01.02.2012. / 11:01

Autor: Hina

Romney premoćno pobijedio na Floridi

Romney je osvojio 46,4 posto glasova, dok je na drugom mjestu bivši predsjednik Predstavničkog doma Kongresa Newt Gingrich s 31,9 posto glasova republikanskih birača

Mitt Romney (Wikipedia)Mitt Romney (Wikipedia)Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney premoćno je pobijedio na republikanskim predizborima na Floridi u utorak, ponovno postavši vodeći kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju.

Romney je osvojio 46,4 posto glasova, dok je na drugom mjestu bivši predsjednik Predstavničkog doma Kongresa Newt Gingrich s 31,9 posto glasova republikanskih birača, izvijestio je američki javni radio NPR.

Bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum je treći s 13,4 posto glasova, dok je posljednji kongresnik iz Teksasa Ron Paul sa 7 posto glasova.

Osvojivši do sada najveću saveznu državu s uvjerljivom prednošću, Romney se oporavio od poraza koji mu je Gingrich nanio 21. siječnja u Južnoj Karolini. No, Gingrich je najavio da nastavlja borbu za nominaciju, kao i Santorum i Paul.

Utrka će se nastaviti dodatnih "šest do osam mjeseci, osim ako Romney ne odustane ranije", rekao je Gingrich za ABC News u utorak.

Čini se da kalendar ide u prilog Romneyu, jer mu ankete daju prednost u državama koje održavaju predizbore u veljači, uključujući Nevadu i Maine.

"Biti će jako lijepo pozdraviti ga sutra nakon tako široke pobjede u Floridi. Sigurno je naelektrizirao naše snage ovdje", izjavio je Romneyev voditelj kampanje u Nevadi, guverner Brian Krolicki.

Nakon teškog poraza u Južnoj Karolini, Romney je bio u snažnoj ofenzivi protiv Gingricha s osobnim napadima i kampanjom oglašavanja na koju je, po procjenama, potrošio pet puta više od Gingricheva stožera.

Gingrich je prigovorio Romneyu da je bio "neumorno negativan" i "otvoreno nepošten", ali nije uspio nadoknaditi zaostatak za bivšim guvernerom koji je ostavio znatno bolji dojam u dvije TV debate vođene na Floridi.

"Sada je jasno da će to biti utrka dvojice kandidata - konzervativnog čelnika Newta Gingricha i umjerenjaka iz Massachusettsa. Birači u Floridi to su jasno pokazali", rekao je Gingrich novinarima nakon objave rezultata, stojeći ispred plakata na kojem je pisalo "ostaje još 46 država".

Romney je u pobjedničkom govoru kritizirao predsjednika Baracka Obama i njegovu ekonomsku politiku.

"Predsjednik Obama demonizira i poništava gotovo svaki sektor našeg gospodarstva", rekao je Romney. "Ja ću učiniti Ameriku najatraktivnijim mjestom na svijetu za poduzetnike, za inovatore i one koji otvaraju radna mjesta. A za razliku od drugih kandidata za predsjednika, znam kako to učiniti", naglasio je.

Florida je četvrta američka savezna država u kojoj su održani republikanski predizbori, nakon Iowe u kojoj je pobjedio Santorum, New Hampshirea gdje je slavio Romney i Južne Karoline koju je osvojio Gingrich.

Florida je prva od država u kojoj pobjedniku pripadaju svi delegati za stranačku konvenciju u kolovozu, pa je Romney s pobjedom osigurao glasove svih 50 delegata iz te savezne države.

Utrka za izbor republikanskog predsjedničkog kandidata, koji će se na izborima 6. studenoga suprotstaviti Obami, nastavlja se u subotu u Nevadi i Maineu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika