Objavljeno u Nacionalu br. 846, 2012-01-31

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

Svaki grad jedna Lora

Hrvatski građanin Tonči Majić 30 godina čeka na sudsku presudu i za to dobije 30 minuta u 'Nedjeljom u dva', sveukupno jedva pola emisije i to se zove humani angažman Hrvatske renesansne televizije

Ivan StarčevićIvan StarčevićDNEVNIK

Srijeda, Nova TV, 19.15

Prva vijest je podvig mlade konobarice, splitske Vukovarke, gospodične Katarine Prungl (pringl). Spasila je dvoje ljudi. Išla je s posla, tj. s "Jadrolinijina" broda usidrenog u splitskoj luci, čula udarac i neku vrisku i vidjela očajno lice čovjeka u automobilu koji tone. Bez razmišljanja je skinula kaput i cipele i skočila u ledeno more. Kaput i cipele sam izmislio, da malo obogatim reportažu, jer gđica Katarina Prungl je reporterki Sofiji Preljvukić rekla škrtu verziju koja glasi "skinula sam se i skočila". Našem hrvatskom novinarstvu, u liku Nove TV i njene reporterke, ne mogu pomoći u detaljima koji bi svakog normalnog zanimali, npr. što je Katarina Prungl učinila da spasi čovjeka iz automobila u koji nadire voda. Ništa nam nisu rekli. Je li razbila staklo nogom, rukom, nastavite niz. Kod Rvacke javne TV ne možete ga ni započeti, jer prva vijest je neka idiotarija o rukometašima koji su opet nekog "pobijedili". Već slavna gđica Katarina Prungl se HRT-u negdje nepovratno zagubila.


DNEVNIK

Srijeda, HRT 1, 19.30

Ružno je reći hrvatski političari su patološki lažljivci. Nisu svi. Radimir Čačić nije patološki lažljivac. On je hrvatski književnik. Postao je slavan pod svojim literarnim pseudonimom Gazimir Čačić Mađarski. Njegovi lirski opisi dosad nepoznatih mađarskih klimatskih fenomena, npr. iznenadne magle na autocesti, spadaju... dopunite sami, npr. ovako, pardon: među najljepše stranice hrvatske putopisne proze. Baz Gazimirovih putositnica hrvatska bi književnost bila siromašnija, npr. za današnje čitanje najnovijih ulomaka koje je autor izveo samo za hrvatske novinare, što je revno zabilježila Rvacka televizija, braniteljica vladajućeg smisla za istinito, tj. lijepo. Počujmo: "Tragovi tog oblaka vide se i 45 minuta kasnije, na policijskoj snimci" (Gazimir Dobriša Cesarić o oblaku koji je zakrio auto ispred njega). Zatim: "Došlo je do iznenadnog momenta" (ovako je metafizički pjesnik Gazimir opjevao tren u kojem je, iz čovjeku nedokučivih razloga, on zgnječio automobil ispred sebe).

NEDJELJOM U DVA

Nedjelja, HRT 1, 14.00

Moralne vertikale nisu danas imale previše sreće s Hrvatskom Rodoljubnom Televizijom. Damiru Mihanoviću, otpuštenom iz Croatia osiguranja, pripalo je pola emisije. Druga polovica nije otišla na 30 minuta zgroženog voditeljeva buljenja u prazno, tj. u samoga sebe, nego je rijetko samoprijegornom gestom čak pola emisije velikodušno dodijeljena cijelom čovjeku, hrvatskom građaninu koji se zove Tonči Majić. Tonči Majić dosad je doživio i čast da jedino njemu dragi hrvatski sud razvlači parnicu već više od 30 godina i još će. Tonči Majić nije uzalud čekao da mu hrvatski sud dodijeli odštetu koja mu pripada nakon prometne nesreće koju je jedva preživio. Danas je dočekao da za svaku godinu čekanja dobije po minutu, sveukupno jedva pola emisije. Dok je čekao, postao je aktivist za ljudska prava, borio se protiv svakodnevnih i svakonoćnih deložacija u Splitu o kojima, kaže g. Majić, nije pisao nitko osim Ferala i Novog lista. Bio je 1994. godine pretučen. Počinitelji nikad nisu kažnjeni, jer je sud čekao da prođe šest godina i točno na dan zastare sudac je oslobodio one koji su ga pretukli. Nasilne deložacije bile su najčešće u vrijeme vikenda, iza 22 h, svjedoči g. Majić. Došlo bi njih desetak, četa vojnika, razbila vrata i stanare izbacila na ulicu. Ono što dragi voditelj Aleksandar Stanković nije uspio dometnuti jest da su se iste stvari događale posvuda u Hrvatskoj. Stanarima se najprije anonimno prijetilo, onda bi ih se odvodilo i likvidiralo ili bi kuća bila dignuta u zrak dinamitom ili bi na kraju došla četa prikladno odjevenih vojnika. Samo dva do tri posto zločina počinjenih u splitskom vojnom zatvoru Lora završilo je na sudu, što znači da će suđenje za Loru trajati 50 godina. Svaki grad imao je svoju Loru, pa ovim putem pozdravljamo rvacko pravosuđe.

LIJEPOM NAŠOM: TRNOVEC BARTOLOVEČKI

Nedjelja, HRT 1, 18.20

Iz dubine duše pozdravljamo odluku, valjda svemoćnog g. Branka Uvodića, da se "Jezuš, dečki, kak me hiče" pojavi na HRT-u. Konačno neka duhovita pjesma o vinskim tegobama stanovitog broja oženjenih muškaraca pri teturavomu povratku kući, komponirana s jakim domaćim štihom, bumo rekli: s izvorištem u narodnom glazbenom stvaralaštvu Podravine i Pridravlja. Kongenijalni autor i izvođač Mladen Medak Gaga sa svojom pjesmom napokon na HRT-u, događaj je tjedna. Heroj Podravine Gaga je postao 2010. godine. Pobijedio je s "Jezušom" na Pitomači 2010., glazbenom festivalu koji se diči imenom "Pjesme Podravine i Pridravlja", prenosila ga je HRT. Dosad smo u Gaginom "Jezušu", kao i u glasu još jednog velikana, Žige Međimurskog, mogli uživati najviše u spotu na YouTubeu, snimljenom prošle godine. I Gagin spot i njegovo kompletno autorstvo zaslužuju status zaštićenog kulturnog dobra.

Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 01.02.12. 19:43

Šta je Starčeviću?

Da je spasila kojim slučajem kakvog Srbina pola godine bi ti tekstovi imali njeno ime a ona bi bila sljedeći nositelj štafete iz Pule!

Nabijem i tebe i Majića!

Što nije 80-ih palio zastavu i slao u Beograd?

Vjesio bi sutradan u svom stanu a ti bi mu prvi napisao osvrt nazivajući ga ustašom!

Bando jugoslavenska!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika