Objavljeno u Nacionalu br. 846, 2012-01-31

Autor: Ivan Pandžić

Kobni dugovi

Studentski centar na koljenima

Osmogodišnja vladavina ravnatelja Nike Vidovića stvorila je gotovo 100 milijuna minusa i uništila ustanovu koja je vlasnik brojnih vrijednih nekretnina

Vidović je bio dugogodišnji
ravnatelj usprkos
lošem poslovanju i
kaznenoj prijavi za
pet slučajeva koje
su podnijeli radniciVidović je bio dugogodišnji ravnatelj usprkos lošem poslovanju i kaznenoj prijavi za pet slučajeva koje su podnijeli radniciSedam godina od potpune sanacije i rješavanja svih dugova, Studentski centar u Zagrebu ponovno je na koljenima. Prema podacima o poslovanju, do kojih je ekskluzivno došao Nacional, dugovi su dosegli neizdrživih 99 milijuna kuna i ustanova koja održava studentski standard kroz prehranu, smještaj i kulturu je pred urušavanjem. Rezultat je to gotovo osmogodišnje vladavine ravnatelja Nike Vidovića kojega je postavio bivši HDZ-ov ministar Dragan Primorac i koji se na tom mjestu dosad uspio održati zahvaljujući političkoj podršci unatoč lošem poslovanju i kaznenoj prijavi za pet slučajeva koje su protiv njega podnijeli radnici.

ŽELJKA JOVANOVIĆA kao novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta dočekao je taj vrući krumpir, čije se poslovanje dosad pomno skrivalo od javnosti. Prema neslužbenim informacijama koje smo dobili iz SC-a, jedini izlaz je ponovna sanacija ustanove, što je jednako stečaju tvrtki. Studenti mogu očekivati poskupljenje hrane i smještaja, stotine dobavljača prolongiranje otplate i prijeboje dugova, a o nekom važnijem ulaganju u održavanje i pogotovo u izgradnju novih sadržaja za studente ne može se ni razmišljati. Proglašenje sanacijskog postupka uz smjenu sadašnjeg ravnatelja je nužno i stoga što u tom slučaju vjerovnici ne mogu pokrenuti ovrhe i početi upis na imovinu SC-a, među kojima je najvažniji kompleks u središtu Zagreba.


Pitanje je hoće li se morati prodavati i veoma atraktivna lokacija derutnog Studentskog doma "Lašćina". Radničko vijeće koje predstavlja više od tisuću zaposlenih je krajem prosinca zatražilo i smjenu ravnatelja Nike Vidovića pod prijetnjom štrajka. Već mjesecima radnicima nisu plaćeni doprinosi na plaće koje su još iz vremena prve sanacije smanjene za 40 posto i nikada nisu vraćene na prijašnju razinu. U svakom slučaju, SC u Zagrebu trenutačno je u gorem stanju nego prije 10 godina kad je počela prva sanacija zbog 87 milijuna kuna dugova. Tadašnja vlada Ivice Račana postavila je sanacijskog ravnatelja Vlatka Jurišića, dala 30 milijuna kuna potpore, a dobavljači su pristali na prijeboj i oprost dijela dugova. U tri godine sanacije konačni rezultat bio je da je SC poslovao pozitivno, a uz pomoć Vlade potpuno je obnovljen i Studentski dom "Ante Starčević". Od 2004. godine kada vlada Ive Sanadera, odnosno ministar Dragan Primorac dovodi novog ravnatelja Niku Vidovića, pozitivno se poslovanje uspjelo održati još samo jednu godinu. Nakon toga slijedi gomilanje gubitaka koje su zavisno od godine iznosili od milijun do 25 milijuna kuna. I tadašnja HDZ-ova vlada uz okončanje sanacije i imenovanje Vidovića propisuje da ravnatelj mora svake godine prilagođavati troškove hrane i smještaja realnim troškovima, odnosno da se oni moraju postupno povećavati. Ravnatelj Vidović, uz potporu Upravnog vijeća u kojem većinu čine predstavnici Ministarstva i Sveučilišta u Zagrebu, ni jedne godine nije poštovao taj uvjet. Da bi se kupovao mir među studentima, cijene su i danas na neodrživo niskim razinama. Cijena obroka za studente je 4,4 kune, dok Ministarstvo subvencionira još 12,3 kune. Kompletan obrok koji sadrži juhu, glavno jelo i desert tako već 13 godina iznosi niskih 16,7 kuna.

Cijene smještaja su neznatno povećane tek prije tri godine, ali krevet u studentskom domu iU izgradnji paviljona u domu 'Stjepan Radić'
premašeni račun od
11,5 milijuna kuna
protuzakonito je
isplaćen iz SC-aU izgradnji paviljona u domu 'Stjepan Radić' premašeni račun od 11,5 milijuna kuna protuzakonito je isplaćen iz SC-a sada prosječno stoji oko 200 kuna mjesečno. Unatoč tome što nije provodio odluke Vlade o postupnom povećanju cijena, ravnatelj Vidović tek u studenome prošle godine, kada je bilo jasno da HDZ odlazi s vlasti, radi analizu prema kojoj za sve loše financijske rezultate krivi samo cijene. Želi ostati još tri godine na čelu SC-a iako je ovaj mjesec napunio uvjete za starosnu mirovinu i obećao svoje povlačenje. Izmjene cijena hrane i smještaja su nužne, ali sadržaji kaznenih prijava protiv ravnatelja i podaci o poslovanju pokazuju da su cijene samo dio uzroka nakupljenih financijskih problema SC-a.

MEĐU ČUDNIM trošenjem novca ponajviše iskaču iznosi od 21,5 milijuna kuna potrošenih za izgradnju novog restorana na kampusu "Borongaj" i izgradnju dvaju novih paviljona u Studentskom domu "Stjepan Radić". Restoran je trebao stajati 10 milijuna kuna, a na kraju je cijena njegove izgradnje iznosila 20 milijuna kuna. Cijena jednog restorana iznosila je tako kao i jedan novi paviljon s 200 kreveta, navodi se u kaznenoj prijavi. Dodatno, taj novac SC vodi kao potraživanje od Ministarstva iako je i ministar Radovan Fuchs, koji je zamijenio Dragana Primorca, rekao da oni neće platiti nešto što nisu ni naručili ni tražili. Kako bi se barem umjereno poboljšala slika poslovanja SC-a, kao potraživanje od Ministarstva na sličan su način trošeni još milijuni kuna iako se ne mogu naplatiti. I pri izgradnji dvaju novih paviljona u domu "Stjepan Radić", radovi su uz istu nadzornu tvrtku premašeni za 11,5 milijuna kuna. Iako u ugovoru stoji da bi sav iznos za izgradnju trebali podmirivati Grad Zagreb i Ministarstvo, ravnatelj bez suglasnosti Upravnog vijeća, što je morao imati, isplaćuje taj iznos s računa SC-a. Osim ova dva šire dokumentirana slučaja, radnici su prijavili i pozvali Državno odvjetništvo da istraži ugovaranje zaštitarskih usluga za koje SC troši pet milijuna kuna, prijevremene isplate 12 milijuna kuna faktoring kućama dok ostali dobavljači moraju mjesecima čekati novac za isporučenu robu, najam prostora i ugovaranje nabave za meso.

ZA SVE TE SLUČAJEVE, radnici su u kaznenoj prijavi naveli niz indicija da se radi o poslovima koji štete SC-u. Uz rješavanje dugova i negativnog poslovanja koje će pasti na leđa ministru Jovanoviću, Državno odvjetništvo će morati istražiti ove prijave. U suprotnom, radnici SC-a, slično kao i radnice Kamenskog, spremni su održati prosvjed ispred DORH-a. Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu u čijem je sastavu i Studentski centar, također je obaviješten o svim razlozima kolapsa u SC-u, ali ništa nije poduzeo iako financijsko posrtanje SC-a može ozbiljno ugroziti i račun Sveučilišta. Čak mu je i Vito Turšić, sadašnji predstojnik Ureda predsjednika Ive Josipovića, kao tadašnji član Upravnog vijeća SC-a, napisao izdvojeno mišljenje u kojem navodi da od ravnatelja na uvid nisu dobili ni reviziju poslovanja niti je provedena racionalizacija. Studentski centar trenutačno nema ni plan poslovanja za ovu godinu jer 230 milijuna kuna koje planiraju uprihodovati nije dovoljno ni za pokrivanje tekućih godišnjih troškova od 246 milijuna kuna, a kamoli za rješavanje svih nagomilanih dugova. Nova sanacija uz milijunske troškove poreznih obveznika, poskupljenja, dodatni pad studentskoga standarda, prosvjede radnika i studenata te javno otkrivanje svih malverzacija koje su ponovno bacile na koljena ovu instituciju i ove će godine biti rezultati višegodišnjeg lošeg vodstva HDZ-ova ešalona.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika