Objavljeno u Nacionalu br. 846, 2012-01-31

Autor: Marko Biočina

Poticanje trgovinske razmjene

Varaždin izvozi 100 tisuća tona smeća, a tamošnja tvornica otpad uvozi

Sto tisuća tona baliranog varaždinskog smeća traži novi domSto tisuća tona baliranog varaždinskog smeća traži novi domSpor oko ugovora Grada Varaždina i tvrtke posrnulog tajkuna Davora Patafte oko zbrinjavanja gradskog komunalnog otpada po svemu sudeći svoj će epilog dobiti na sudu, no to ne znači da građani ostalih hrvatskih gradova i općina ne bi trebali biti zabrinuti oko raspleta cijele situacije. Naime, kako novi varaždinski gradonačelnik Goran Habuš ne želi ispoštovati ugovor koji je njegov prethodnik sklopio s Pataftinom T7 Grupom oko zbrinjavanja otpada u novoizgrađenoj tvornici za mehaničko-biološku obradu (MBO), otvara se pitanje konačne destinacije varaždinskog otpada. Radi se o otprilike 100 tisuća tona baliranog otpada koji se nelegalno odlaže na lokaciji u Brezju.

Habuš, koji tvrdi da je ugovor s T7 Grupom preskup i stoga štetan za Grad, sada planira taj otpad zbrinuti na neki alternativni (čitaj: jeftiniji) način. Jedini mogući alternativni način je da se taj balirani otpad kamionima ili željeznicom odveze na neko od konvencionalnih odlagališta i tamo zakopa. Zasad odluka oko lokacije još nije donesena, no kao mogući uvoznici varaždinskih 100 tisuća tona smeća spominju se općine Cestica, Koprivnički Ivanec i Davor. U jedno od tih mjesta uskoro će se sliti karavana od 10 tisuća željezničkih vagona otpada, što je svakako razlog za uzbuđenost tamošnjih stanovnika, ovisno o tome da li otpad gledaju kao ekonomsku, ekološku ili estetsku kategoriju. Ipak, da apsurd bude još veći dok će Varaždin svoj otpada izvoziti, Patafta će svoje MBO postrojenje svrsi privesti tako što će otpad uvoziti iz drugih okolnih gradova i općina.

Dakako, moguće je da na kraju dogovor bude sklopljen, no realnije je za očekivati da će već narednih tjedana iz Varaždin izvoziti lokalni, a u Varaždin uvoziti tuđi otpad. Možda je to, kako kaže Habuš, ekonomski logično, ali je sasvim sigurno i posve van pameti.

Vezane vijesti

Habuš: Riješen je problem smeća u Varaždinu

Habuš: Riješen je problem smeća u Varaždinu

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš današnjim je priopćenjem za javnost objavio da građani Varaždina mogu odahnuti jer su na jučerašnjoj sjednici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika