSAO U ITALIJI
VTI
DVD

DVD izdanje staroga “Dobrog posla u Italiji” potvrđuje kako je nedavni remake ipak malčice bolji od originala snimljenog 1969. Ipak, britanski krimić polukultne reputacije ima nešto što novi američki nema, sjajnoga Michaela Cainea iz njegovih mlađih dana i pomalo zaboravljenog komičara Bennyja Hilla. Ako već stari “Dobar posao u Italiji” nije bolji od novoga, njegovo je DVD izdanje kudikamo superiornije. Podulji dokumentarac je vrlo dobar, a audio komentar koji su obavili producent i autor knjige o filmu prilično zabavan.

The Italian Job, brit. krimić, 1969. R: Peter Collinson GL: Michael Caine, Noel Coward

FILM: 3
DVD: 2

BEZUVJETNA LJUBAV
ISSA
DVD+VHS

Nakon izvrsne romantične komedije “Moj dečko se ženi”, novi film australskog redatelja P. J. Hogana čekali smo dugih pet godina. Humorna drama “Bezuvjetna ljubav” nije na razini spomenutog filma ili jednako tako dobre komedije “Muriel se udaje”, međutim nudi dovoljno razloga za gledanje. Jedan od njih je i odlična Kathy Bates u glavnoj ulozi depresivne domaćice koja odluči promijeniti svoj dosadni život. Zanimljivo, legendarna Julie Andrews (“Moje pjesme, moji snovi”) odigrala je u filmu samu sebe. DVD izdanje ne sadrži dodatne priloge.

Unconditional Love, am. hum. drama, 2002. R: P. J. Hogan GL: Kathy Bates, Rupert Everett, Dan Aykroyd
FILM: 2
DVD: 0

Vezane vijesti

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

Predsjednik Republike Ivo Jospović, sudjelujući na otvaranju "Prvog regionalnog seminara o ljudskim pravima - Edukaciji o holokaustu", koji se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika