Objavljeno u Nacionalu br. 846, 2012-01-31

Autor: Ivan Pandžić

Kraj tvorca PDV-a

Sedam Škegrinih prevara

DORH-u su dostavljeni dokumenti koji detaljno razotkrivaju kako se novac prikupljen za ulaganja u nekretnine koristio za financiranje projekata osnivača Quaestusa i njihovih partnera

Nakon Škegre potop;
Kad su vidjeli poslovnu
dokumentaciju Quaestusa, menadžeri
Erste Investa odbili su
preuzeti upravljanje
nekretninskim fondomNakon Škegre potop; Kad su vidjeli poslovnu dokumentaciju Quaestusa, menadžeri Erste Investa odbili su preuzeti upravljanje nekretninskim fondom"Dečki su se zaigrali i koristili su naš novac kao svoje samoposluživanje." Ta izjava visokopozicionirane osobe iz Quaestus Nekretnina sukus je kaznene prijave što je proslijeđena Državnom odvjetništvu protiv Borislava Škegre, Tomislava Matica i Željka Lukača, osnivača Quaestus Investa i prvog nekretninskog fonda u Hrvatskoj.

DOKUMENTI KOJE je Nacional pribavio i na osnovu kojih je napravljena prijava pokazuju da je u više od tri godine u upravljanju nekretninskim fondom kraljevao sukob interesa jer je novac ulagaca korišten za Quaestusove projekte, financiranje obitelji Perković, te kao kasica iz koje se novac uzimao prema potrebi i želji. Škegro se poigrao i s našim budućim mirovinama. Škegri, Maticu i Lukacu povjerovala su sva četiri mirovinska fonda i uložila 70-ak milijuna kuna, a dionica na burzi sada vrijedi tek jednu četvrtinu cijene. Regulatorna agencija Hanfa im je zbog svih nepravilnosti oduzela licenciju, a koliko su Škegro i partneri zabrazdili u svom ulaganju svjedoči i to što je Erste Invest, ugledno društvo za upravljanje fondovima, odustao od preuzimanja Quaestus Nekretnina kada su dobili uvid u poslovanje.

Prijava se temelji na osnovi zapisnika i internih izvješća Hanfe. Dokumenti otkrivaju kako je Quaestus Nekretnine, pompozno najavljen kao Škegrin fond u koji su investitori uložili 225 milijuna kuna, postao fijasko. Ne treba ga miješati s ostalim Quaestusovim ulaganjima i tvrtkama jer su oni odvojeni. Svi ostali fondovi i tvrtke s Quaestusom u nazivu su u sferi privatnog rizika i nisu podložni kontroli javnosti kao nekretninski fond čije su dionice izlistane na Zagrebačkoj burzi. Druga je razlika što su Škegro i njegovi partneri iz Quaestusa preko tvrtke Quaestus Invest samo upravljali novcem iz nekretninskog fonda, ali u njemu nisu bili važni partneri. Najveća četiri suvlasnika su upravo mirovinski fondovi, dakle, uvijek treba imati na umu da je Škegro upravljao tuđim novcem. Ulagači su mu ga povjerili da bi pronašao nekretnine koje će u budućnosti donijeti profit.

"Nikad nisu shvatili da novac koji je prikupljen javnom ponudom nije njihov", tvrdi naš drugi Željko Lukač, 
Škegrin partner u QuaestusuŽeljko Lukač, Škegrin partner u Quaestusuizvor. Već prve akvizicije od 2008. pokazivale su da Quaestus odstupa od onoga što su obećali. Tada su najavljivali da ni jedno ulaganje neće biti manje od 100 milijuna kuna te da će do 2014. imati milijardu kuna na raspolaganju. Najavljivala su se ulaganja u dubrovačku luku Gruž, vodeni park i golfresort na Jadranskoj obali, vjetroelektrane i poslovnu zonu u istočnom dijelu Zagreba. Stvarnost je brzo demantirala najave velikih ulaganja, a Hanfa je otkrila što se krilo iza službenih stavova Škegre i Matića o tome da neće detaljno objavljivati svoje planove i poslovne odluke zbog osjetljivosti. Nekretninski fond trebao je uložiti 60 posto imovine izravno u nekretnine, ali oni su, umjesto toga, ulagali u tvrtke, pa su zbog toga i izgubili licencije. Ni jedno od sedam ulaganja koje je izvršeno nije u skladu s proklamiranim ciljevima fonda niti je u skladu sa zakonima koji reguliraju njihovo poslovanje. Analiza koju smo dobili sadrži i nikad objavljen tijek ulaganja novca u pet "nekretninskih" tvrtki, koji dokazuje tezu o samoposluzi jer su tvrtke povezane izravno s članovima fonda ili s njima bliskim osobama. Pri ulaganju se moralo voditi računa o što većoj zaštiti ulagača, rizik rasporediti na razne nekretnine i savjesno i pošteno birati ulaganja. Ništa ili zanemarivo malo od toga je poštovano. Iako se Škegro i Matić brane da nema štete jer dionica vrijedi 115 kuna na osnovu cjelokupne imovine, a ne 23 kao na burzi, to bi se moglo usporediti s time kao da ste nekome dali 100 kuna da ih stavi u banku, a on je otišao u kasino.

Čak iako je dobio, to nije bila namjena novca i nije u skladu s ugovorom koji ste potpisali. Ulaganja u tvrtke P. B. Žitnjak i P. B. inženjering to zorno pokazuju, a onda se obrazac nastavio. Udjeli u objema tvrtkama kupljeni su od Branka Perkovića, tajanstvenog povratnika iz Australije koji ne nastupa u javnosti. Perkovića veže prijateljstvo i navodno kumstvo s Božom Prkom, direktorom Privredne banke i bivšim HDZ-ovim ministrom. PBZ kreditira sve Perkovićeve projekte, on im je napravio i zgradu u kojoj im je sjedište, a sada pored nje na Radničkoj cesti u Zagrebu završava i megakompleks nazvan Green Gold. Privredna banka Zagreb je, s druge strane, uložila prije devet godina novac u jedan od Škegrinih fondova - Quaestus Private Equity. Ukupno je u P. B. Inženjering i P. B. Žitnjak uloženo oko 45,5 milijuna kuna nekretninskog fonda i to na osnovi nekretnina koje su tvrtke imale. Međutim, nekretnine obaju društava su prema modelu "prodaj i unajmi" bile prodane i premda su se knjigovodstveno vodile kao njihovo vlasništvo, svako neplaćanje leasing kući značilo bi i da će ih izgubiti.

Na ovaj rizik, kao i na izrazito negativno poslovanje P. B. Žitnjaka upozoravaju odvjetničke kuće i tvrtka koja je radila dubinsko snimanje, ali Quaestus ipak odlučuje njima dati novac nekretninskog fonda. Obje su tvrtke bile i vlasnički i dužnički povezane s nekom tvrtkom iz Perkovićeva koncerna i kad bi bilo koja od njih zbog bilo čega prestala ispunjavati svoje obveze, nekretninski bi fond izgubio uloženi novac. Zaključak Hanfe je da su se zato novcem nekretninskog fonda financirale druge tvrtke iz Perkovićeva koncerna i njihovo poslovanje, a to se dokazuje i putom novca koji se prelijevao u ostatak koncerna nakon kupnji dviju tvrtki. Osim toga, jedna od tvrtki je dokapitalizirana s 1,55 milijuna kuna, a da nije povećan udio u društvu, što se trebalo dogoditi. Na kraju, ključni dokaz o povezanosti poslovanja jest i činjenica da su na sam dan kad je Quaestus Investu oduzeta licencija i kad više nisu smjeli upravljati nekretninskim fondom, Škegro i Matić ipak obje tvrtke prodali nazad Perkoviću. P. B. Inženjering prodan je za 5,5 milijuna kuna, po nižoj cijeni nego što se tvrtka vodila u knjigama, a P. B. Žitnjak je prodan po višoj cijeni nego što je kupljen. Dok su se prethodne dvije tvrtke makar bavile nekretninama, tvrtke Majerovo i G-Klasa nemaju ni to opravdanje za ulaganje nekretninskog fonda.

Tomislav Matić i Borislav
ŠkegroTomislav Matić i Borislav ŠkegroU kupnju polovice tvrtke G-Klasa Quaestus je uložio 27 milijuna kuna iako su ponovna revizija i dubinsko snimanje tvrtke ukazali na to da postoji niz nedostataka i slabosti. Nekretnina zbog koje se kupila tvrtka, odnosno zemljište u Klinča Selima, već je bila opterećena s 4,9 milijuna eura kredita. Osim toga, revizija poslovanja tvrtke provedena je nakon što je odluka o kupnji udjela već bila donesena. Odgovor na te nelogičnosti krije se u vlasnicima tvrtke. Osnivač je bio Željko Lukač, Škegrin i Matićev partner u Quaestusu. Iako je formalno izašao iz tvrtke, njemu je ona ostala dužna 1,8 milijuna kuna, za što revizija tvrdi da je sumnjivo. Novcem nekretninskog fonda taj se dio isplaćuje nakon kupnje udjela. Druga dva suvlasnika tvrtke su Davor Maras i Oliver Vidić, od kojih se za 27 milijuna kuna kupio udio u tvrtki.

Da se opet radi o sukobu interesa i financiranju svojih partnera, a ne o nezavisnu ulaganju, svjedoči i činjenica da su Vidić i Maras sudužnici za Quaestusov kredit u iznosu od dva milijuna eura. Dioničari nekretninskog fonda mogli bi izgubiti još 8,4 milijuna eura jer su nakon smjene Škegre i Matića, Vidić i Maras kao partneri na zemljištu u Klinča Selima tužili nekretninski fond. Uz kupnju dodatnog zemljišta u Klinča Selima veže se još jedna manipulacija javnosti. Quaestus je lani izvijestio burzu da je kupio zemljište, a da to nisu proveli do kraja. Tek nekoliko mjeseci kasnije zemljište se zaista i kupilo, ali po različitim uvjetima od onih koji su prvi put objavljeni. Nejasno je i ulaganje u tvrtku Majerovo koja se također nije bavila nekretninama, ali njen je vlasnik Željko Penavić. On je bio direktor i tvrtke Dinarik koja je do odlaska Ive Sanadera rasla na poslovima u cestogradnji. Kao i već poznata Skladgradnja, nikad nisu pobjeđivali na natječaju za Hrvatske autoceste, ali su bili redovni podizvođač. Vlasnik te tvrtke je Ferdinand Mikulić, brat Milivoja Mikulića, člana uprave HAC-a, zatim pomoćnik ministra Božidara Kalmete i državnoga tajnika. Penavić je u izvrsnim odnosima i s moćnim IGH-om koji je također jedan od ulagača u Quaestus.

Nakon što je Majerovo kupljeno, novac je iskorišten da bi se dalje kupovale nekretnine od Penavića, a u dokumentima se navodi da je tvrtka bila u gubitku i da su joj jedini prihod bile kamate. Posebna knjigovodstvena inspiracija korištena je pri ulaganju u tvrtku Hlad poljoprivreda. Tu je tvrtku osnovala tvrtka Hlad, također u suvlasništvu Škegre i partnera. Nakon osnivanja, slavonskobrodski Hlad na tvrtku-kćer Hlad poljoprivreda prebacuje voćnjak koji je pod hipotekom. Zatim Škegro i partneri novcem iz nekretninskog fonda kupuju Hlad poljoprivredu i voćnjak iznajmljuju samima sebi - fondu Quaestus Nekretnine. Nakon toga fond daje isti voćnjak, ovog puta za nižu cijenu tvrtki Hlad. Sve te operacije smislili su i proveli da bi fiktivno povećali vrijednost tvrtke. Uz ove akrobacije, dioničari nekretninskog fonda izravno su oštećeni za minimalno 100 tisuća kuna u razlici naplate najamnine. Osim toga, od novca nekretninskog fonda Škegro i Matić daju više od dva milijuna kuna pozajmice tvrtki Hlad kojoj su preko Quaestusa suvlasnici. Prema odlukama Škegre i Matića, nekretninski fond daje pozajmice i ostalim tvrtkama gdje su oni također suvlasnici. Ukupno su takvim tvrtkama posudili više od 21 milijun kuna, od čega još nije vraćen cjelokupan iznos. Dakle, i na taj su se način novcem ulagača financirali njihovi privatni projekti.

Vodeći se takvim principima ulaganja, ne treba se čuditi što su se u portfelju nekretninskog fonda našle obveznice i komercijalni zapisi tvrtki Metronet i Hospitalije, također Quaestusovih problematičnih ulaganja. I njima se kapitalom iz naših mirovina osiguravao novac za poslovanje. Već je poznato i to da je i zbog tih ulaganja Hanfa oduzela licenciju Quaestus Investu koji je upravljao nekretninskim fondom. Dokumenti koje posjedujemo otkrivaju i nove detalje o tome kako je napravljena šteta dioničarima od 1,3 milijuna kuna. U svemu je pomogla Štedbanka u vlasništvu bivšeg rukometaša Željka Udovičića. U kompliciranoj igri s depozitima, kupnjom i prodajom, o čemu sve nije znala ni Raiffeisen banka koja je kao njihova depozitna banka morala biti obaviještena o transakcijama i posljedicama, šteta je nastala prividnom prodajom. Kada je Hanfa lani naložila prodaju papira Hospitalije i Metroneta jer to nema veze s ulaganjem u nekretnine, oni su u ožujku prebačeni na Štedbanku. No oni su se u studenome ponovno vratili u portfelj nekretninskog fonda.

U međuvremenu su dospjele kamate za vrijednosne papire od 1,3 milijuna kuna koje su Marijan Hanžeković,
odvjetnik koji je vjerovao
ŠkegriMarijan Hanžeković, odvjetnik koji je vjerovao Škegrizavršile u Štedbanci, a ne na računu nekretninskog fonda. Utvrđujući sve nepravilnosti, Hanfa je došla do određene granice, a nastavak bi trebali utvrditi Državno odvjetništvo, Porezna uprava i Ured za sprečavanje pranja novca. "Za mene je taj slučaj sada prošlost, ali to ne smije biti za ostale institucije koje trebaju slijediti trag novca", kratko nam je rekao Ante Samodol, bivši šef Hanfe koji se sukobio sa Škegrom. Iako je Borislav Škegro tvrdio da ga Samodol progoni jer je čovjek bivšeg HDZ-ova ministra Ivana Šukera koji mu ne može oprostiti što je postao savjetnikom premijerke Jadranke Kosor, dokumenti dokazuju da se ne radi o osobnom napadu, nego o otkrivanju malverzacija. Ante Samodol nam je potvrdio da su informacije kojima raspolažemo autentične. U dokumentu koji posjedujemo i na osnovi svega navedenoga, pobrojen je čitav niz kršenja zakonskih i statutarnih odredbi ulagačkom politikom koju su provodili Borislav Škegro i Tomislav Matić. Sve ih je već trebalo goniti prema službenoj dužnosti, piše u izvješćima.

Zašto se to nije dogodilo iako je i Hanfa već predala slučaj Poreznoj upravi, jedan naš sugovornik pripisuje Škegrinim dobrim vezama u politici. Ravnatelj Porezne uprave Josip Lozančić bio je ranije mentor sad već bivšoj ministrici Martini Dalić koja je došla na tu poziciju iz Partner banke kojoj je Škegro u Nadzornom odboru. Čvrste veze s HDZ-om, bankarskim sektorom i pozicija premijerkina savjetnika i čovjeka od povjerenja za ekonomiju sigurno nisu odmogle. Odvjetnik Marijan Hanžeković i sam je vjerovao Škegri i uložio dva milijuna eura u nekretninski fond kojim je upravljao Quaestus, te je i sad u Nadzornom odboru Quaestus Nekretnina. Nadzorni odbor naručio je novu reviziju poslovanja. I on je upoznat s dokumentima koje posjedujemo, a kada ih je vidjela i uprava Erste Investa, društva koje je trebalo upravljati nekretninskim fondom umjesto Škegrina Quaestusa, odmah su odustali. "Kao i ulagači i nadzornici bili smo šokirani načinom upravljanja i ulaganja. Sva ulaganja su pojedinačno bila manja od 15 posto imovine fonda i zbog toga nismo imali uvid u njih. Radimo završne račune, a javnost će biti obaviještena o tome što ćemo dalje poduzeti", kaže Hanžeković.

Nakon ovakvog seciranja načina upravljanja nekretninskim fondom jasnije se vidi i zašto je Škegro zastupao, a vlada Jadranke Kosor podržala ideju o fondovima za gospodarsku suradnju. U njima Vlada osigurava pola novca, a pola privatni ulagači. Cilj je ulagati u tvrtke koje imaju perspektivu, ali su trenutačno u problemima. Prošle godine u devet mjeseci nisu uspjeli naći ni jednu takvu tvrtku i nisu uložili ni kunu, ali su društva za upravljanje uzela svoju naknadu za upravljanje tim novcem. Quaestusu je tako isplaćeno više od šest milijuna kuna. Škegro samo ide za onim po čemu je njegov fond i dobio naziv - profitom. U slučaju nekretninskog fonda, on i njegovi partneri su očito pretjerali, a završetak DORH-ove istrage mogao bi donijeti i njegov kraj kao uglednog ekonomskog stručnjaka i sposobnog poslovnog čovjeka.

Vezane vijesti

Vlada brodogradilišta prodaje Škegri?

Vlada brodogradilišta prodaje Škegri?

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, Radimir Čačić i njegov kolega ministar financija Slavko Linić postigli su dogovor s tvrtkom… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 31.01.12. 01:05

Upropastio je nekih tričavih 100-tinjak milijuna i sada bi mogao(ako i to bude bilo)odgovarati za to ! Koja blamaža.Uništio je toliko toga u Hrvatskoja da ga nikada nitko službeno za taj zločin nije prozvao.Milijarde je proćerdao doslovce i to narodnoga novca i imovine,no ništa mu se nije dogodilo.A kako i bi.Svi oni kojima je učinio usluge bogaćenja lopovskim malverzacijama kroz privatizaciju,stajali su mu iza leđa i štitili svojega "pametnoga"dobročinitelja i knjigovođu.Drugi smjer vjetra i eto Škegre na vjetrometini.Sam i ogoljen.Ružan i zločest.Zloban i pohlepan.Sve u svemu pametan i stručan samo po HDZ.ovskim kriterijima.Sada je već sve razvidno kako i kome je takva pamet dijelila šakom i kapom .Dugačak bi trebao biti zid ispred kojega bi trebali stajati svi slični Škegri.Dugačak kao "Zid bola"u nekadašnjoj Selskoj .


registracija
10/7/09

Anemona, 31.01.12. 07:10

fluid

Sve ste rekli,sazeto i lijepo sroceno.


registracija
21/9/11

nikip, 31.01.12. 07:18

sam po sebi SKEGRO je ljudska prevara ...bog je bija pijan kad ga je pravio ..nesto kao prelaz iz neandertalca na ljudsko bice


registracija
28/4/10

Zvonko, 31.01.12. 09:05

Ovakav tekst o lošem ulaganju može se napisati gotovo o svim investicijskim fondovima u Hrvatskoj. Svi koji su ulagali u PBZ-ove ili ZABA-ine fondove danas imaju manje od trećinu uloženog. Imaju, jer su svi ulagali 2007. i 2008.

Čisto opaska na cijene dionica. Pa Mesićeva Ingra je ispod 5,00 kn! Ne postoji investicijski fond u Hrvatskoj, a pogotovo nekretninski, koji nije zaronio više od 50% u zadnjih 3 godine.

O ostalom se da razgovarati.


registracija
27/1/12

kurt, 31.01.12. 09:13

Škegro je uveo nesretni PDV i svakih 15 dana se plaćao. Od tada je počelo blokiranje tvrtki od strane porezne uprave i upropaštavanje hrvatskih obrtnika. Ljudi su morali silom u investicije da prikupe pretporeza što su podržavale banke . Time je počela umjetna ekspanzija koja je neslavno završila recesijom i situacija da su firme i pojedinci ušli u dužničko ropstvo iz kojeg se neće izvući nikad. Sad banke lupaju kaznene prijave protiv poduzetnika koji su dizali kredite da plate Škegri PDV a sad nemogu servisirat banke jer im je pao promet na trećinu i opći je kolaps na tržištu.


registracija
9/3/10

nostradurus, 31.01.12. 09:28

Evo i malog priloga o Škegri od ranije: http://www.h-alter.org/vijesti/hrvatska/covjek-za-epohalne-pljacke


registracija
15/8/09

vergilia, 31.01.12. 09:30

Sve ovo se odavno zna, kad je sve krenulo, nitko to nije kontrolirao i zaustavio na vrijeme. Čak mislim da se svjesno ušlo u te kombinacije, procjena je već na početku bila da su rizici previsoki čak i da se držalo proklamiranih ciljeva - svjesno, lopovsko rasipanje novca. Sada će iz ovoga ispasti samo još jedna lopovska afera, a novac više nikad neće moći biti vraćen ulagačima - što vrijedi iznos na papiru, kad u stvarnosti novca nema? Ma, lopovluk nad lopovlucima!


registracija
1/3/11

polimerlaik, 31.01.12. 10:20

Nema baš nikakve razlike između ovoga i ulaganja u lažni "Forex". Pojave se "prepametni" likovi u odijelima i kravatama,tzv. menadžeri i uvjere pohlepnu i naivnu rulju da su baš oni ti koji znaju s lovom i koji "ulagačima" mogu donijeti turbo zaradu u kratkom vremenu...hahaha! I kaj se dogodi na kraju ; u pravilu se radi o firmama za koje se ne zna ni ko je vlasnik ni ko je odgovorna osoba.Silni milijuni nestanu,malo se to povlači po sudovima(još uvijek se tako zovu iako bi im trebalo kod nas nadjenuti neko drugo ime) malo po novinama(koje su možda baš u vlasništvu tih menadžera) stvar se relativizira,naivci ostanu bez love ,a evo Škegro koji je dokazani kleptoman(snimljena krađa vina)
prođe neokrznut iz svega toga.Eto,čak mi ni nije žao ovih naivaca ulagača,ali znam i da se često u takva ulaganja(forex) zalete i ljudi koji žive na rubu, pa stave kuće i stanove pod hipoteku i popuše.A kaj ćeš,pohlepa je prokleta!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 31.01.12. 11:28

škegro ekonomski stručnjak i član tuđmanova tima u akciji pogledajte:

http://www.youtube.com/watch?v=eII6u50UCVI

samo na balkanu ovakav ekonosmi stručnjak može preživjeti, samo na balkanu.


registracija
25/11/11

jzadra17, 31.01.12. 12:46

Kada je koji hercegovac donio nešto dobro Hrvatskoj ?


registracija
16/6/10

nosonja, 31.01.12. 12:51

Za sve je kriv jedino ADZ-et, krepali svi dabogda.


registracija
26/11/09

CH2710, 31.01.12. 13:16

A zašto taj kradezeov SMRAD nije u zatvoru...???

A i Kosorica mu se sasvim sigurno treba pridružiti, jer joj je bio glavni "savjetnik"... umjesto da ga je otjerala u 100 pm.


registracija
12/1/11

siziff, 31.01.12. 16:28

Ovce se bude, ali bez vune. Vunu mica popapala.

Dok su ovčice spavale dubokim rodoljubnim snom,
striženje je obavljeno.
Temeljito i svrsishodno

Svrsishodno zato; jer su zbog toga progledale!


registracija
25/6/10

vidra, 01.02.12. 00:45

Ma nemoguće, samo sedam Škegrinih prevara? Oni ne znaju brojiti, zato neka broje ponovno.


registracija
24/7/11

mrvek, 01.02.12. 08:14

ma kad vidiš ovo dvoje odmah ti je jasno koji su to muljatori. Svaki drugi komentar je nepotreban.


registracija
25/11/11

jzadra17, 01.02.12. 23:54

Kada je ispred kamera maznuo konjak što tek mažnjavao iza kamera,samo on je zaštičen jer je hercegovac


registracija
9/3/10

nostradurus, 01.02.12. 23:54

Škegro je cijelu državu otjerao u propast kada je promjenjen zakon o HNB-u od 1993. i kada je RH postala ovisna o stranom novcu. On sada samo uzima ostatke i sprema ih na sigurno.


registracija
8/7/09

bankar, 02.02.12. 16:19

pa nije on nikakav tvorac već obični copycat a sada se vidi i da je prevarant


registracija
2/2/12

tomtom1, 02.02.12. 22:44

Sjeca li se netko Skegrinog intervjua tamo negdje prije izbora 2003? Uh, da mi je opet pogledati snimku!
Prvo je objasnio propadanje ekonomije, po njemu, Hrvati su nesposobni konkurirati i svi bi u trgovce i ugostitelje a nitko nece raditi! Takvo objasnjenje mozda pristaje u birtijasku diskusiju ali ne od nekoga tko se predstavlja kao ekonomist, pogotovo sto se u to vrijeme glavnina Hrvata uhljebila po drzavnim kancelarijama i uniformama a ne u privatnom sektoru. Sljedece pitanje je bilo: kako misli oziviti ekonomiju? Odgovor: "promidzbom"! Treba reklamirati nasu drzavu kao pogodnu za poduzetnicke aktivnosti, bla, bla,...!!! Nakon toga je trebao objasniti probleme sa turizmom i kako njega ozdraviti? Odgovor: "treba raditi na identitetu..." i tu se naveliko raspricao o proizvodnji i prodaji - suvenira! Na kraju je novinar spomenuo dolazak nove godine i pitao ga ima li sto poruciti ocekujuci da ce ovaj cestitati. Na to se Skegro nagnuo i prijeteci podigao prst: "placajte poreze, mi cemo uhvatiti sve vas koji...bla, bla,.." To je bio prvi put u zivotu da sam se sramio svoje nacionalnosti. Pa zar moji sunarodnjaci biraju ovakve balvane za vodje?


registracija
12/1/11

siziff, 04.02.12. 12:22

Dali među ovih sedam prevara spada i prevara u kompaniji sa rodjakom-šoferom Lukom Rajićem, kada su šleperi jugoslavenskih dinara odveženi u Bosnu (?), organizirano sve od Punoglavca, a blagoslovljeno od vrha hrvatske politike iliti Rodoljuba ?
Ili je ovo MOŽDA osma prevara po redu, (iza stote) ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika