Objavljeno u Nacionalu br. 846, 2012-01-31

Autor: Marko Biočina

Izgubljeni u matematici

Gordan Maras obećava 50 tisuća novih radnih mjesta, Milanović najavljuje otkaze

Nakon što su strukovne udruge s neskrivenim oduševljenjem dočekale Marasove najave o otvaranju novih 50 tisuća radnih mjesta, tisuću poduzeća i tri tisuće obrta do 2013., dobar dio onoga što je rekao indirektno je demantirao sam premijer, predstavljajući temeljne odrednice državnog proračuna i Vladina fiskalnog plana za sljedeće godine

Izračuni premijera i
njegova ministra se ne
poklapajuIzračuni premijera i njegova ministra se ne poklapajuAko laže koza, ne laže rog, narodna je poslovica koje su se ovog tjedna mogli prisjetiti hrvatski građani čitajući izjave novog ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa i njegova šefa, premijera Zorana Milanovića. Nakon što su strukovne udruge s neskrivenim oduševljenjem dočekale Marasove najave o otvaranju novih 50 tisuća radnih mjesta, tisuću poduzeća i tri tisuće obrta do 2013., dobar dio onoga što je rekao indirektno je demantirao sam premijer, predstavljajući temeljne odrednice državnog proračuna i Vladina fiskalnog plana za sljedeće godine. Prema tim Milanovićevim najavama, u 2012. očekuje se pad zaposlenosti u Hrvatskoj od 0,9 posto, a zatim u sljedećoj godini za daljnjih 0,4 posto, da bi tek 2014. bio zabilježen rast od 1,2 posto.

Bazična matematika nalaže da će, ako su te najave točne, 2014. u Hrvatskoj biti manje zaposlenih nego danas. Sukladno tome ispada kako Vlada ne predviđa nastanak novih 50 tisuća poduzetničkih i obrtničkih radnih mjesta koje najavljuje njezin član Maras. Dakako, moguće je da je ministar predvidio da ta nova radna mjesta, stvorena u realnom sektoru, budu u ukupnom broju zaposlenih "kompenzirana" otpuštanjima u javnom sektoru, no to je opet suprotno obećanjima Milanovića i ministra financija Linića da "otpuštanja neće biti". Ako je vjerovati Marasu, bit će ih najmanje 50 tisuća. Također, ništa jasnija nije ni ministrova najava o osnivanju tisuću novih poduzeća, naročito u kontekstu nedavnih najava da bi 2012. moglo biti likvidirano između 20 i 30 tisuća neaktivnih tvrtki bez zaposlenih, a u stečaj otići oko sedam tisuća tvrtki koje su u dugotrajnoj blokadi i koje zapošljavaju oko 20 tisuća radnika.

Mjere koje je najavio i koje planira Gordan Maras mogle bi uistinu pomoći u oporavku hrvatskoj ekonomiji, no ovakvim neodmjerenim istupima i on i Vlada vrlo brzo će izgubiti vjerodostojnost potrebnu da te najave i provedu u praksi.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika