Objavljeno u Nacionalu br. 438, 2004-04-06

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

«Pasiju» zabraniti mlađima od 60 godina

Naš vodeći filmski kritičar, inače grkokatolički pop Živko Ante Kustić, obožava bolesno sadističke prizore kako u filmekima o pobačaju i Isusu, tako i u stvarnom životu: cipelarenje/ djecoljubni hrvatski vjeroučitelji vole bolesno sadističke prizore u filmovima, a od prizora iz suvremenog gradskog života g. Živku Kustiću najdraže je cipelarenje, jer ono nije ništa u usporedbi s Kristovim mukama

Ivan StarčevićIvan StarčevićDRUGO LICE
Četvrtak, Nova TV, 22.09
Vijenac

Kod Petra Vlahova gostovao je općepoznati grkokatolički pop Živko Ante Kustić uz kojeg se stisnuo, na istom trosjedu, veliki prosvijećeni ljevičar Slavko Goldstein koji je cijelu večer sitno živkao, tj. uporno je oslovljavao popa sa «Živko», a ovaj njega isključivo «gospodine Goldstein». Ovaj mali debalans u razmjeni emocija lako je protumačiti željom vrapčića Slavka da se, budući ljevičar, prikaže boljim nego što stvarno jest. Identična masturbantska koketerija (što je za gospodu u godinama kompliment) bila je na djelu kod mrkog popa Živka koji je odbijanjem bilo kakvih javnih intimnosti s «komunistom», javnosti želio dati do znanja koliko je on, iako u toplom krilu matere Crkve, zapravo bio progonjen od tog istog mrskog Slavka i njegovih drugova.
U takvom ozračju općenja s vlastitom poboljšanom slikom razgovaralo se o Gibsonovu bolesno sadističkom filmu «Pasija» koji je g. Kustića opčinio toliko da mu je ne samo dao odličnu ocjenu, nego je i vjeroučiteljima preporučio da povedu djecu kolektivno na tu krasotu, tek toliko da dječica ne bi zaboravila i onaj drugi bolesno sadistički film koji djecoljubni rvacki katehete obožavaju. Taj su film djeca u srednjim školama do nedavno gledala kao nastavno pomagalo u kojem se fetusu drobi glava ginekološkim klještašcima, e pa sad, djeco, kliče naš najbolji filmski kritičar g. Živko Kustić, ajmo, ima jedan lijep film, poslije onoga o pobačaju, idemo opet svi u kino. Voditelj Vlahov pokušao je vodećem hrvatskom filmologu skrenuti pažnju na, za određene gledatelje, nepodnošljivu okrutnost muka kojima je podvrgnut Jim Caviezel (Gibsonov Isus), ali u doba Velikog tjedna bilo bi ludo očekivati defenzivu. Ma nije to ništa, uzvratio je Vlahovu naš popularni filmski publicist i Slavkov prijatelj Živko, sve je to sitnica prema cipelarenju na ulici, kad uhvate jednog pa pobjesne. Isti živodajni argument upućivali su razni profesori sa zagrebačke Bogoslovije kritičarima nepodnošljivih i dječjem dobu totalno neprikladnih prizora u školskom klerikalnom video pomagalu koje je tek nakon negodovanja hrvatske javnosti povučeno iz škola. Pa to je samo život, što vi hoćete, jer život je zapravo puno okrutniji od izravnog prijenosa abortusa, što znači da mi, djecoljubni rvacki katehete, zapravo čuvamo nježne mlade duše kad im prikazujemo samo film u kojem se bespomoćnom živom biću čine strahote puno gore od cipelarenja koje je Staljinovu filmologu Živkecu Kustiću tek jedan od ljupkijih prizora iz uličnog života.

VEČERAS S JOŠKOM LOKASOM
Subota, HRT 1, 21.59
Četiri kaktusa

Nakon Nove Tv i njenog sve boljeg Petra Vlahova Pelinkovca s emisijom «Drugo lice», posao globalizacije tv zabave odlučili su dovršiti mali nedoučeni Svilani i Sušeci sa Stare TV, koji su se dosjetili da bi Joško Lokas, propali voditelj vlastitog kviza, bio idealan kao muška Željka Ogresta, tj. kao Svilan-Sušecov urednički odgovor velikim američkim tv djelatnicima. Vlahov je prepisao malo scenografije Connana O Briana, Ogresta je utuživo kopirala Oprin potpis, ali je zato Lokas preuzeo sve što je vidio kod Jaya Lenoa. Sudeći po ovoj prvoj emisiji, a takve će biti i sve ostale, Lokas nije ništa čuo, on je samo gledao, kao prava dokona i blazirana provincijalna zagrebačka kokoš koja s prijateljicama suvereno raspravlja o svjetskim stvarima o kojima pojma nema.
Naš Lokica, Lola naša i Lole Svilanov i Sušecov, vidio je još kao mali da američki voditelj na početku svoje emisije priča viceve o predsjedniku Clintonu i Moniki Lewinsky, ali je zaboravio čuti i shvatiti da bi on, Lokica naša, trebao pričati viceve o našoj vladi, a ne o opoziciji. Naš Lole sebe doživljava kao stručnjaka za tv kvizove, nema veze što su mu svi propali, pa je kao takav gledateljima dao da glasuju tko je važniji i bolji: nekadašnji Kvisko ili sadašnji živi Mirko Miočić. Pokazali su sliku g. Miočića poslije koje može ići samo jedno pitanje: što vam je to s ušima, kakva je to bolest i kako da se od nje liječimo, ako je kojim sretnim slučajem dobijemo, eto to je trebalo pitati našeg sveznadara, ako je već Joško tako velik stručnjak za pitanja kakvim se sam sebi i Svilanu čini.
Pogledamo li ovu čitavu tugu s vedrije strane, zaključit ćemo da se Hrvatska televizija vinula bliže hrvatskom filmu. Dodijeliti propalom voditelju, ne samo «Upitnika» nego i mnozijeh drugih kvizova, još jednu emisiju koju će on uspješno upropastiti svojom sirovošću i neduhovitošću, znači odisati zdravim duhom svih dosadašnjih filmskih komisija hrvatskog ministarstva za kulturu.

24 SATA
Nedjelja, Nova TV, 19.00
Vijenac

Komentator Nove TV opatrnuo je žestoko hrvatske biskupe koji žele da nedjeljom kupujemo novine na jedinom otvorenom prodajnom mjestu: u crkvi. Zabrana rada nedjeljom, do ovog Vukšićeva komentara, nije imala ni jednog veće pažnje vrijednog protivnika, jer ipak je Branko Vukšić za možebitnu brojnu i u svakom pogledu sigurno sirotu populaciju – televizija s velikim «T». Dok hrvatski biskupi i kardinal motaju hrvatske političare oko malog prsta kad god se sjete, Televizija se ne da.
Novoj TV do groba hvala i na snimci minijaturne hvarske uvale u koju je vrhunski hrvatski estet i ljepoduh, inače filmski režiser Branko Schmidt uvalio svoju kućerinu. Hvarski ugostitelj Zlatko Barišić htio je tu napraviti kafić, ali za Novu TV izjavljuje da je odustao, jer je shvatio da bi bilo kakvom gradnjom unakazio uvalu. Sudeći po njegovim filmovima, g. Schmidt je temeljito imun na takva prizemna ugostiteljska rezoniranja, pa je lijepo podigao katnicu.

INTER – JUVENTUS
Nedjelja, HRT 2, 20……………
Kaktus

Odgovorni urednik Programa za zabavu i sport
«jako je dobra utakmica, dobra za gledanje» Otkako su Treći program skinuli s aparata otkopčali, iskopčali struju, Božjidar Sušec čuje se na jednom programu manje. Izgleda da je, tim slijedom, na redu iskapčanje Drugog pa Prvog programa, skidanje s aparata za umjetno disanje, sve za dobrobit nacije, kao jedini način da se zauvijek riješimo sp reportera
Jest da su Trećem programu iskopčali struju i skinuli ga s aparata, ali zaboravili su to učiniti i Boži Sušecu koji i dalje nasrće s Prvog i Drugog. Večeras je, na kraju utakmice, iznio svoj obvezujući stručni sud: «Jako je dobra utakmica, dobra za gledanje». Dragi tv gledatelji nikad ne će saznati za što bi drugo mogla biti dobra utakmica nego za gledanje, pa ne ćemo biti prosti i nagađati.

GLAMOUR CAFE
Nedjelja, HRT 1, 21.16
Četiri kaktusa

Najnoviji odgovorni urednik Programa za zabavu i sport, g. Božjidar Sušec, baš kao ni njegov novi i jedini odmiljeni podurednik koji se zove urednik Zabavnog programa Siniša Svilan, pušta rečenicu o slici Doriana Graya, koja, po enciklopedistima Sušecu i Svilanu, nikada ne stari, iako je slika notorno poznata stvar da Dorian Gray jedino na slici postaje sve nakazniji, u skladu sa svojim postupcima. Oprostit ćemo ovu malu grešku našem prezauzetom g. Svilanu koji je dvostruki urednik (Zabavnog programa i svoje emisije), pa od silnih obaveza ne stiže pogledati priloge koje objavljuje. On sigurno zna što je Dorian Gray i da je imao samo malo više vremena, on bi tu knjigu davno pročitao i ne samo nju…
Svilanove sestre Nanut u svojem londonskom naletu na Oxford, Cambridge i pripadajuće osmerce cijelo vrijeme suvereno nas dave terminima «bout rejs» i štroker. Ne vodeći, kao tipično nedoučene Svilanuše i Sušecovke, o tome da nitko u Hrvatskoj pojma nema što je to štroker (veslač čiji zaveslaj slijede svi ostali) i o tome da nas baš briga što Englezi svoju utrku osmeraca zovu Boat Race, dva Sušecova i Svilanova potpuno nedužna snoba, rečene seke, na kraju su razgovarale s kormilarom, misleći da razgovaraju s veslačem, tj. s famoznim štrokerom koji je toliko opčinio ne samo njih dvije, nego i dva tako velika sportaša i urednika kao što su Sušec i njegov najdraži Svilanček.

DNEVNIK
Ponedjeljak, HRT 1, 12.00
Kaktus

Glumčić Zlatko Vitez na aerodromu se gromoglasno dere pred g. Praljkom i ostalom petoricom putnika za Haag. Milošću HRT-a i reportera Mire Aščića čuli smo samo «tuđe prirepine», što je otprilike bio kraj recitacije velikog meštra sviju histriona, popraćen pljeskom i galamom odabrane publike, na čelu s Petronijem Rojsom i sličnim arbitrima elegancije iz naše nedavne slavne prošlosti. U vijestima u 14 sati nestalo je recitatora Viteza, što znači da će gledatelji večerašnjeg Dnevnika, ali ne i čitateljice i čitatelji Nacionala, biti prikraćeni za još jedno divno svjedočanstvo naše slavne suvremenosti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika