31.01.2012. / 09:31

Autor: Hina , Nacional.hr

I Češka odbila fiskalni pakt

"Sve su zemlje izrazile namjeru da pristupe proračunskom paktu osim Velike Britanije i Češke", izjavio je novinarima premijer Reinfelt, koji sudjeluje na summitu EU-a u Bruxellesu

IlustracijaIlustracijaŠvedski premijer Reinfelt izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da se Češka pridružila Velikoj Britaniji i da neće pristupiti novom fiskalnom paktu koji treba zajamčiti financijsku disciplinu kako bi se spriječilo ponavljanje sadašnje krize.

"Sve su zemlje izrazile namjeru da pristupe proračunskom paktu osim Velike Britanije i Češke", izjavio je novinarima premijer Reinfelt, koji sudjeluje na summitu EU-a u Bruxellesu.

Tu informaciju je potvdio i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy kratkom porukom na twiteru da će "25 zemalja članica potpisati fiskalni pakt."

Fiskalni pakt trebao bi biti potpisan na summitu u ožujku, a njime će se zemlje potpisnice obvezati da će voditi uravnoteženu proračunsku politiku, zaustaviti rast dugova i početi ih smanjavati. Odredbe da će strukturni proračunski manjak ne smije prelaziti 0,5 posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a zemlje članice trebale bi ugraditi u svoje ustave ili u zakone koje imaju ustavnu snagu. U slučaju kršenja dogovorenih pravila slijedile bi kazne.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika