01.02.2012. / 11:30

Autor: Hina , Nacional.hr

Propalo još jedno Sanaderovo svjedočenje

Sanadera se u ovoj istrazi tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te primanje mita od vlasnika Diokija i riječkog Novog lista Roberta Ježića

Photo: Igor Kralj/PIXSELL  (arhiva)Photo: Igor Kralj/PIXSELL (arhiva)Kako se na još jedno ispitivanje u USKOK-u bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader pojavio bez odvjetnika njegovo svjedočenje u aferi Dioki odgođeno je do 7. veljače kada će mu, ako ponovno dođe bez odvjetnika, biti ponuđen novi branitelj ili će mu ga sud odrediti po službenoj dužnosti.

To znači da će sljedećeg puta Sanader svakako biti ispitan, potvrdio je glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić, ističući kako nije riječ o odugovlačenju postupka nego poštivanju zakona koji propisuje da osumnjičenik prvi iskaz mora dati u nazočnosti odvjetnika.

"Ako i 7. veljače okrivljenik Sanader u USKOK dođe bez svog branitelja, bit će mu ponuđen popis s kojega će moći odabrati novog, a ako i to odbije sud će mu odrediti odvjetnika po službenoj dužnosti", kazao je Đuričić.

Sanader koji je iz USKOK-a izašao nakon dvadesetak minuta nije želio davati izjave ističući tek da odvjetnica Jadranka Sloković koja ga brani u ovom slučaju zbog bolesti nije mogla doći u USKOK.

Sanadera se u ovoj istrazi tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te primanje mita od vlasnika Diokija i riječkog Novog lista Roberta Ježića.

Sanadera se sumnjiči da je zajedno s Ježićem, bivšim predsjednikom uprave HEP-a Ivanom Mravkom i direktorom HEP-ove opskrbe Ivanom Mrljakom dogovorio prodaju struje Diokiju po cijenama nižima od tržišne, pri čemu je HEP navodno oštećen za 6,3 milijuna kuna. Mravak je osumnjičen i da je tvrtkama u sastavu Diokija bez odluke uprave HEP-a dao zajam od 15 milijuna kuna.

Istraga je naknadno proširena i optužbama da su Sanader i Ježić Diokiju pokušali pribaviti nezakonitu dobit od 10 milijuna eura na štetu državnog poduzeća JANAF.

USKOK sumnja da je Sanader od studenog 2008. do lipnja 2009. koristio svoj premijerski položaj kako bi se u što kraćem roku realizirala kupoprodaja građevinskog zemljišta s terminalom za skladištenje nafte i naftnih derivata na Žitnjaku pod uvjetima i cijeni od najmanje 28 milijuna eura, koje je postavio Ježić. No, ta je cijena za 10 milijuna eura bila veća od stvarne cijene za koju je zemljište u konačnici i prodano. Do sklapanja ugovora nije došlo jer su, tvrde u USKOK-u, odgovorni u JANAF-u odbili Sanaderov zahtjev, svjesni da bi na taj način oštetili to državno poduzeće.

Optužba za primanje mita odnosi se na luksuzni blindirani BMW vrijedan 4,2 milijuna kuna koji je Ježić kupio Sanaderu nakon što je bivši premijer pogodovao njegovoj tvrtki.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
26/11/09

CH2710, 01.02.12. 20:47

S M R A D...!!!...


registracija
19/11/10

CROSTOJKOVIC, 04.02.12. 23:56

KAKO NAM JE POČELA 2012. GODINA?



I ŠTO SVE MOGU KORUMPIRANI MEDIJI I POLITIĆARI UČINITI?!

Kako Ljubo Jurčić laže da se je „Podravka“ probudila i da je na dobrom putu nakon poslovnog gubitka od 400.000 milijuna kuna.

Državna i javna poduzeća duguju više od 100 milijardi. Krpaju se proračunske rupe sa Novim PDV-e od 25 posto. Dok s druge strane: Zanimljivi su iznosi otpremnina koje direktori nekih državnih tvrtki dobivaju, nakontoga što ih Vlada razriješi dužnosti prije kraja njihovih mandata.

Čija je to igra da gradonačelnik Koprivnice dolazi na čelo Podravke? Da Vlada ozbiljno misli staviti pod kontrolu tvrtke u kojima država ima vlasništvo - pokazuje primjer Podravke. Vođenje prehrambenog diva, posrnulog u aferama, preuzet će SDP-ov Zvonimir Mršić. Prije nego što prihvati funkciju koprivnički gradonačelnik pred kamerama Nove TV uvjerava da će napustiti sve političke pozicije.

Guverner HNB Željko Rohatinski prića o mjerama štednje i kako je Vlada RH, od Zorana Milanovića ne dobrom putu. A mediji sve ovo ponavlju kao papagaji. Rastrošni HNB na kuhare i konobare je spiskao samo 8,6 milijuna kuna. Dok gotovo sve je poskupilo od hrane, goriva i svega što je potrebno za život. Tako nam je počela ova godina.

U Bjelovaru, 04.02.2012. godine

Vođa hrvatskog pokreta „Štit“
BRANKO STOJKOVIĆ
http://crostojkovic1958.blog.hr
brankostojkovic152@yahoo.com
095/8114-82-90
C r o a t i a


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika