Objavljeno u Nacionalu br. 439, 2004-04-13

Autor: Srećko Jurdana

SUROVA POLITIKA

Špijunske operacije oko Gotovine i Nacionala

...

Srećko JurdanaSrećko JurdanaIz misterioznih koridora hrvatskoga dojavničkoga miljea – pjesnik bi možda rekao: iz same mračne utrobe hrvatske zbilje – iznenada se na danjem svjetlu pojavila videokazeta koja u nekim segmentima dokazuje da Ante Gotovina nije bio nikakav iracionalan monstrum željan osvete nad srpskim civilima, nego u prvome redu vojnik kojeg su organski iritirali divljaštvo, barbarizmi i kaos. Na spomenutoj kazeti vidi se kako general drži bukvicu časničkome zboru koji u oslobođenome Kninu nije bio sposoban zavesti red. Gotovina je sastanak sazvao kao oblik disciplinske mjere i neuvijenim vojničkim jezikom, začinjenim psovkama, upozorio nazočne da je situacija na terenu postala nepodnošljiva. Oslobodioci divljaju, rade što im padne na pamet, pljačkaju i iživljavaju se nad srpskim seljacima, ulice su pune smeća, a nema ni križa u prostoriji iako uskoro dolazi Tuđman. Mi smo svoje obavili, a sad je na drugima da srede stanje, zaključio je Gotovina i otišao u Bosnu da povede kampanju prema Banjoj Luci.

Bijes i nelagoda Tuđmanovih špijuna

Dakle, kazeta manje-više potvrđuje ono što je Gotovina – u permanentnoj fazi duboke ilegale – ispričao u Nacionalu. Protivio se zločinima i ne smatra se za njih odgovornim, jer Knin je nakon završetka vojnih operacija dospio u nadležnost državnih organa reda a vojska se pod Gotovininom komandom – i u dogovoru s Pentagonom – uputila na prekogranične zadatke. Na drugoj strani, kazeta Gotovinu ipak ne oslobađa odgovornosti, jer nakon spomenutog sastanka na kojem je manifestirao ljutnju, on nikoga nije smijenio ni kaznio, niti bilo što konkretno poduzeo na uvođenju reda. Njegove geste bile su simbolične. U isto vrijeme, ona potvrđuje – urbi et orbi – da su pripadnici hrvatskih oslobodilačkih snaga doista terorizirali kninsko područje, da su za to znali svi vojni zapovjednici i preko njih cijeli državni vrh.
O. K. Postavlja se sad logično pitanje zašto se ta, za Gotovinu unatoč svemu prilično pozitivna kazeta pojavila tek danas. Krhko je komentatorsko znanje. Kazetom su raspolagali Tuđmanovi špijuni, društvo oko Pašalića, Šuška i Markice Rebića od kojih se Gotovina distancirao i koji su njegov kritički intervju u Nacionalu pouzdano dočekali s nelagodom i bijesom. Ona je vjerojatno bila dostupna i ljudima bezrezervno naklonjenima Gotovini, a možda su upravo oni odlučili da s njom izađu u javnost. Samo oni znaju zašto su odabrali aktualni timing* i medij Globus za njenu publikaciju. Kad je o lokaciji ili mediju riječ, autor ovih redaka pretpostavlja da su prijatelji Ante Gotovine zaključili kako će objavljivanje kazete u Globusu biti jača potvrda istinitosti Gotovininog intervjua u Nacionalu, negoli da je isti list publicirao i intervju i kazetu. Postupak je prilično logičan. Obrana neke teze uvjerljivija je ako se ta teza disperzira po različitim glasilima. Ova razmjerno jednostavna stvar nije, međutim, mogla proći bez naknadnih podmetanja smišljenih u krugu koji ne može preboljeti činjenicu da je Gotovina upravo preko Nacionala prvi put izašao u javnost i raskinuo s Tuđmanovim uhodama.

Pašalićev dojavnički krug

Na televiziji se – ničim izazvan – javio stanoviti Malbaša s tvrdnjom da je kazetu svojedobno nudio Ivi Pukaniću, i da je dotični ponudu odbio, vjerojatno nakon “konzultacija” na visokim mjestima. Pokazuje se da je kazeta, za koju “nitko nije znao”, zapravo bila nešto poput javnog dobra skrivenog od javnosti, na raspolaganju špijunima raznih tipova i profila. No krenimo u srž mutne teorije zavjere kakva se plete oko Gotovine i Nacionala. Otvoreno govoreći, kad bi gospodin Pukanić postupio kao što provokator Malbaša imputira, zaslužio bi glavnu ulogu u nekom komadu u deliričnoj režiji Paola Magellija. Objaviti senzacionalan intervju s Gotovinom, i nakon toga odbiti prezentaciju kazete koja izravno korespondira s tim intervjuom i potvrđuje njegove navode, značilo bi izravno raditi protiv interesa vlastite firme, tj. protiv samoga sebe, čemu Pukanić pouzdano nije sklon. Spomenuti Malbaša, mutivoda iz sinjskoga kraja za kojeg se malom istragom može utvrditi da pripada dojavničkom krugu Ivića Pašalića, Nacionalu je preko telefona ponudio nekakav nespecificirani videozapis o Gotovini i odmah zatim prestao se javljati. Evidentno mu je bilo zabranjeno da dalje razvija medijske dealove* s kazetom. Nitko za njega više nije čuo, a zašto danas konstruira famu o “Pukanićevom odbijanju da objavi kazetu”, to treba pitati mozgove koji njime upravljaju.

Šef policije kao stručnjak za ptice pjevice

U operaciju bjesomučnoga kompromitiranja Nacionala – pa makar i na savršeno nekompromitantnim stvarima – uključio se zadnjih dana još jedan aktivist povezan sa slučajem Gotovina, a ime mu je Ranko Ostojić. Bivši ravnatelj policije osjetio se strahovito uvrijeđenim što je bivši šef POA-e Franjo Turek detektirao njegovo intenzivno komuniciranje sa stranim agentima u Hrvatskoj i s novinarima koji servisiraju te agente, i ustao je u obranu svojih “građanskih prava”. Ostojić se poziva na HHO i Državno odvjetništvo, ponašajući se kao da je građanski status šefa policije istovjetan građanskome statusu predavača lijepe književnosti ili stručnjaka za ptice pjevice. Gdje je tu demokracija ako se mene nadzire? – pravi se Ostojić naivčinom. Spomenutoga Tureka, zatim Mesićevog savjetnika Željka Bagića, i ponovno Pukanića, današnjeg prinudnog gosta ove kolumne, u niskonakladnim novinama nazvao je vrlo drsko “zaštitnicima organiziranoga kriminala”, a potom je napravio i zapaženi korak dalje: izjavio je u dnevnim listovima kako je “Pukanića prijavio zbog prijetnji”. Bravo, Ostojiću, nema vas zemlja. Vaše metode predavat će se na adekvatnim školama.

Kombiniranje komplementarnih laži

Samo um verziran u obavještajnim diverzijama može kreirati shemu po kojoj će čovjeka paušalno – bez ikakvoga argumenta – nazvati banditom, a zatim ga prijaviti zbog nepostojećih prijetnji i time stvoriti dojam da u njegovoj prvoj insinuaciji o banditu ima zrno istine (jer zašto bi mu tangirani inače prijetio, bez obzira na to što mu nije prijetio?). Jedna laž je uspješnija – rezonira iskusni Ostojić – ako se kombinira s drugom, komplementarnom. Zanimljivo je da Ostojićevo ime nikada izravno nije spomenuto u Nacionalovim tekstovima o obavještajnim operacijama oko Gotovine, ali Ostojić ne cijeni tu gestu. Čovjek se u njima naprosto prepoznao, i zatim prepustio vlastitoj akumuliranoj agresiji prema svima kojima su poznate njegove manipulacije. Svoj moralni forte pokušavao je izgraditi na dojmu da ga je HDZ smijenio bez realnoga razloga, samo radi Jarnjakove averzije i demonstracije moći. Rasprava o njegovoj umiješanosti u slučaj Gotovina na obavještajne načine koji su u konzekvenci pogrešno uvjerili Carlu Del Ponte da se general skriva u Hrvatskoj, prilično bolno narušava Ostojićevu shemu samoobrane, i zato su njegove reakcije iracionalne.

STUPAC TJEDNA: SLUČAJ PALADINO

Ako je netko možda pomislio da Sanader i Hebrang neće smijeniti dr. Josipa Paladina nakon televizijske emisije u kojoj je dvadeset puta više gledalaca glasovalo protiv smjene negoli za nju, taj je podcijenio hadezeovski ponos. Neće nama ulica krojiti politiku… Stara je to škola, ta napuhana hadezeovska goropad koja ne priznaje nikakve intelektualne autoritete ni vrijednosti osim suda svoje partije. Hebrang sad izmišlja priče za malu djecu da je SDP na televiziji organizirao masovno glasovanje za Paladina, kao što je nedavno u Saboru infantilno tvrdio kako njegov pomoćnik Milan Kujundžić – neposredan provoditelj operacije Paladinove smjene – nije hodočastio na Pavelićev grob u Madridu, nego se tamo zatekao kao slučajan šetač. Ali to je Hebrang u zvjezdanim trenucima svoje duhovitosti. Bit će ih još, nema razloga za zabrinutost.

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika