31.01.2012. / 12:35

Autor: Hina , Nacional.hr

Jovanović

Kako do društva bez korupcije?

Po njegovim riječima, "srce korupcije" je u netransparentnim javnim financijama, a prava borba protiv korupcije počinje s prevencijom, a prevencija ide kroz nadzor građana kako se troši njihov novac

Photo: Patrik Macek/PIXSELL (arhiva)Photo: Patrik Macek/PIXSELL (arhiva)Društvo znanja s otvorenom vlasti koja maksimalno uvažava civilno društvo potencijalno je društvo bez korupcije, izjavio je u utorak u Zagrebu ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, izrazivši nadu da će Hrvatska postati takvo društvo.

"Društvo znanja s otvorenom vlasti koja maksimalno uvažava civilno društvo je potencijalno društvo bez korupcije i nadam se da će Hrvatska postati takvo društvo", istaknuo je Jovanović u svom uvodnom izlaganju na javnoj raspravi Partnerstvo za otvorenu vlast.

U prevenciji, kao osnovnoj mjeri u borbi protiv korupcije, otvorenost, transparentnost, pravo na pristup informacijama, odgovornost i znanje ključni su u stvaranju društva bez korupcije, rekao je ministar.

"Različiti proračuni kažu da u Hrvatskoj godišnje 6 milijardi kuna pojede korupcija. To se više nikada ne može nadoknaditi. Zato je prevencija ključna i zato mi smatramo da je inicijativa Partnerstvo za otvorenu vlast dio u ostvarenju naše političke vizije Hrvatske kao društva bez korupcije", naglasio je.

Kako je dalje rekao, "korupcija raste u strahu i cvjeta u neznanju" pa kad se govori o društvu bez korupcije preduvjet je da ono bude društvo znanja, ali da to ne bude samo parola.

Jovanović je kazao da su javne rasprave jedan od odličnih načina da se čuje što misli civilno društvo i mediji i kako zajednički graditi otvorenu vlast.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović rekao je u svom izlaganju da je "rad na ovoj incijativi.... samo potvrda vjerodostojnosti našeg društva i naših građana, ali i vlade koja trenutno vodi ovu državu, da ćemo stvarno ispuniti sve one kriterije koje EU postavlja pred nas, ali ne zbog EU-a, zbog kriterija, nego zbog toga što želimo živjeti u boljem društvu".

Po njegovim riječima, "srce korupcije" je u netransparentnim javnim financijama, a prava borba protiv korupcije počinje s prevencijom, a prevencija ide kroz nadzor građana kako se troši njihov novac. On je istaknuo da je cilj društvo bez korupcije u kojem će represija biti sporadična mjera, a naglasak će biti na prevenciji.

Klisović je rekao da je tu važno zadobiti povjerenje građana.

"Mi ćemo pokušati dobiti povjerenje građana kroz participativnu demokraciju", oblik demokracije koji uključuje široko sudjelovanje građana u odlučivanju o javnim politikama, kazao je.

Uvodna izlaganja također su održali v.d. ravnatelja Ureda Vlade RH za udruge Igor Vidačak, zamjenik šefa Delegacije EU-a u RH Paolo Berizzi i zamjenik američkog veleposlanika u Hrvatskoj Hoyt B. Yee.

Na javnoj raspravi raspravlja se o prijedlozima prioritetnih mjera i aktivnosti Hrvatske u Akcijskom planu Partnerstva za otvorenu vlast, globalne inicijative u kojoj uz 51 državu sudjeluje i Hrvatska. Ured za udruge hrvatske vlade u suradnji s ministarstvom vanjskih i europskih poslova organiziralo je ovu javnu raspravu uz financijsku pomoć EU-a u okviru projekta IPA 2009 usmjerenog jačanju partnerstva s organizacijama civilnog društva u borbi protiv korupcije, te u suradnji s američkim veleposlanstvom.

Republika Hrvatska je u kolovozu 2011. potvrdila svoje sudjelovanje u globalnoj međunarodnoj inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast čija je svrha osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, uključivanja i osnaživanja građana i civilnoga društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvalitete usluga koje javna uprava pruža građanima.

S obzirom da su se sve države koje sudjeluju u inicijativi obvezale do kraja ožujka 2012. izraditi nacionalne akcijske planove, cilj je javne rasprave s civilnim društvom i zainteresiranom javnošću raspraviti prijedloge prioritetnih mjera i aktivnosti Republike Hrvatske u Akcijskom planu Partnerstva za otvorenu vlast, a koje se tiču fiskalne transparentnosti, pristupa informacijama, korištenja informacijskih tehnologija te sudjelovanja građana i civilnog društva.

Vezane vijesti

E moj Karamarko, malograđanine...

E moj Karamarko, malograđanine...

Ministar obrazovanja Željko Jovanović nazvao je na svom Facebook profilu predsjednika HDZ-a "malograđaninom", nakon što je ovaj na svečanosti… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 31.01.12. 13:14

Jednostavno!

Ukinite uskok i zabranite medijima da pišu o istom!

Rezultat je NULA korupcije!

Društvo bez korupcije je utopija i ne postoji društveno uređenje i sustav kažnjavanja koji ju može iskorijeniti.

Bitno je dovesti korupciju u društvu na gotovo neznačajne razmjere koji ne mogu ugroziti društvenu egzistenciju i održivost zajednice.

Naše društvo će se riješiti korupcije onda kada umre i posljednji građanin rođen u vrijeme bivše države. Korupcije u bivšoj je bilo pravilo a ne izuzetak. sada smo u prijelaznom razdoblju kada ona treba postati iznimka. A to sve skupa iziskuje borbu protiv nje i vrijeme. Kazna mora biti glavni destimulator koruptivnih djelovanja!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 31.01.12. 18:16

Jovanoviću,vjerujem u vaše osobno poštenje,ali tko će dirnuti nedodirljive?Čemu borba kad nema dodira sa vrhom piramide?Koga obmanjujete,sebe?Znate,nezgodno je jer kako ćeš uhapsiti Pavića, Todorića i slične?
Kako kad je ministar policije Pavićev,kad je ministar pravosuđa opet Pavićev?Kako?
O Bajiću valjda nikome ne treba elaborirati.
Jadna nam majka.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika