31.01.2012. / 15:30

Autor: Hina

Slovenski glazbenici i dio političke javnosti protiv ACTA-e

Slovenski glazbenici zatražili su u utorak od svoje vlade peticijom da povuče svoj potpis s međunarodnog sporazuma ACTA čiji je cilj zaštita autorskih prava na internetu.

Zoran Predin (Foto: Daniel Kasap/PIXSELL)Zoran Predin (Foto: Daniel Kasap/PIXSELL)Slovenski glazbenici zatražili su u utorak od svoje vlade peticijom da povuče svoj potpis s međunarodnog sporazuma ACTA čiji je cilj zaštita autorskih prava na internetu.

Predsjednik udruge slovenskih glazbenika, kantautor Zoran Predin, izjavio je da bi se uvođenjem novih pravila koja predviđa ACTA kršila ljudska prava i da je takav način zaštite od piratstva zapravo u interesu velikih izdavača i diskografskih kuća, a ne samih autora.

Naprotiv, ako sporazum ACTA sada prihvate Europski parlament i nacionalni parlamenti, to bi značilo "smrt neovisne autorske kreativnosti", izjavio je Predin.

Protivnici ACTA-a u Sloveniji navode da je slovenska vlada na ACTA-u pristala u netransparentnom postupku i bez savjetovanja s udrugama civilnog društva pa za subotu u Ljubljani i Mariboru najavljuju javne prosvjede.

ACTA-u su do sada potpisale 22 od 27 zemlje Europske unije, među njima i Slovenija. No, neke je veće zemlje, poput Njemačke, još nisu potpisale.

Protiv ACTA-e izjasnila se javnim izjavama i većina slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu. Slovenska veleposlanica u Japanu Helena Drnovšek Zorko, koja je u ime slovenske vlade, na nedavnom sastanku u Japanu, stavila potpis pod taj međunarodni sporazum koji još nije na snazi, izjavila je da se osobno ne slaže s ACTA-om.

Hakerska grupa koja sebe naziva Anonymous, a koja se protivi ACTA-i, pozvala je slovensku vladu da do subote povuče svoj potpis s konvencije, a u protivnom će napasti njene internetne stranice, objavili su slovenski mediji.

Vezane vijesti

'Odbacite ACTA-u'

'Odbacite ACTA-u'

Odbor za međunarodnu trgovinu preporučio je u četvrtak Europskom parlamentu da na svojoj plenarnoj sjednici početkom srpnja odbaci Trgovinski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika