01.02.2012. / 09:03

Autor: Diana Robaš

Žižek na turskoj turneji:

Europa je najveći problem Turske

Čuveni slovenski filozof bio je nedavno na kratkoj 'turneji' u Turskoj, gdje je držao predavanja o tegobama s kojima se suočava današnja Europa, licemjerju Zapada koji se ogledava u zakonu o zabrani nijekanja turskog genocida nad Armencima i brojnim drugim temama

Slavoj ŽižekSlavoj ŽižekGlasoviti marksist i kulturni kritičar Slavoj Žižek stupio je prošlog vikenda na pozornice širom Istanbula kako bi se obratio željnoj publici na najraznovrsnijim okupljanjima, od studentima krcate predavaonice na sveučilištu Mimar Sinan do govora o osnovama marketinga na međunarodnom festivalu oglašavanja Intercontinental Advertising Cup.

Međutim, unatoč silnoj fascinaciji posjetom Žižeka, glavnina pitanja upućenih ovom "Elvisu Presleyju suvremene filozofije" nije se odnosila se na lakanovsku teoriju ni na Badioua, piše Today's Zaman. Žižek se radije prihvatio uobičajenog popisa tema koje turski tisak stavlja pred gostujuće europske intelektualce, odgovarajući na pitanja o imidžu Turske na zapadu, problematičnom stanju europskog multikulturalizma i novom francuskom zakonu o nijekanju turskog genocida nad Armencima. Nanjušivši pravi trenutak za osuđivanje licemjerja svojih uobičajenih neprijatelja, Žižek mu se rado prepustio.

Što se tiče gotovo sveprisutnih zahtjeva za njegovim mišljenjem o armenskom genocidu, Žižek je bio u vrhunskoj subverzivnoj formi, ohrabrujući Tursku da se ispriča za 1915., ali odbijajući ideju da bi se Turska "trebala ispričati Europi" s obzirom na europsko barbarsko nasljeđe izgradnje nacija.

Upletite Europu u cijelu priču

"Odgovor je, kada se radi o klanju Armenaca, zašto bi se Turska odbila ispričati? Ali pritom bi također trebala uplesti Europu u taj događaj. Genocid je bio središnja točka europske prakse stvaranja država, Turska je samo usvajala ono što ju je naučio zapad", rekao je studentima tijekom govora na sveučilištu Mimar Sinan.

"Razmotrite zašto su ljudi to radili, što su čitali. To nisu bile tradicionalne muslimanske političke sile već vojni modernizatori koji su namjeravali učiniti Tursku europskom nacijom-državom", rekao je Žižek. Vojna hunta koja je vladala Otomanskim carstvom 1915. godine crpila je utjecaje iz neobičnog spoja europskih ideologija, uključujući scijentizam, materijalizam i socijalni darvinizam kako bi opravdala svoju nasilno autoritarnu vladavinu.

Turski problem s Europom

Žižek je preko vikenda zadržao bespoštedni ton u svojoj kritici snošljivosti kako u Europi tako i u Turskoj, ustanovivši kako je današnji uspon Turske prilika za "stvaranje odvojene povijesti" od Europe, za koju je ustvrdio da "ima sve manje i manje razloga za optimizam".

"Između europskih vođa - osobito političara desnog krila - danas se stalno govori o 'europskoj krizi'. Ti vođe to vide kao neku vrst islamističke prijetnje, ali ta je prijetnja tek marginalna. Prava prijetnja koju ja vidim je upravo to ponovno izbijanje desničarske politike", rekao je u televizijskom intervjuu na turskom informativnom kanalu NTV.

Uznemirijuć znak za Europu

Žižek se također osvrnuo na nedavni francuski zakon o nijekanju genocida. "Činjenica da to mora biti zakon uznemirujuć je znak za Europu. Kada ste uopće primorani napraviti zakon, kada je uopće upitna tolerancija ili ozbiljno shvaćanje takvih stvari, tada ste već osuđeni na propast."

Žižek je izjavio da Turskoj možda nije suđen pad u isti "ponor" kao Europi, ali naglasio je da će multikulturalnija budućnost biti moguća samo ako se suoči s vlastitom nesnošljivošću. "Kada sam zadnji put bio u Istanbulu, u intervjuu su me pitali o zakonu koji zabranjuje minarete u Švicarskoj. 'Zar ne vidite licemjerje?' pitali su me; ali u isto vrijeme, rekao sam, vi imate posve isti zakon u svojoj zemlji - ne možete sagraditi crkvu, možete je samo obnoviti kao povijesnu znamenitost. Stvari se moraju promijeniti, ideja etničkog identiteta mora biti odbačena."

Mozgajući kasnije o pitanju kurdske autonomije, Žižek je rekao studentima na Mimar Sinanu: "Postoji zabrinutost da će [neki oblik autonomije] uzrokovati raspad, gubitak 'nacionalnog jedinstva' Turske. Ako je tome tako, znači da je Turska ipak previše zapadnjačka - ta je zabrinutost paranoja zapadnog tipa o naciji-državi." Žižek je oprezno predložio Otomansko carstvo kao model za "post-etničku" državu.

U kratkom razgovoru za Today's Zaman nakon Intercontinental Advertising Cupa, znojem okupani Žižek također je iskoristio priliku kako bi objasnio svoj otrcani stil odijevanja, izbor svojstven marksističkom preziru prema europskoj pomodnoj ljevici. "Shvatite, ja sam luđak. Također, trošim novac na zanimljivije stvari. Moje čarape? Kradem ih iz paketa koje mi daju zrakoplovne tvrtke kada me unaprijede u poslovni razred. Ne mogu se sjetiti, nisu li imali i majice povodom ovog događaja?"

Vezane vijesti

Spasite nas od spasitelja

Spasite nas od spasitelja

Slovenska filozofska superzvijezda Slavoj Žižek u eseju za London Review of Books piše o usponu ksenofobične desnice u Grčkoj i mogućim ishodima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika