31.01.2012. / 09:29

Autor: Hina , Nacional.hr

Jeremić: prilika za novi početak

Upitan hoće li ministrici Pusić predložiti ponovne razgovore o zajedničkom odustajanju dviju država od međusobnih tužbi za genocid, šef srbijanske diplomacije izjavio je kako je to jedno od važnih i velikih otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske

Vuk Jeremić (arhiva)Vuk Jeremić (arhiva)Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je u ponedjeljak kako će prigodom njegova susreta s hrvatskom kolegicom Vesnom Pusić u utorak biti riječi o svim otvorenim pitanjima između dviju zemalja te ocijenio kako je izbor nove hrvatske vlade prilika za novi početak.

Jeremić je za beogradsku televiziju B92 kazao kako nikada do sada nije bio u prigodi razgovarati s ministricom Pusić i da će ta prilika biti u utorak.

"Svaki novi izbor prilika je za novi početak i dpustimo mogućnost da postoji prostor za jedan novi početak. Imali smo neke vrlo teške trenutke s bivšom hrvatskom vladom, nadamo se da će s novom hrvatskom vladom biti lakše surađivati", rekao je Jeremić.

Upitan hoće li ministrici Pusić predložiti ponovne razgovore o zajedničkom odustajanju dviju država od međusobnih tužbi za genocid, šef srbijanske diplomacije izjavio je kako je to jedno od važnih i velikih otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

"Radit ćemo na tome da vidimo kako to pitanje zatvoriti na ovaj ili onaj način", rekao je Jeremić.

Ministrica Pusić u ponedjeljak je u izjavi za srbijansku televiziju "Prva" ponovila kako, kada je riječ o povlačenju međusobnih tužbi, dvije zemlje moraju naći načina da bilateralno rješe međusobna otvorena pitanja.

Ako su, kako je rekla, Hrvatska i Srbija u stanju bilateralno riješiti nekoliko otvorenih pitanja u svezi s prošlim ratom, prije svega pitanja nestalih, opljačkane imovine i osumnjičenih za ratne zločine, onda može doći na dnevni red i povlačenje međusobnih tužbi za genocid.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će u utorak u Beogradu na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). Na sastanku će se raspravljati o odnosima zemalja u jugoistočnoj Europi, rješavanju otvorenih pitanja i napretku zemalja jugoistočne Europe prema euroatlantskim integracijama.

Na marginama sastanka SEECP-a Pusić će održati bilateralni sastanak sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem, a predviđeni su i sastanci s ministrima vanjskih poslova Turske Ahmetom Davutogluom i Grčke Stavrosom Dimasom. Ministricu će primiti i srbijanski predsjednik Boris Tadić. Pusić će se u Beogradu sastati i s predstavnicima hrvatske manjine.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika