Objavljeno u Nacionalu br. 440, 2004-04-20

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Kako se nekoć živjelo na brodu

Dvostruko DVD izdanje vrlo dobrog filma Petera Weira kojemu ipak nešto nedostaje da bi se mogao proglasiti antologijskim

Dean ŠošaDean ŠošaNedugo nakon “običnog” DVD izdanja “Gospodara i ratnika”, namijenjenoga videotekama, na tržištu se pojavilo dvostruko, kolekcionarsko, krcato raznim dodacima. Redatelj filma Peter Weir nije “odradio” audiokomentar, ali u drugim je prilozima bio više nego iscrpan. Uglavnom, svi koje zanima na što je potrošeno golemih 135, po nekim izvorima i 150 milijuna dolara, doći će na svoje. Recimo samo da, za razliku od nekih naših filmova, u kojima dvije-tri sobe i četiri glumca znaju koštati pola milijuna eura, financijska policija ovdje ne bi imala što raditi: svaki utrošeni dolar itekako je vidljiv- “Gospodar i ratnik” uistinu izgleda fantastično.

Onomu što je pisano o ovom filmu u doba njegove kino premijere možemo dodati kako od njegovih potencijalnih nastavaka, po svemu sudeći, neće biti ništa. Rezultat na kino blagajnama bio je dobar, ali ne toliko da bi novim ekranizacijama pustolovina osmišljenih u romanima Patricka O’Briana jamčio isplativost.

“Gospodar i ratnik” osvojio je dva “utješna” Oscara, za kameru i montažu zvuka; ostale mu je, naravno, preoteo Jacksonov “Povratak kralja”. Američki kritičari dali su mu uglavnom najviše ocjene a film se našao i na brojnim godišnjim top-ljestvicama hrvatskih kolega.

Uistinu, Weirov film jednostavno vam mora biti simpatičan. Unatoč tolikim uloženim milijunima i vjerojatnim pritiscima producenata, redatelj je izbjegao sve moguće klišeje i snimio začudan, minimalistički režirani spektakl, u kojem je puno više vremena posvećeno svakodnevnom životu na brodu, početkom 19. stoljeća, negoli bitkama. Ipak, čini se da je takav postupak Weira odveo u drugu krajnost.

Nakon što je “Gospodar i ratnik” već analiziran iz svih mogućih kutova, njegova bi se konačna ocjena mogla dati upravo u usporedbi s filmom koji mu je pokupio Oscare pred nosom. Riskirajući bijes Jacksonovih i Tolkienovih fanova, usuđujem se reći kako ne bi bilo loše da je Jackson “posudio” ponešto od Weira i obrnuto. Naime, izbjegavajući svaku veliku gestu, povišenu emociju ili bilo kakav upadljiv redateljski komentar, Weir je na kraju ipak snimio film značajniji zbog onoga čega u njemu nema negoli ima! Kako je pak u “Povratku kralja” od početka do kraja filma baš svaka gesta velika a ton nepodnošljivo uzvišen, može se reći da bi kombinacija ovako različitih pristupa priči u oba slučaja vjerojatno urodila dobrodošlom ravnotežom.

Ovako je “Gospodar i ratnik” tek vrlo dobar “komad” inteligentnog Hollywooda, kojemu ipak nešto nedostaje. No to je već problem koji muči sve filmove Petera Weira, računajući i one najbolje poput “Piknika u Hanging Rocku” i “Galipolja”.

Continental film
Master and Commander: The Far Side of the World, am. pust. drama, 2003. R: Peter Weir GL: Russell Crowe, Paul Bettany, James D’Arcy, Chris Larkin, Max Pirkis, Lee Ingleby
FILM: 3
DVD: 2

MATRIX REVOLUTIONS

ISSA
DVD+VHS

Nema načina na koji braća Wachowski nisu “pokopana” nakon drugoga i trećeg “Matrixa”, tako da ne znam treba li uopće ponoviti kako se njihova uzbudljivo osmišljena igra sa stvarnošću iz prvoga filma na koncu pretvorila u običnu digitalnu pucačinu. “Matrix Revolutions” ugodniji je za gledanje od svoga prethodnika, ponajviše zbog toga što su nakon “dvojke” očekivanja manja pa ni razočarenje više nije moguće.
Dvostruko DVD izdanje trećeg “Matrixa” krcato je različitim prilozima, međutim zasigurno ćemo doživjeti i neko raskošnije, osobito odluče li se braća prestati skrivati, sada kada njihova mistifikacija samih sebe uistinu više nema nikakvog smisla. Ipak, kako su svi dodaci prevedeni na hrvatski, izdanje zaslužuje visoku ocjenu.

The Matrix Revolutions, am. SF triler; 2003. R: Andy i Larry Wachowski GL: Keanu Reaves, Laurence Fishburne, Carrie-Ann Moss, Monica Bellucci, Hugo Weaving
FILM: 2
DVD: 3

INTIMNOST
ADRIA
DVD+VHS

“Kontroverznu” dramu “Intimnost”, snimljenu prema prozi Hanifa Kureshija, mnogi su naši kritičari dočekali na nož u doba njezine premijere u kinu, optuživši redatelja Patricea Chéreaua (“Kraljica Margot”) za senzacionalistički eksplicitan prikaz fellatia i slabu motiviranost postupaka glavnih likova. Ponešto od toga je točno: razlozi zbog kojih glavni junak napušta obitelj potpuno su nejasni, a kraj filma je besmislen. Ipak, mučne scene seksa i nikad sjetnije snimljen London pridonose ukupno povoljnom dojmu, kao i izvrsna Kerry Fox.
DVD izdanje “Intimnosti” ne sadrži dodatne priloge, međutim za pohvalu je i to što umjesto verzije sinkronizirane na francuski, koja je prikazivana u kinima, možemo gledati originalnu.

Intimacy, franc.brit.-njem.španj. drama, 2001. R: Patrice Chéreau GL: Kerry Fox, Mark Rylance, Timothy Spall, Alastair Galbraith, Marianne Faithfull
FILM: 2
DVD: 0

TAXI 3
Blitz
DVD+VHS

Nekoć istaknuti francuski redatelj Luc Besson (“Nikita”, “Peti element”) izgleda da je potpuno odustao od režiranja, posvetivši se pisanju scenarija i produkciji. Jedan od 30-ak filmova koje je Besson producirao proteklih pet godina je i treći “Taxi”. Iako je priča o nespretnom policijskom inspektoru i neobičnom taksisti izgubila dio šarma “jedinice” i “dvojke”, treći “Taxi” zasigurno nije ništa slabiji od njegovih američkih konkurenata, primjerice “Prebrzih i prežestokih”. Poneke fore poput one kada glavni junak ne primijeti da mu je žena u osmom mjesecu trudnoće, kao i dopadljivi nastup propalog Silvestera Stallonea, nagovještavaju kako je film mogao biti i puno bolji.
DVD izdanje od dodataka donosi uobičajeni dokumentarac o snimanju filma.

Taxi 3, franc. akc. film, 2003. R: Gérard Krawczyk GL: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal, Bernard Farcy, Ling Bai, Emma Sjöberg
FILM: 1
DVD: 1

ZAŠTITNIK
Blitz
DVD+VHS

Nakon što se pogleda “Zaštitnik”, možemo jedino poželjeti da John Woo što prije snimi najavljeni spektakl “Land of Destiny” u kojemu bi jednu od glavnih uloga trebao odigrati Chow Yun-Fat. Kako se ne zna čiji su posljednji filmovi lošiji, oni koje je režirao Woo ili oni u kojima glumi Yun-Fat, ponovno ujedinjenje dvojca koji je koncem 80-ih i početkom 90-ih godina pisao povijest hongkonške kinematografije, čini se pravim receptom za oživljavanje njihovih karijera.
Inače, “Zaštitnik” nije totalno negledljiv, a njegovo DVD izdanje sasvim je solidno.

Bulletproof Monk, am. akcioni, 2003. R: Paul Hunter GL: Chow Yun-Fat, Seann William Scott, Jaime King
FILM: 1
DVD: 1

PAKLENI UBOJICA
VTI
DVD+VHS

Triler “Pakleni ubojica” jedan je od onih filmova koji motive kradu gdje god stignu. Ipak, milijun puta viđena priča o lovu na serijskog ubojicu ima svojih aduta, među kojima je i neobična sličnost ponašanja glavnoga manijaka s onim njegovog kolege iz romana “Nedjeljni prijatelj” Jurice Pavičića. Rutiner Mark L. Lester (“Komandos”) film je režirao sasvim solidno, tako da će rijetko kome biti dosadan.
Kako je “Pakleni ubojica” gotovo nepoznat film, ne čudi što njegovo DVD izdanje ne sadrži ni jedan dodatni prilog.

Blowback, kanad.-am. triler, 2000. R: Mark L. Lester GL: Mario Van Peebles, James Remar

FILM: 1
DVD: 0

NEVINOST PRVE LJUBAVI

UCD
DVD+VHS

Sjetna drama “Nevinost prve ljubavi” isprva podsjeća na filmove kakvi se na HRT-u godinama prikazuju nedjeljom popodne. Ipak, nakon scene u kojoj penzioneri vode ljubav jasno je kako je riječ o nečemu sasvim drugom. Priča o ljubavnicima koji se sretnu nakon pola stoljeća razdvojenosti i započnu romansu garnirana je starenjem, umiranjem i sličnim problemima, no ako vas takve stvari ne bacaju u depresiju, film redatelja Paula Coxa neće vam biti dosadan.
DVD ne sadrži dodatke, no već je i pojava ovakvih malih filmova lijepa vijest.

Innocence, belg.-austral. drama, 2000. R: Paul Cox GL: Julia Blake, Charles Tingwell
FILM: 1
DVD: 0

MALI VELIKI ČOVJEK
VTI
DVD

Tjedan dana nakon “Rio Loba” Howarda Hawksa u videotekama se pojavio još jedan vestern, “Mali veliki čovjek” redatelja Arthura Penna. Snimljen iste godine kada i “Rio Lobo”, Pennov film po tko zna koji put potvrđuje kako nekoć popularni “antivesterni” danas djeluju neusporedivo staromodnije nego klasični vesterni poput spomenutoga Hawksova remek-djela. Ipak, cinična ispovijest prastarog djedice koji je veći dio života proveo među Indijancima još uvijek se gleda s lakoćom.
DVD izdanje ne sadrži dodatne priloge, no slika je fantastična.

Little Big Man, am. vestern, 1970. R: Arthur Penn GL: Dustin Hoffman, Faye Dunaway
FILM: 2
DVD: 1

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika