01.02.2012. / 08:49

Autor: Deutsche Welle

Češke igre i prepucavanja oko fiskalnog pakta

Češko ne fiskalnom paktu i na opće iznenađenje svrstavanje na britansku stranu izazvalo je nevjerice i nerazumijevanje u ostalih 25 zemalja članica. Vlada u Pragu se pak zaklinje u štednju

Petr NečasPetr NečasSpektakularno češko „ne" fiskalnom paktu kod poznavatelja književnosti dozivao je sjećanja na apsurdne okolnosti u romanima Franza Kafke. Češka je naime na summitu Europske unije u Bruxellesu jedina članica ,osim Velike Britanije, koja je za sada odbila sudjelovati u fiskalnom paktu. Vlada u Pragu računa da su Češkoj otvorena vrata za kasniji ulazak i pristup paktu štednje koji predviđa postizanje više proračunske discipline. „Smatram da je vrlo važno da smo uspjeli odredbe ugovora promijeniti na način, da je u bilo kojem trenutku moguće fiskalnom paktu pristupiti kasnije", izjavio je češki premijer Petr Nečas nakon briselskog summita, a priopćio praški ured Vlade koji je istodobno i potvrdio da Češka i Velika Britanija nisu prihvatile takozvani fiskalni pakt.

Fiskalni pakt podijelio češku političku elitu

Češki proeuropski ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg kritizirao je tijek pregovora o paktu u Bruxellesu. Prema Schwarzenbergovim riječima koje prenosi češka novinska agencija ČTK, Nečas je naštetio interesima Češke. Premijer Nečas pak opravdava svoj negativan stav sumnjama u proces ratifikacije.

Češki euroskeptični predsjednik Vaclav Klaus još ranije je najavio da osobno ni pod kojim uvjetima neće potpisati fiskalni pakt. Konzervativni šef vlade Petr Nečas zatražio je mogućnost sudjelovanja na sastancima na vrhu zemalja euroskupine. „Uvjeren sam da Češkoj kao kandidatskoj zemlji za eurozonu pristoji status promatrača na svim summitima eurozone, a ne samo na jednom sastanku godišnje", naglasio je Nečas. Na sudjelovanju na summitima eurozone inzistira i Poljska i još neke članice Europske unije koje još nisu me+u zemljama u kojima je na snazi euro.

Češku poziciju racionalno nemoguće objasniti

Bivši češki ministar vanjskih poslova Cyril Svoboda je izjavio kako se češka pozicija glede fiskalnog pakta ne može racionalno objasniti. „Ovo je sramota, pa čak ako se radi samo o igri. Najprije stvarati probleme, a nakon toga uz molbu za iznimke ipak pristati i prihvatiti fiskalni pakt", izjavio je Svoboda, demokršćanski češki političar.

U češkim medijima suzdržanost Vlade u Pragu oko fiskalnog pakta ocijenili su kao hrabar korak. Tako konzervativni češki dnevnik „Lidove Noviny" smatra kako se u Bruxellesu radilo o uvođenju centralnog nadzora za nacionalne proračune i to je bila sporna točka. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je naglasio kako se radi o više regulacije i solidarnosti unutar EU-a. No češka vlada, koja je euroskeptična i nije mogla drukčije nego odbaciti sudjelovanje, jer bi u suprotnome morala kapitulirati. Morala bi za pristupanje paktu o štednji sazvati referendum i braniti njegovo prihvaćanje i pozitivan ishod, što bio bilo u suprotnosti sa stajalištima praške vlade. U proteklih nekoliko tjedana češki je premijer Nečas prikupljao argumente protiv fiskalnog pakta i sada zahtjeva hrabrost za suprotstavljanje Češke na jednom summitu stajalištima velike većine zemalja članica.

Odnose Bruxellesa i Praga dodatno bi pogoršalo održavanje referenduma o fiskalnom paktu. Prema posljednjim anketama samo bi 21 posto Čeha pristalo na fiskalni pakt. No hoće li zaista doći do održavanja referenduma, za sada je otvoreno. Iz vladajuće koalicije triju stranaka, konzervativna stranka ODS i stranka za javne poslove VV zalažu se za održavanje referenduma dok se stranka TOP09 odlučno protivi takvim namjerama.

Bruxelles zamrznuo 50 milijuna eura za obrazovanje

Na relaciji Bruxelles - Prag ledeno doba prevladava i na jednom drugom području. Europska je komisija odlučila zamrznuti sredstva namijenjena češkom ministarstvu obrazovanja. Radi se o 50 milijuna eura poticaja za program „Obrazovanje za tržišno natjecanje" (ECOP-program). Ova projekt već se neko vrijeme nalazi na preispitivanju, a u prosincu prošle godine Europska je komisija zaprijetila da će uskratiti svoja sredstva, ukoliko i dalje transparentnost raspodjele sredstava ostane na dosadašnjoj razini.

Premda je češki ministar obrazovanja Josef Dobes prije mjesec i pol dana naglasio kako svoj mandat veže uz nastavak ovog projekta, danas, kada je Europska komisija uskratila novac, ministar Dobes ostavku više ne spominje. Sporne projekte u 90 posto slučajeva vodila je bivša vlada. Dobes je naglasio kako se u zamjerkama koje ima Europska komisija radi isključlivo o „tehničkim problemima", koji se mogu riješiti u roku od iduća tri mjeseca. Kritičari su ukazali na politiku zapošljavanja novog ministra. Nakon preuzimanja dužnosti prije 18 mjeseci, pet suradnika koji su bili nadležni za sredstva iz Europske unije, dali su otkaz ili su smjenjeni s dužnosti. Bivši suradnici ističu da se u takvim okolnostima ne može govoriti o ozbiljnom radu.

Autor: Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

U povodu tragične prometne nesreće kod tunela Krpani na autocesti A1 Zagreb-Split, u kojoj je noćas stradao velik broj čeških turista, predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika