01.02.2012. / 12:53

Autor: Nacional.hr

EU zaustavila spajanje njemačke i njujorkške burze

EK tvrdi kako bi se udruživanjem tih burzi više od 90 posto europskog tržišta derivata i oko 30 posto tržišta vrijednosnih papira našlo u ingerenciji jedne kompanije

Njujorkška burza ostati će samostalnaNjujorkška burza ostati će samostalnaRegulatorno tijelo Europske unije uložilo je veto na plan spajanja Deutsce Boerse i NY burze, čime bi se stvorila najveća svjetska burza.

Obje su kompanije obaviještene o odluci Eurpske komisije koja smatra da bi njihovo udruživanje značajno narušilo stanje na tržištu.

Naime, EK tvrdi kako bi se udruživanjem tih burzi više od 90 posto europskog tržišta derivata i oko 30 posto tržišta vrijednosnih papira našlo u ingerenciji jedne kompanije.

"Iako smo razočarani i ne slažemo se sa odlukom U, koja je temeljena na bitno različitom shvaćanju tržišta derivata, vrijeme je da krenemo dalje i vratimo se našem cilju ispunjavanja strategije koju smo stavili na čekanje u protekloj godini", zapisali su u službenoj izjavi na njujorkškoj burzi te najavili da će od 10. veljače nastaviti s kupovinom vlastitih dionica u visini od 550 milijuna dolara.

Podsjetimo, burza u New Yorku trebala je biti prodana Deutsche Boersi za 9,5 milijardi dolara još prošle veljače. Obje su kompanije urgirale kod predsjednika EK Josea Manuela Barrosoa ne bi li on iskoristio svoj utjecaj kako bi udruživanje dobilo zeleno svjetlo. Burze tvrde kako bi zabrana udruživanja negativno utjecala na burze diljem Europe i svijeta.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika