Objavljeno u Nacionalu br. 846, 2012-01-31

Autor: Jasna Babić

Drug Mićo iskopan iz arhiva

Zločinac, a ne Titov heroj

Partizan Savo Zlatić u dokumentarcu o Titu prikazan je kao junak koji spašava živote, ali odvjetnik Anto Nobilo u Hrvatskom državnom arhivu otkrio je da je on odgovoran za poslijeratne likvidacije, a ne Josip Boljkovac

Savo Zlatić je umro 2007., ali je i kao mrtvi junak itekako iskoristiv u
povijesno-političkim
prepiranjimaSavo Zlatić je umro 2007., ali je i kao mrtvi junak itekako iskoristiv u povijesno-političkim prepiranjimaDokumentarnoj TV-seriji “Tito - posljednji svjedoci testamenta”, koju potpisuje redatelj Lordan Zafranović, jednostavno je suđeno da umnožava muke koje povijesno naslijeđe trpi u modernoj Hrvatskoj. U dosadašnjem nizu skandala oko autorskih prava, posljednji šok priredio je odvjetnik Anto Nobilo. Tiče se zločinačkoga profila Save Zlatića; prošlo je neprimijećeno da je on jedan od junaka TV-serije “Tito – posljednji svjedoci testamenta”.

NAKON OBNOVLJENE istrage protiv Josipa Boljkovca za ratni zločin u Dugoj Resi u svibnju 1945., Anto Nobilo, kao njegov odvjetnik, konačno je 28. siječnja objavio ime staroga komunista kojega smatra pravim krivcem za tadašnju egzekuciju 21 civila u Dugoj Resi. (Isti krimen, naime, pripisuje se komunističkoj prošlosti njegova klijenta.) Riječ je o Savi Zlatiću, partizanskome “drugu Mići”. U vrijeme Drugoga svjetskoga rata obavljao je hvalevrijedan posao spašavanja ljudskih života kao šef partizanske bolnice na Petrovoj gori. Jasne tragove njegove naredbe za likvidaciju imućnijih “kulaka” i “narodnih neprijatelja” u Dugoj Resi, Nobilo je gotovo arheološki iskopao u partijskom fundusu Hrvatskog državnog arhiva, koji je inače svima dostupan. Ali obilna povijesna građa, očito, nikoga nije zanimala, premda u Hrvatskoj dokument uvijek sadrži drukčiju istinu od naknadne ideološke pameti i junačkih sjećanja.

Državni arhiv nije zanimao ni policiju bivšega Tomislava Karamarka koja je pred TV-kamerama izvodila spektakularno hapšenje 91-godišnjega Boljkovca, kao ni kreatore TV-dokumentarca koji upravo pretendira na značajni status u hrvatskom povijesnom progresu prema Europi temeljenoj na antifašizmu. Premda nitko za sada nije primijetio pojavu novoga heroja-zločinca, Savo Zlatić postao je upadljivi signal HTV-ova najnovijega preokreta u odnosu prema antifašizmu i Josipu Brozu Titu.


Ovoga puta Tito je “intimistički” oslikan, rekao bi Lordan Zafranović, što se može izraziti i drukčijim riječima: Titova se povijesna uloga u “Testamentu” svodi na njegovu zagorsku magiju kojom je žene i muškarce zavodio u komunistički pokret. S obzirom na genezu filma, financijere i profite, klasnu revoluciju nezgodno je spominjati. Ipak, neugodna Nobilova vijest trebala je zapeti za oko barem povjesničaru Ivi Goldsteinu koji je, istina, ekspert za srednji vijek, ali se oko “Testamenta” zatekao u zanimljivoj poziciji. Ne samo da je član Programskoga vijeća HTV-a, nego je u špici potpisan kao Zafranovićev najbliži savjetnik i ortak u pisanju scenarija. Kako nije moguće doznati na koji je način TV-serija uvrštena u program HTV-a, tako pitanje Goldsteinova sukoba interesa također ostaje mutna stvar: koliko je autoritetom člana Vijeća pridonio njezinu TV-plasmanu? Naravno, serija nije izabrana na javnom natječaju. Projekt je, kako znamo, trajao godinama, okupljajući oko sebe sve više privatnih sponzora, dok se na samom kraju nisu priključili kapaciteti javne televizije. Da sadašnji apsurd oko Zlatića bude upadljiviji, među njima se našao i Milan Carić, inače Nobilov poslovni partner.

Lordan Zafranović
filmom o Titu umnožava muke koje povijesno naslijeđe trpi u modernoj HrvatskojLordan Zafranović filmom o Titu umnožava muke koje povijesno naslijeđe trpi u modernoj HrvatskojNEKE OD INVOLVIRANIH osoba tvrde da je sve počelo kada se umirovljena novinarka Mira Šuvar obratila vlasniku medijske korporacije EPH moleći financijsku pomoć za film o Titu koji bi, prije svega, zabilježio sjećanja Herte Haas, njegove prve supruge. Bilo je to sigurno prije 2007. U protivnom Savo Zlatić, koji je te godine umro, ne bi mogao participirati u dokumentarnoj seriji. U uvjetima HDZ-ove vlasti projekt se sporo razvlačio. Gotovo sav materijal, sve govornike, Mira Šuvar priskrbila je vlastitim snagama. No kada je proizvodnja stigla do faze montaže, suradnja je pukla. Nastao je spor oko autorskih prava. Mira Šuvar tvrdi da su sugovornici TV-serije izigrani jer su u njoj dobili “žute” naglaske koje nisu željeli. Zafranović uzvraća da njegovo redateljsko autorstvo uživa jaču pravnu snagu. Jesu li akteri doista ružno iskorišteni, to više ne možemo znati. Zlatić, naime, nije jedini umro u razdoblju između realizacije i sretnog emitiranja TV-serije na javnoj televiziji, koja svoj odnos prema Titu mijenja ovisno o izbornim rezultatima. Zato svim preokretima u tretiranju povijesne građe danas možemo pridružiti novi postupak prema mrtvim junacima: nekoć je vrijedila poslovica “o mrtvima sve najbolje”, danas vrijedi “mrtvi su itekako iskoristivi”.

Komentari

registracija
28/3/11

danac, 31.01.12. 13:32

tog lordana treba sutnuti tamo gdje je bio 90 tih.hebo vas vise tito.kriminalac i zlocinac i sto je najgore,veci antihrvat od ijednog srbina.


registracija
30/9/09

davor12345, 31.01.12. 17:22

Lepi Mića!


registracija
24/11/10

aabar, 31.01.12. 17:29

Danac,treba sve koji ne misle kao ti i tvoja kamarila od HDZ-a,da ti svih ovih nije bilo ni osnovnu školu nebi imao!!


registracija
30/9/09

davor12345, 31.01.12. 17:47

Ma koga još zanima istina!? Mnogi se još boje druga Tite, a potonji mrtav više od 30 godina...


registracija
28/4/10

Zvonko, 31.01.12. 18:06

Hahahahhahahahahha.....................

Što pravosuđe nije moglo/htjelo učiniti u zadnjih 65 godina to je supermenu Nobilu pošlo za rukom u mjesec dana.

Živio pokojni ratni zločinac zvani drug Mićo ili Savo Zlatić! Ne piše konkretno jeli kokardu zamjenio petokrakom i trorogom prije ili poslije karađorđevićeva naputka iz Londona.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 04.02.12. 12:39

Tito i partizani su bili i ostali HEROJI za vijeke vijekova ! Amen !


registracija
12/11/11

Janko1979, 04.02.12. 12:41

HEROJ


registracija
3/3/11

bljesak4, 04.02.12. 17:12

Socijalisičko samoupravljanje,
ne komunizam,
na čijem čelu bio je pokojni maršal Tito,
bilo je društvo u kojemuje radnik
bio ustavom zaštičen.

Danas je ustavom zaštičeno
samo radničko nemočno pravo brbljanje,
što se naziva pravom na izražavanje svog mišljenja, pravo koje čista laž jeste.

Jer dočim netko reče nešto
protiv državnog aparata,
odmah ga s kao u primjeru gdje netko priča
protiv odvratne homoseksualne strasti,
obilježi kao ''mrzitelja''
i tako ga se opet ukida ili onemogućava
u njegovom izražavanju,
a da ne pričam o djelovanju.

Država danas ne štiti radnog čovjeka,
drži ga se ''glupavim''
i ''po zakonu'' ga se iskorištava.
na taj način, svi nazovi ''mudri'',
a u svom temelju samo ''lukavci''
uživaju o sojoj ''intelektualnoj nadmoći''
ili u sebi samima kao nazovi ''mudrima''.
Užas prijatelji istine i života, nadasve ljubavi !!


registracija
21/2/11

skyway, 04.02.12. 20:25

Dobro je Hrvatima dok god misle da im je Tito za sve krivac...Kad otvorimo oci stvranost ce nam potamniti ruzicaste tonove stvarnosti. Ustvari samo moralni bogalji vjeruju da im je ovo sto nam je ostalo bolje od onoga cega se grozimo.
Recimo Zvonko...On pljuje po svemu iz proslosti a Tito mu je glavna meta, samo zasto ne vrati svoju diplomu sveucilisnog profesora!? Ja da sam umjesto njega odrekao bih se svega, pa i te lazne diplome. Jer, s jedne strane bit cu okicen akademskom titulom iz "trulog" rezima, a s druge, pljuvati po svemu sto me dovelo do ovoga sto jesam, ali iza busije, cime cu postajati heroj sjajnog zivota sto nam ga je donio tudjmanizam...Malo previse zar ne? I gadljivo do nebesa!


registracija
2/1/11

prohujalo, 05.02.12. 04:29

blago nama mi svoju proslost temeljito istrazujemo....i to na grobljima......
hajde da malo ostavimo Titu i partizane.....imamo mi deset puta odgovornijih od njih-a zivi su i to nam je bliza povijest.......


registracija
12/1/11

siziff, 05.02.12. 11:40

Kako DRUGOVI sline za krasnim vremenima njihovog nerada okrunjenog lagodnim životom.

Točno ti, takav profil morala i pameti je krivac za današnju tragediju.
Obzirom da iz svojega koristoljublja povezanog sa nedostatkom morala, skrupule i pameti nisu mogli i ne mogu još uvjek sagledati ONO, tako sa istom nemoralnom, ograničenom i plitkom pameću ne mogu sagledati OVO, usko uzročno-posljedično povezano.

PS
Ali i tu ima izlaz: otići na Kubu ili Sj. Koreju ( ako nije šteta odseliti se iz vila i besplatnih stanova koje su dobili prodavajući magluštinu i dojavljivanje udbi).
Tamo još uvjek egzistira ono ka čime su stremili njihovi uzori, njihovi očevi i oni lično


registracija
20/12/11

YugoHrvat, 06.02.12. 11:32

Tko god kaze da Tito ne valja, taj istovremeno mrzi i Hrvatsku.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika