Objavljeno u Nacionalu br. 439, 2004-04-13

Autor: Dean Šoša

Film

Puno muzike za malo para

Izvrsna crnohumorna drama 'Čovjek bez prošlosti' kultnoga redatelja Akija Kaurismakija potvrđuje ovog Finca kao jednog od ponajboljih suvremenih europskih filmaša

Dean ŠošaDean ŠošaProšle godine na redovitom se repertoaru hrvatskih kina prvi put našao jedan film Akija Kaurismakija, crnohumorna drama “Čovjek bez prošlosti”. Ipak, domaći su filmofili imali priliku vidjeti opus ovoga osebujnog Finca, većinu njegovih filmova prikazala je Hrvatska televizija. Ako niste gledali ni jedan Kaurismakijev film, izvrsni “Čovjek bez prošlosti” odličan je uvod u lik i djelo jednog od zasigurno ponajboljih europskih filmaša današnjice. Kao i u većini Kaurismakijevih filmova ni u ovome se ne događa puno toga. U središtu priče je sredovječni Finac kojega na početku filma opljačkaju i prebiju lopovi, nakon čega izgubi pamćenje. Novu egzistenciju započinje kao beskućnik, no ubrzo upozna nekolicinu dobrih ljudi koji mu pomažu te pronađe posao i ljubav.
Prepričavanje radnje Kaurismakijeva filma široj publici ćorav je posao: filmofilima je dobro poznato kako je u ostvarenjima ovoga redatelja događajna razina tek jedna od mnogih.
Pa ipak, “Čovjeka bez prošlosti” naprosto morate posuditi. Prostor ove kolumne premali je da bismo nabrojili što je sve Kaurismaki utrpao u 90-ak minuta svoje skromne ode životu i filmu. Redatelj koji čitav život stoji po strani establishmenta, kako komercijalnog tako i “umjetničkog”, oduzeo je odmah na početku svom glavnom junaku pamćenje da bi ga oslobodio bilo kakve pripadnosti sustavu oličenom u okrutnoj administraciji. Takvom svijetu Kaurismaki suprotstavlja osobe s ruba društva među kojima pronalazi elementarne ljudske vrijednosti. Ono što bi kod bilo koga drugog prešlo u trivijalu i sladunjavost, u Kaurismakijevoj izvedbi djeluje iskreno, a njegov redateljski minimalizam očarava. “Čovjek bez prošlosti” podatan je za različite interpretacije, no kada je o Kaurismakiju riječ, s time ne treba pretjerivati. Čovjek bez ikakve filmske naobrazbe, koji je radeći kao kritičar znao popuniti pola filmskog časopisa polemizirajući pod lažnim imenima sam sa sobom, ionako je prema svemu sumnjičav.
Gledajući Kaurismakijeve niskobudžetne filmove, čini se kako je dovoljno pronaći nekoliko zanimljivih lica, napisati nekoliko zgodnih replika, odabrati pravu muziku i eto filma. Sve je kod njega na rubu improvizacije, međutim svaki kadar beskrajno talentiranog finskog pijanca na kraju postane neizostavni dio savršene cjeline kojoj potom možete “učitavati” ovakva ili onakva značenja. Cjeline zabavne, pametne i nenametljive – poput njezina autora koji obično raspolaže novcem zbog kojeg neki naši filmaši ne bi ni ustali iz kreveta.

Discovery
DVD+VHS

Mies vailla menneisyytta; fin.-njem.-franc. humorna drama; 2002.
R: Aki Kaurismaki
GL: Markku Peltola, Kati Outinen, Juhani Niemela, Kaija Pakarinen, Aino Seppo
FILM: 3
DVD: 0

SPY KIDS 3D
UCD
DVD+VHS

U kratkom vremenskom razmaku u videotekama su se pojavila čak četiri filma Roberta Rodrigueza: “El Mariachi”, “Desperado”, “Bilo jednom u Meksiku” i “Spy Kids 3”. Lagana šetnja polovicom redateljeva opusa pokazuje kako se nekoć veliki potencijal Rodriguez s vremenom pretvorio u tehnološkog freaka čije ambicije ne sežu dalje od poigravanja digitalnim čarolijama. Takav tip bez sumnje se pronašao u “Spy Kidsima”, dopadljivom serijalu koji će, kako se čini, ovim nastavkom biti okončan.
DVD izdanje filma sadrži zabavan i iscrpan Rodriguezov audiokomentar, te nekoliko featurettea u kojima se ponavlja rečeno u komentaru. Treće “Spy Kidse” obvezno pogledajte pomoću specijalnih naočala. U suprotnom, pola će vam filma izgledati mutno.

Spy Kids 3-D: Game Over, am. akc. komedija, 2003.
R: Robert Rodriguez
GL: Antonio Banderas, Carla Gugino, Alexa Vega, Daryl Sabara
FILM: 2
DVD: 1

DONNIE DARKO
Blitz
DVD+VHS

Fantastični triler “Donnie Darko” djelo je kultne reputacije – priča o tinejdžeru kojemu se ukazuje golemi zec zauzima relativno visoko 94. mjesto na listi najboljih filmova svih vremena koju sastavljaju posjetitelji IMDB-a, a rasprave o značenju kraja filma na Internetu još ne prestaju. Debitantsko ostvarenje redatelja Richarda Kellyja nije loše, međutim takva je reputacija bez sumnje pretjerana.
Osim odlične atmosfere, glavni su adut “Donnieja Darka” vrlo dobri glumci. Glavnu ulogu odigrao je sve zapaženiji Jake Gyllenhaal, a sekundiraju mu Drew Barrymore, Noah Wyle i Patrick Swayze te kći Robinsonovih iz “Diplomca”, Katharine Ross.
DVD izdanje donosi dva audiokomentara, nekoliko kraćih priloga i razgovore s glumcima.

Donnie Darko, am. fant. triler, 2001.
R: Richard Kelly
GL: Jake Gyllenhaal, Patrick Swayze, Noah Wyle, Drew Barrymore, Katharine Ross
FILM: 2
DVD: 2

AMERIČKA RAPSODIJA
VTI
DVD+VHS

Američka montažerka mađarskih korijena Eva Gardos debitirala je kao redateljica “Američkom rapsodijom”. Priču o bračnome paru koji 50-ih emigrira iz Mađarske, no sa zakašnjenjem u Ameriku prebacuje svoju kćer – koja potom proživljava traume – Gardoseva je utemeljila na vlastitim uspomenama. Brojni kritičari hvalili su njezino izbjegavanje općih mjesta i sladunjavosti, međutim spoj političke drame i filma o odrastanju, Gardoseva je obavila uistinu nezgrapno.
Čak ni mala Scarlett Johansson nije na visini zadatka kao u “Svijetu duhova” ili “Izgubljenima u prijevodu” dok Nastassja Kinski i dalje ne stari, tako da bi joj više odgovarala uloga Scarlettine sestre negoli majke. DVD izdanje ne sadrži dodatne priloge.

An American Rhapsody, am.-mađ. drama, 2001.
R: Eva Gardos
GL: Scarlett Johansson, Nastassja Kinski, Raffaella Bansagi, Tony Goldwyn
FILM: 1
DVD: 0

OPAKI BILLY
VTI
DVD+VHS

Michael Caine nastupio je, vjerojatno, u desecima filmova poput “Opakog Billyja”, međutim većini gledatelja, još nije dosadio. Staromodni krimić “Opaki Billy” jedan je od filmova koji efektima, replikama, količinom nasilja niti bilo čim drugim ne pokušava nadmašiti već viđeno, ali pruža sat i pol solidne zabave. Štoviše, da je glavni lik profiliran malo slojevitije a apsurdni humor malo izraženiji, ocjena bi bila bolja.
Posve razumljivo, DVD izdanje ovoga “anonimnog” filma ne sadrži dodatne priloge.

Shiner, brit. krimić, 2000.
R: John Irvin
GL: Michael Caine, Martin Landau
FILM: 2
DVD: 0

RIO LOBO
VTI
DVD

John Wayne jedini je konkurent Humphreyju Bogartu po broju naslova izdanih na hrvatskom DVD tržištu. Najnoviji Dukeov adut je briljantni vestern “Rio Lobo”, posljednji redateljski uradak legendarnog Howarda Hawksa u kojemu jedan od ponajboljih redatelja svih vremena varira teme i motive iz “Rio Brava” i “El Dorada”. Iako se Hawks malo ponavlja, ne bi bilo šteta da se ovako ponavljao još barem desetak puta!
DVD izdanje u skladu je s većinom Paramountovih klasičnih izdanja: odlična slika, bez dodataka.

Rio Lobo, am. vestern, 1970.
R: Howard Hawks
GL: John Wayne, Jorge Rivero, Jennifer O’Neall
FILM: 3
DVD: 1

OSVETA NA MAFIJAŠKI NAČIN
Blitz
DVD+VHS

Ako i niste fanovi “Rockyja” i “Ramba”, morate priznati da su u odnosu na ono što Stallone snima posljednjih petnaestak godina spomenuti “akcići” mila majka. U moru Stalloneovih promašaja, “Osveta na mafijaški način” jedan je od najbizarnijih. Priča o tjelohranitelju koji se, nakon smrti svoga gazde, zaljubi u njegovu kćer nije bez potencijala, međutim kriminalni redatelj Martyn Burke iz nje nije uspio izvući ništa, kao ni Sly i nekoć ozbiljna Madeleine Stowe iz svojih uloga. Velikom Anthonyju Quinnu ovo je posljednji filmski nastup.

Avenging Angelo, am. krimić, 2002.
R: Martyn Burke
GL: Sylvester Stallone, Madeleine Stowe, Anthony Quinn
FILM: 1
DVD: 0

TRISTAN
UCD
DVD+VHS

Dvaput nominiran za Cesara, redatelj Philippe Harel očito nije nezanimljiv tip. Ipak, krimić o policajki koja lovi serijskog ubojicu, “Tristan”, to baš i ne pokazuje. Mutno povezana s legendom o Tristanu i Izoldi, priča se raspada po svim šavovima, rasplet je nevjerojatan, a postoji li neki film u kojemu se puno priča a malo toga pokazuje onda je to ovaj. Lik koji glumi Mathilde Seigner zove se Emmanuelle, kao i njezina sestra, supruga Romana Polanskog, Emmanuelle Seigner, no svemu ne bi pomogao ni Mathildin šogor.

Tristan, franc. krimić, 2003.
R: Philippe Harel
GL: Mathilde Seigner, Jean-Louis Loca
FILM: 0
DVD: 0

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika