31.01.2012. / 16:23

Autor: Nacional.hr

'Jesmo li željeli i trebamo li predsjednika kao što je Josipović?'

"Nije riječ ni o njemu ni o meni osobno. Riječ je o funkciji predsjednika Republika i tome što čovjek koji je proveo na toj dužnosti može dati svojoj državi i nakon prestanka obnašanja dužnosti", piše Mesić

Ivo Josipović i Stjepan MesićIvo Josipović i Stjepan MesićBivši predsjednik Stjepan Mesić osjetio se pozvanim reagirati na izjave aktualnog predsjednika Ive Josipovića u intervjuu Večernjem listu.

Naime, Josipović je izjavio kako on nakon odlaska s dužnosti predsjednika ne namjerava imati svoj Ured bivšeg predsjednika, već se planira vratiti na fakultet. Također, kritičarima je odgovorio kako se on za svoju, predsjedničku mirovinu, nije borio.

Mesić je u priopćenju odaslanom iz njegova ureda napomenuo kako očito Josipović još nije shvatio kako stvari stoje.

"Nije riječ ni o njemu ni o meni osobno. Riječ je o funkciji predsjednika Republika i tome što čovjek koji je proveo na toj dužnosti može dati svojoj državi i nakon prestanka obnašanja dužnosti", piše Mesić.

Dodaje kako bi trebalo biti kristalno jasno da i bivši predsjednik može pridonijeti državi uz riječi da bi "država koja bi se odrekla usluga svog bivšeg predsjednika bila kratkovidna".

Ističe kako biti na čelu države nije samo čast nego i odgovornost, ali i obveza koja traje i nakon mandata.

"Nadam se da će i predsjednik Josipović to shvatiti. Ima još vremena, tek je dvije godine na čelu države", dodaje ironično Mesić.

Josipovićevu je politiku nazvao nedorečenom i prozvao ga zbog izbjegavanja zauzimanja jasnih pozicija.

"Jesmo li željeli i trebamo li takvog predsjednika?", pita se Mesić.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
10/1/12

imogen, 31.01.12. 17:04

"prozvao ga zbog izbjegavanja zauzimanja jasnih pozicija."

to je to. to je josipović. nismo željeli takvog predsjednika i on je ogromno razočarenje. na slijedećim izborima glasam za desnicu iz inata.


registracija
28/4/10

Zvonko, 31.01.12. 17:06

Mesić nema dana radnog staža u radnoj knjižici a čije doprinose nije uplatio proračun ili javno poduzeće. Takva će osobe uvijek sklopiti par općenitih ofucanih rečenica kojima će opravdavati svoju poziciju.

Umjesto da je u Remetincu i da ga pravosuđe istražuje vezano na informacije koje su izašle u medijima oko sumnjivog financiranja njegovih kampanja, odavanja državne tajne, protudržavnog djelovanja, tajnog i lažnog svjedočenja u Haagu, 2 milijuna posuđenih kuna za stanove i mnoge druge nepodopštine, on prodaje partijske packe novom predsjedniku, zaboravljajući pritom da je Josipović (kakav-takav po mom vlastitom mišljenju) još uvijek sposoban se vratiti na sveučilište i tako nastaviti svoj život i rad, dok to za Mesića ne vrijedi.

Demagogija na n-tu potenciju.


registracija
20/12/11

YugoHrvat, 31.01.12. 17:32

Najbolje je Mesica staviti u Remetinac zbog detudmanizacije, to jest zbog borbe protiv korupcije.


registracija
14/11/07

laufer, 31.01.12. 17:35

Nepotrebno dizanje tenzija.
I Mesić i Josipović su u svom mandatu učinili (i čine) dobre i ispravne stvari za Hrvatsku.
Mesić je pokazao da ima hrabrosti vući prave predsjedničke poteze u vremenu kada to nije bilo nimalo lako - umirovljenje generala, svjedočenje u Haagu itd - šaljući jasnu poruku da može postojati samo jedna istina i da je treba izreći, bez obzira sviđalo se to nekome ili ne.
Josipović na sreću vrši dužnost u puno boljim i mirnijim okolnostima i njegova odmjerenost i uljudnost priliče funkciji predsjednika države u današnjem vremenu.
Najvažnije je da su obojicu građani Hrvatske birali sa velikom većinom glasova, što jasno govori da ljudi cijene i odobravaju njihov rad.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 31.01.12. 18:16

Kapa dole za Mesića,a za Josipovića Tatićevog i Dodikovog ulizicu prst dole. Inače glasač i jednog i drugog.


registracija
27/11/11

Culex, 31.01.12. 18:35

Godine 1971 u organizaciji Matice hrvatske i Hrvatskog tjednika kreće iz Zagreba kolona automobila prema Slavoniji.Na čelu studenski vođe (mislim Čičak i Dodig) mašu velikim hrvatskim barjacima.Zastaje se u svim većim mjestima,netko se prkljućuje ,u glavnom aktivisti MH.Zbilja nedoživljen nacionalni ushit,milicija mahom uz sudionike.U Slavonskoj Orahovici neka pomutnja,mobitela naravno nema,kolona se dijeli na dva djela,..jedan nastavlja prema Duzluku(pravac Kutjevo.Sl.Požega,gdje je i trebalo prenoćiti),drugi se dio vrti u krug i kreće konaćno u pravcu Čaćinaca i dalje prema Osijeku.No na vrijeme vodstvo svati provokaciju,vraća kolonu iz pravca Osijeka,susrećemo se gore kod jezera i svi nastavljamo za Kutjevo.Da završim,predsjednik Izvršnog vijeća SO Slavonska Orahovica bio je Stjepan Mesić.Pričalo se sutradan u Sl.Požegi da jeSavez socijalističke omladine po naredbi Općinskog komiteta SK preusmeravao promet krivim postavljanjem prometnih znakova i gotovo razbio organziranu kolonu.1972. god.U oml.Poletu i grupa oko Puhovskog se ku.će kako su zaje...i maspokovce po Slavoniji.


registracija
12/1/11

bozhidar, 31.01.12. 19:17

umjesto da raspravljaju i nude rijesenja za ogromnu mrznju izmedju partizana i ustasa, socijalista i asocijalista; te podjeljenost hrvata na vjernike i nevjernike [i nesnosljivosti/mrznje medju njima], bahate/bogate/prebogate i siromasne/presiromasne, silnike/osiljenih i nesilnike/neosiljenih, itd., obojica se bave i govore od djetinskim pojavama.
hrvati bi trebali govoriti o i pronalaziti nacine da se ta nesnosljivost, mrznja, siromastvo/bogatstvo smanji i jednoc zauvijek ukloni.
ako, ne iz bilo kojeg razloga, nego neoptericivati nove narastaje sa nepotrebinm terotom!!
ako se nacini traze, naci ce se. ako ne, nece.
zasada, nesto socijalizma a nesto asocijalizma, pa cemo viditi kasnije kako dalje.
ali necemo ako se toliko mrzimo poradi [ne]vjere ili dvijuh idelogija: personalnog supremacizma i neosobnog supremacizma.
dakle, zauvijek do neke mjere neke osobe ostaju vaznije/pametnije/sposobnije a neke, i skoro uvujek vecina, ostaju da slusaju pametnije, vaznije ali samo uz uzajamni dogovor. hvala, b. baljkas, planet earth
PS, najmanji sam hrvat u svijetu, a sto da kazem o mom ustastvu/supremacizmu???


registracija
21/2/11

skyway, 31.01.12. 19:28

Bas cudno da Zvonko nije spomenuo Tita...Mislim kao progonitelja ustasa iz Hercegoivine, sto mu kvazi profesor ne moze oprostiti!


registracija
11/12/07

time, 31.01.12. 20:09

Zvonku mržnja kipi iz ušiju pa su mu takvi i komentari. Normalno je da i nakon odlaska sa predsjedničke funkcije, bivši predsjednici i dalje rade, koristeći svoja poznanstva, iskustvo i znanje i njihov doprinos je nemjerljiv.Voditi jednu državu nije zateći se na prolaznoj stanici.Prema tome g. Mesić je potpuno u pravu.


registracija
28/4/10

Zvonko, 31.01.12. 21:02

Hahahahahahah....

Ingra i Igor Oppenheim očito nisu financijski opravdali ulazak u nadzorni odbor tako da proračunsku sisu treba čuvati pod svaku cijenu.

Lagano je tresti gloginje tuđim mudama i prodavati floskule kako država treba štjedjeti. Ali kad se dođe do mene, onda ... "trebamo li takvog predsjednika"?

Doćeš i ti u Remetinec! Doćeš!


registracija
24/3/10

bagsy, 31.01.12. 21:12

Pa tradicija je da onaj od kog se mesić distancira,ne završi popularno


registracija
9/1/12

tontica, 31.01.12. 21:36

prestanite več jednom nije Mesić nego Ujdurović,a i taj Stevica nam nije trebao.


registracija
26/1/08

Rampa, 31.01.12. 21:52

Mesić je biran 2 puta od većine HR građana i sasvim je nebitno što o tome misle Hercegovci!

Oni su ionako stranci, državljani druge države i nemaju što oni misliti i komentirati o našem bivšem predsjedniku!

Inače, Mesiću svaka čast, dok Josipović(Dodikov zabavljač i klavirista u Skupštini "rs"!) nema sopstveno mišljenje niti o tome da li osobno uopće postoji!

I da, u HR se piše doći ćeš, a ne doćeš!
Ovdje nije na snazi rođoški pravopis niti će ikada biti!


registracija
3/3/11

bljesak4, 31.01.12. 22:11

Izuzetno poštujem lik i djelo,
ex predsjednika Mesića.
I kako je to v eć ''imogen'' lijepo opazio,
ex predsjednik pogodi srž ktualnog predsjednika,
koji je majstor '' duhovne ravnoteže'',
sve učiniti, samo da ne bude svađe, sukoba, itd,itd.

Tko zna, možda tako i jeste najbolje,
polako, smirimo se, razgovarajmo,
neprekidno razgovarajmo,
nema rušenja, nema ranjenih ni mrtvih,
svi smo živi i razgovaramo,
uvijek postoji mogućnost da složimo,
da pronađemo najbolje rješenje za sve !

Da zvući kao idealiziranje za ovaj naš ljudski svijet
tim prije što se predsjednik izjašnjava kao agnostik ,
jer vjernik bi dodao;
Lk 18,27
A on će: "Što je nemoguće ljudima, moguće je Bogu."


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 31.01.12. 22:28

Mesic za hrvatsku gotovno nista korisno uradio nije, bio je predsjjednik 10 godina. Sada se pobunio jer su njegove privilegije dirnute, inace bi ljubio Josipovica u guzu. Jednako Mesicu ne smeta sto je mentor na doktoratu njegove kceri bio njegov savijetnik, niti mu Bandic placa kceri cca 20 000 mjesecna za fiktivno radno mjesto.
Svaka cast na umirovlejnu generala koji su zeljeli uvesti vojnu huntu. Sve ostalo Mesic je samo pricao.
Mesicu doslo je 21 stoljece, ti si prestar, previse neobrazvoan, i pre glup da bi bilo sto vise radio u politici. Tito i tudman bili su dozivotni predsjednici, ta vremena su prosla.


registracija
10/7/09

Anemona, 01.02.12. 00:06

Rampa

"sopstveno misljenje" na hrvatskom jeziku jest - osobno misljenje.
Tudjice,osobito srbizmi, nisu pozeljni u nasem jeziku


registracija
21/2/11

skyway, 01.02.12. 01:46

Anemona,
Ispricavam se, ali mislim da nisi (niste) u pravu, pa cu zloupotrijebiti svoju profesiju... Rampa je sasvim ispravno upotrijebio "sopstveno misljenje", u konkestu recenice, odnosno onoga sto u njoj slijedi. Dakle, sasvim jezicki korektno je izbjegao tzv.tautologiju, tim prije sto nije posegnuo za tudjicom u klasicnom smislu, vec onom koja je udomacena u nasem jeziku, osobito imauci u vidu podrijetlo dvaju jezika.
E, kada bih ti (vam) ja rekao "sorry" sto sam se u ovo umijesao, da li sam pocinio "grijesku" i gdje?


registracija
7/4/11

jozija, 01.02.12. 04:06

Stjepan Mesić

1. Lažno je svjedočio u Hagu (nije grijeh što je svjedočio, naprotiv), grijeh je lagati.
2. Apsolutno nekompetentan da sigurnosni i obavještajni sustav RH uporabi na način da u korijenu spriječi korupciju i kriminal – zbog ustavnog položaja Predsjednika RH, osobno je odgovoran za rast korupcije (ispred nosa mu je i bivši premijer činio nepodopštine za koje je osumnjičen).
3. Zapostavljanje ustavne obveze vezane za OS RH – osobito za kadrovsku devastaciju, provođenje preustroja OS RH bez iti jedne ozbiljne studije, nezakonito promicanje časnika, nepostojanje civilne obrambene ekspertize i zapostavljanja modernizacije OS RH (na sve strateške dokumente je dao suglasnost a niti jednom nije zatražio da se održi sjednica Vlade RH vezano za OS RH).

On je zadnja osoba koja Predsjedniku Josipoviću ima što zamjeriti i savjetovati. A mi Hrvati smo valjda (optimist sam-neizlječivi) ponešto i naučili – mi smo ga birali i odgovorni smo zbog našeg izbora.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 01.02.12. 05:41

Moja obitelj nije dala glas Josipoviću da se uvlači četnicima Tadiću,Dodiku koji OLUJU..... nazivaju zločinačkom.....koji non -stop govore da je u Jasenovcu likvidirano 700.0000 Srba pa i više,koji razbijaju Bosnu na sve moguće načine,a na spomen naše Posavine neće ni da čuju....nismo dali glas Josipoviću da mise za ustaše proglašava kao privatnu stvar...da'l je svjestan Josipović da bez Mesićeve podrške nebi bio predsjednik ?Kao što znademo Bandić mu je bio za petama,i Bandić je bio jako ljut na Mesića što njega nije podržao.
Dok Josipović koketira na široko s onim koji zdušno provode memorandum 2,koji svako dan daju izjave o odcjepljenju iz BiH.....a Hrvatsku kao suverenu državu ni dan danas u duši ne priznaju....i sve njene osloboditeljske akcije nazivaju etničkim čišćenjem....dotle "pametni " Josipović s njima puše u isti rog.....takav čovjek nemre biti moj predsjednik.


registracija
21/9/11

nikip, 01.02.12. 06:31

Josipovic svira klavir ..Mesic ljubomoran tija bit vjecni ...nemoze....a Josipovic ni pirka ni kanjac


registracija
24/7/11

mrvek, 01.02.12. 08:11

imogen, ne seri ionako si glasao za HDZ sad na izborima. Josipović je gospodin čovjek i primjer pravpg predsjednika a ne ovaj retard koji misli da je smiješan sa svojim vicevima koje još i užasno priča. Njobičnija masončina.


registracija
24/7/11

mrvek, 01.02.12. 08:13

Svi vi koji pljujete na Josipovića trebali ste glasati za Andriju lažova ili Bandita, onda bi imali predsjednika kakvog samo vi zaslužujete. Ja nisam glasao za Josipovića ali ću za drugi mandat sigurno.


registracija
15/8/09

vergilia, 01.02.12. 10:53

Predsjednik države je institucija. Osobu se može kritizirati, no svako sprdačenje s institucijom Predsjednika države je slika vrlo niskog samopoštovanja samih građana - naravno da institucija ostaje institucija i da ex predsjednici trebaju imati određeni status i nakon što im mandat istekne. Kako će biti taj status reguliran, o tome se može (i mora raspravljati) i to zakonski regulirati, ali - baciti bivšeg predsjednika u zapećak, to je odraz totalne političke neupućenosti. Kakav će imati ured, penziju i dužnosti - to nek odluči Vlada, možemo i trebamo biti skromni i skromniji ako treba, ali odbaciti koristi koje ex predsjednik može dati državi, to je ništa drugo nego - glupa zluradost.
Da li smo trebali predsjednika kao Mesić ili kao Josipović - pa očito jesmo, jer smo ih birali. Da li smo dobro izabrali, budemo vidjeli na slijedećim izborima. Tak se to radi.


registracija
16/6/10

nosonja, 01.02.12. 11:10

Ja sam za to da mi i rođeni otac ide u pržun ako je napravio kakvu pizdariju.
Pa što vičete na Ivu,on je tak dobar,pa on ništa ni ne radi,kako onda može što pogriješiti.
Ja glaso za Ivu ,i opet ću ako mi Bog da zdravlja!!!


registracija
9/1/12

tontica, 01.02.12. 12:46

Dobar vic-"Josipović je gospodin čovjek i primjer pravpg predsjednika a ne ovaj retard koji misli da je smiješan sa svojim vicevima koje još i užasno priča. Njobičnija masončina."
Srpski dupelizac nezna ni vic ispričati:"IVO JOSIPOVIĆ, kojeg smatraju najdosadnijim kandidatom, odlučio je zaigrati na kartu humora.
Međutim, nitko nije razumio vic koji je ispričao. Razumijete li vi ovaj vic?
"Koja je razlika između profesora i brda?
Što idete bliže brdu ono je veće i veće, a kod profesora je upravo obratno. "


registracija
9/5/10

lolobrigita, 01.02.12. 15:37

Josipović je Pavićev pajdaš.To mu ne mogu oprostiti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika