30.01.2012. / 14:11

Autor: Nacional.hr

Rohatinski upozorava

Ovo će biti najteža od svih kriznih godina

Upozorio je kako je HNB-ov manevarski prostor izuzetno ograničen te će se fokusirati na očuvanje deviznih rezervi

Željko RohatinskiŽeljko RohatinskiGuverner Hrvatske narodne banke, Željko Rohatinski, u intervjuu za magazin Banka otkrio je kako očekuje da će ova godina biti najteža za građane, ali i poručio Vladi da mora očuvati likvidnost i stabilnost financijskog sustava te stvoriti uvjete za održivi rast i razvoj.

Rohatinski ističe kako je nužno da Vlada bez odgode smanji troškove, osigura što povoljnije financiranje države i pokrene rast i razvoj gospodarstva.

Upozorio je kako je HNB-ov manevarski prostor izuzetno ograničen te će se fokusirati na očuvanje deviznih rezervi. Pozvao je vladu da svojim mjerama smanji pritisak na devizne rezerve, što bi HNB-u olakšalo održavanje stabilnosti tečaja.

Guverner procjenjuje kako bi najveći doprinos banaka oporavku gospodarstva bio kroz ponudu kredita za prozivodnju i izvoz uz povoljne uvjete. No, upozorava i kako bi plan o pretvaranju dijela nenaplaćenih potraživanja banaka u vlasničke udjele u poduzećima trebalo pažljivo provoditi.

Na kraju zaključuje kako će, u najboljem slučaju BDP ove godine stagnirati, a ne padati.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

registracija
30/1/12

queen1974, 30.01.12. 15:24

Narodu mora biti jasno da im je nužno neophodan dodatni izvor prihoda. Na zapadu su to odavno shvatili pa prosječan njemac radi 2,2 posla. Klikom na link pogledajte izvrsnu priliku koja Vam može biti stalan ili honoraran posao. http://www.freewebs.com/scnetjob/


registracija
27/11/11

Culex, 30.01.12. 15:40

Gosp.Rohatinski upozorava (koga,sam sebe?) kako je manevarski prostor HNB-ov izuzetno ogranićen! (ogranićen..u ćemu,manevri..prema kome i s ćime..).Sve,ili većinom ,uspjevanja HNB svodila se upravo na definiranje manavarskog prostora!Gosp. guverner je financijski čistunac.Nije bilo bitno u kom smjeru idu državne financije,(znamo gdje su danas:potpuno dužničko kolabiranje svih kanala snošljive otplativosti) uvijek je bilo jedino važno dijagnosticiranje.Kao da je to posao guvernera jedne države!Toliko je na čelu HNB da se nićim ne može amnestirati od aktivnog sudjelovanja.


registracija
21/9/11

nikip, 30.01.12. 16:16

hahaha moj sokole ti stampas novac strane banke kupuju devize i salju kuci ili iznose eurice kuci ....sve ces vise davat deviza iz rezervi da branis a oni ce kupovat ...jebala te monetarna politika ..nemozes od nista stvorit nesto...idi kuci i odmori jer oporavka nema samo gore


registracija
9/3/10

nostradurus, 30.01.12. 17:29

Ha, Ha, HNB ne zna odgovoriti na obično pitanje problema inflacije i zadržavanja kupovne moći podizanjem kredita, a kamoli o nečem pametnijem..

sites.google.com/site/financijskisustav/otvoreno-pismo-hnb


registracija
12/1/11

siziff, 30.01.12. 20:40

Uskoro će te svi na selo kamo i spadate, po svemu, pa nećemo imati največu količinu neobrađene zemljurine u Evropi, istovremeno uvozeći krumpire.

A Roha će i dalje preljevati iz šupljega u prazno, (najčešće u smjeru krupnoga kapitala), podržavan od plitkih skorojevića koji čekaju novu Ljubičicu Bijelu iliti MESIJU, koji će omogučiti nove kredite, nova zaduživanja, osamsatno radno vrijeme i đeda Mraza u vidu sindikata
Sav ovaj neradnički mentalitet lezilebarenja, nakoćen za Bravara će teško biti naučiti radu ( zato tako zdušno i sline za Bravarom).
Kriza je tek malo pokazala svoje zubiće, pričekajte još malo, pa bumo vidjeli šta znači KRIZA.
Svaki rok ka nekom boljitku, dok se ne prestroji čitavo svjetsko gospodarstvo je minimum deset godinica.
Dakle još pet.šest u najboljoj varijanti.

Do tada imate vremena za sve hadezenjarsko i esdepenjarsko sranje okrivljavati sve redom: Eskime Liliputance, Bušmane, Ameriku, Evropu.....spisak je neograničen


registracija
26/1/08

Rampa, 31.01.12. 13:29

@siziff

Ako mi svi "spadamo na selo", gdje ti leptire spadaš?

Možda u Berlin, Cirih, Pariz ili gdje već??

Daj prosvijetli nas jadne neuke seljake!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika