Objavljeno u Nacionalu br. 846, 2012-01-31

Autor: Marko Biočina

Skup nejasnih slučajnosti

U Hrvatskoj sumnje ostaju

Mađari su u istrazi utvrdili kako je vlasnik ciparskih tvrtki s čijih je računa švicarskoj kompaniji Roberta Ježića isplaćeno pet milijuna eura i obećano još pet milijuna ruski naftaš Vladimir Gucerijev

Zsolt Hernadi slobodan je u Mađarskoj, no u
Hrvatskoj istraga  tek trajeZsolt Hernadi slobodan je u Mađarskoj, no u Hrvatskoj istraga tek trajeJe li rješenje mađarskog tužiteljstva o obustavi istrage protiv čelnog čovjeka mađarske naftne kompanije MOL Zsolta Hernadija prekretnica u suđenju bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu? Odgovor na to pitanje isključivo ovisi o tome vjerujete li u slučajnosti. Mađarski državni tužitelj očito vjeruje. Naime, Mađari su u istrazi utvrdili kako je vlasnik ciparskih tvrtki s čijih je računa švicarskoj kompaniji Roberta Ježića isplaćeno pet milijuna eura i obećano još pet milijuna ruski naftaš Vladimir Gucerijev. On je, prema vlastitom priznanju, na taj način želio kupiti Ježićeve lobističke usluge za realizaciju pomalo zaboravljenog projekta DružbAdria. MOL i njegov šef sa svime nemaju veze - kao ni s tvrtkama koje su mito isplatile - osim što je mađarska kompanije od jedne nekoć kupovala plinsko ulje, zaključio je tužitelj.

To možda i jest istina, no pritom je onda slučajnost da je Gucerijev dugogodišnji MOLov poslovni partner s čijom tvrtkom Russneft Mađari imaju zajedničku tvrtku s nalazištima u Sibiru. Također, slučajnost je i da je Gucerijev išao Ježića angažirati za lobiranje za DružbAdriju sedam godina nakon što je taj projekt bio aktualan, ali baš neposredno nakon što je MOL preuzeo upravljanje Inom. Štoviše, u rješenju mađarskog tužitelja tvrdi se kako je cilj lobiranja bilo to da se osigura 'reverzibilni transport naftovodom DružbAdrija', iako je reverzibilnost Janafa - hrvatskog dijela projekta - osigurana još od 2007. godine.

Slučajnost je dakle da je Gucerijev Ježiću plaćao za lobiranje oko nečega što je tada postojalo već gotovo tri godine, kao i to da mu je nakon što je Sanader odstupio s vlasti, poslao dopis da povrat uplaćenog novca nije potreban. Dakako, netko tko ne vjeruje u slučajnosti slučaj bi mogao vidjeti drukčije. Evo jednog mogućeg scenarija. MOL je godinama namjerno plaćao višu cijenu plinskog ulja tvrtki Hangarn Oil Products svog poslovnog partnera Gucerijeva na Cipru.

Od razlike plaćene i realne cijene formiran crni fond. Nakon što je šef MOL-a sa hrvatskim premijerom na ručku u restoranu Marcellino dogovorio da mađarska kompanije preuzme upravljanje Inom, s računa ciparske tvrtke švicarskom poduzeću Sanaderovog intimusa Roberta Ježića isplaćeno 5 milijuna eura. Dakako, ova verzija također možda nije točna, no očito je da i dalje postoji značajna količina razumne sumnje u rješenje mađarskog tužiteljstva. Razjasnilo bi se kad bi pred hrvatskim sudom svjedočili Hernadi i Gucerijev. Hoće li se to dogoditi?

Vezane vijesti

Hernadi: MOL prodaje svoj udio u Nabuccu

Hernadi: MOL prodaje svoj udio u Nabuccu

Mađarska naftna kompanija MOL želi prodati svoje udio u projektu plinovoda Nabucco koji bi Europljane trebao učiniti neovisnijima o ruskome plinu,… Više

Komentari

registracija
10/1/12

imogen, 31.01.12. 03:33

mađarsko pravosuđe?wtf? tam se tužitelji i suci postavljaju po diktatu orbana, kaj ne? ništa, rh će ćekati do 1.7.2013., a onda raspisati europski uhidbeni nalog za tog mađara. s kakvim narodom smo mi imali posla u a-u m...stoka.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika