Objavljeno u Nacionalu br. 846, 2012-01-31

Autor: Ivan Pandžić

Sve damo, subvencije ne damo

Već osnovan Stožer za obranu poljoprivrede, čekaju se potezi željezničara i birokrata

Traktori uskoro opet izlaze na cesteTraktori uskoro opet izlaze na cesteSeljaci su prvi krenuli u boj protiv novog proračuna. Poljoprivredna komora osnovala je Stožer za spas poljoprivrede nakon što je postala i službena najava da se na njihovim subvencijama planira uštedjeti 900 milijuna kuna u državnom proračunu. Traktori će na ceste i ove godine prije proljetnog oranja. Uz nezadovoljstvo jer gube prihode, planiranu uštedu će biti komplicirano izvesti i jer je ona zakonm regulirarana i usklađena s Europskom komisijom. Jedan od pregovarača za sektor poljoprivrede koji je želio ostati anoniman kaže da nije ni pametno ni lagano sada mjenjati zakon koji definira potpore na 2,68 milijardi kuna i na osnovu kojeg su i seljaci planirali investicije, te koji je odobren u pregovorima.

"Zbog tog zakona su seljaci i glasali za Europsku uniju i smatramo ga svojim stečenim pravom, kao i radnici svoje kolektivne ugovore. Ako krenu rezati potpore slijedi tužba, a udruge će odlučivati o prosvjedima" nastavlja Darko Grivičić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore. Prema prošlotjednim smjernicama Kukuriku Vlade, proračun će se rezati dvije milijarde ćna radnicima u državnoj upravi, oko 500 milijuna kuna će izgubiti i hrvatske željeznice, a 500 milijuna kuna je manje za građane u zdravstvu. Prava enigma su još dvije milijarde na ostalim pomoćima i za investicije koje nisu detaljno obrazložene, ali svako znače dodatno rezanje prava.

Uz PDV od 25 posto koji nosi rast cijena, olakšice u doprinosima za zdravstvo i nove porezne stope koje koje štite one s manjim primanjima neće u svemu doći do izražaja. U svakom slučaju, Vlada Zorana Milanovića kreditni rejtnig možda i održi, već su dobili pohvale guvernera Željka Rohatinskog, ali nemire i nezadovoljstvo će teško izbjeći. I među građanima i među sobom u koaliciji. HNS, ali i SDP-ov potpredsjednik Branko Grčić već rogobore da će škare ministra Slavka Linića ubiti investicije bez kojih nema oporavka, a ministri su pojedinačno zadnjih mjesec dana naobećavali razne mjere koje uglavnom imaju samo jedan zajednički nazivnik - povećanje, ne smanjenje potrošnje. Seljaci koji su krenuli u obranu svojih prava, bit će tako samo prvi test odlučnosti namjera nove Vlade.

Vezane vijesti

Još pet milijuna kuna za subvencioniranje stambenih kredita

Još pet milijuna kuna za subvencioniranje stambenih kredita

Zbog velikog interesa građana za subvencioniranjem kredita za kupnju prvog stana ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak najavio… Više

Komentari

registracija
10/1/12

imogen, 31.01.12. 03:28

ja sam za rezanje subvencija. poljoprivreda se mora postaviti u tržišne okvire i prestati s lovom u mutnom. liniću, do kraja sa seljacima. a onda i s onim ljenčinama u javnoj upravi


registracija
9/3/10

nostradurus, 31.01.12. 09:30

Da, a cijene će im diktirati prekupci. Genijalno. A da nema poljoprivrede, ne bi se mogli hraniti!


registracija
15/8/09

vergilia, 31.01.12. 09:33

Subvencije i poticaji su nužni, no treba ih staviti pod strogu kontrolu - dobivali su se za sve i svašta, a nitko nije kontrolirao za što su se stvarno utrošili - to se zna, a prošlo je vrijeme nenamjenskog trošenja. Ako dobiješ novac za razvoj neke polj. kulture ili uzgoj krava, onda netko mora kontrolirati da li si novac za to utrošio ili si ga utrošio za nešto sasvim deseto.


registracija
9/1/12

tontica, 31.01.12. 09:54

Gdje ste bili 22.1.2012.Možda ovo niste znali,kasno se jeb.... kajati.Što ste tražili dobili ste,a može biti samo gore uz naše sposobne vlade.
"Znamo li koliko će milijuna eura plaćati Hrvatska uđe li kojom nesrećom u Uniju? A tu su i „duboki ekonomski misteriji“ poljoprivredne politike EU. Pune poticaje u poljoprivredi poljoprivrednici će ostvariti tek za 7-10 godina. Je li ih itko o tome obavijestio? Je li im itko rekao da bogatije i starije članice dobivaju veće poticaje? Ako je godišnji poticaj po hektaru u Letoniji 83 €, a u Belgiji 447 €, kako bi uopće letonski seljak mogao biti konkuretan belgijskom? I što mislite, hoće li hrvatski poljodjelac dobivati poticaje slične belgijskima ili možda ipak prije one sličnije letonskima? "


registracija
15/5/09

Fidelito, 31.01.12. 11:25

@tontica: niste baš u pravu....

Kao 'veliko dostignuće' u pregovorima stalno se isticalo kako je Hrvatskoj jedinoj omogućeno da će se onaj dio novca do punog iznosa poticaja isplaćivati iz proračuna RH. To znači da će hrvatski poljoprivrednik dobivati puni iznos poticaja koji će biti jednim dijelom plaćen iz EU, a dijelom iz proračuna RH.

Što se tiče kako se novci od poticaja troše - to je stvar zakona. Nigdje izrekom ne piše kako se taj (dobiveni) novac mora potrošiti. Na primjer - to znači da se sa (po hektaru) dobivenom sumom novaca koja sjedne na račun i koja je prihod poljoprivrednog gospodarstva može raspolagati po želji. Neki si kupe novi auto, a neki te novce ulože natrag u proizvodnju. Kod povrata kapitalnih ulaganja za neke veće projekte koji su opterećeni kreditima taj novac od povrata se koristi da se smanji osnovica kredita i time se smanjuje rata otplate kredita (dobro iskorišten novac). Najveći problem od svega je taj da su se godinama uredno poticali na takav način gospodarstva koja se nisu profesionalno bavila poljoprivredom (a to se činilo uredno da se proširi i udobrovolji glasačka baza). To nema veze sa unaprijeđenjem poljopirvrede kao grane. I sada su svi u čudu kako su potrošeni toliki novci a nema napretka.

Može poljoprivreda raditi i bez poticaja. Mnogi će propasti jer su se opteretili kreditima (neki su/će i sa poticajima ionako propasti) ali neki će i preživjeti. Na selu će seljak preživjeti bez novaca i bez poticaja - selo neće biti gladno. Kako će proći industrije koje su 'naslonjene' na seljake - to bi bilo zanimljivo vidjeti, jer su i oni kreditno opterećeni. Čovijek bez novaca je i čovijek koji ne ide u trgovinu - jer nema tamo što tražiti (mnogi od nas to i znaju iz vlastitog iskustva - nije to ništa novo). A i bankama neće biti svejedno ako se na tržištu pojave tisuće malorabljenih (zapljenjenih) traktora, kuća, gospodarskih objekata i druge mehanizacije koja rabljena vrijedi malo, a kada je tržište preplavljeno - onda to sve vrijedi još manje.


registracija
8/7/09

bankar, 31.01.12. 12:44

zašto se ne subvencionira ništa što ja radim već moram plaćati debele poreze da bi se djelile pare ovim debilima koji nisu sposobni startati profitabilne kulture


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika