30.01.2012. / 17:14

Autor: Hina

Centar za mirovne studije:

Spriječite nasilje na etničkoj osnovi

Centar je reagirao priopćenjem zbog prošlotjednih incidenata na etničkoj osnovi, od navijačkog nasilja u Srbiji nad hrvatskim navijačima do uništavanja imovine i fizičkih obračuna usmjerenih prema građanima Republike Hrvatske srpske nacionalnosti

Nakon polufinalne utakmice Europskog rukometnog prvenstva između Srbije i Hrvatske, koja se gledala na video zidu u Vukovaru, hrvatski navijači napali kafić i kamenjem razbijali prozore i automobile. Dušan Živković pregledava i pokazuje svoj razbijeni automobil. Photo: Davor Javorović/PIXSELLNakon polufinalne utakmice Europskog rukometnog prvenstva između Srbije i Hrvatske, koja se gledala na video zidu u Vukovaru, hrvatski navijači napali kafić i kamenjem razbijali prozore i automobile. Dušan Živković pregledava i pokazuje svoj razbijeni automobil. Photo: Davor Javorović/PIXSELLU povodu niza nedavnih nasilnih incidenata na etničkoj osnovi usmjerenima prema hrvatskim građanima, Centar za mirovne studije pozvao je danas policiju da što prije privede osumnjičene za napade u tri hrvatska grada, a Državno odvjetništvo da podnese kaznene prijave temeljem zločina iz mržnje.

Centar je reagirao priopćenjem zbog prošlotjednih incidenata na etničkoj osnovi, od navijačkog nasilja u Srbiji nad hrvatskim navijačima do uništavanja imovine i fizičkih obračuna usmjerenih prema građanima Republike Hrvatske srpske nacionalnosti.

Navijači Hrvatske rukometne reprezentacije nakon utakmice sa Francuskom u Novom Sadu napadnuti sa sjekirama i gađani sa ciglama i blokovima. Rašo pokazuje svoj razbijeni automobil. Photo: Davor Javorović/PIXSELLNavijači Hrvatske rukometne reprezentacije nakon utakmice sa Francuskom u Novom Sadu napadnuti sa sjekirama i gađani sa ciglama i blokovima. Rašo pokazuje svoj razbijeni automobil. Photo: Davor Javorović/PIXSELLTim događajima svjedočili smo u Vukovaru, Splitu i Dubrovniku, što jasno pokazuje da među građanima još postoji etnička netrpeljivost koja eskalira u fizičko nasilje, ističe se u priopćenju.

U Hrvatskoj je na snazi kazneni zakon koji prepoznaje zločin iz mržnje kao otegotnu okolnost prilikom počinjenja kaznenih djela, a napadi koji su se dogodili prošlog vikenda bili su ciljano usmjereni na pripadnike srpske manjine čime su se ispunili uvjeti za pokretanje istrage utemeljene na zločinu iz mržnje, dodaje se.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
19/1/12

samirst34, 30.01.12. 18:20

nije moguće da postoje međuetničke tenzije!!.pa zar nisu predsjednici obiju država zaključili kako su odnosi nikad bolji! Pa neformalni susreti bez kravata,pa žena i deca na brijunima,pa minute šutnje malo vamo,malo tamo,idila živa.trebala nam je jedna pulufinalna utakmica da demantira našeg ni piškiću-ni kakiću predsjednika i kolege mu srpskog velesmutljivca.


registracija
6/1/12

UnDeR, 30.01.12. 23:14

A kakav je zakon na snazi u Srbiji? Mrš mamu vam j*bem hohštaplersku iz Mirovnih studija, bagro


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika