01.02.2012. / 19:09

Autor: Nacional.hr

Velike mogućnosti suradnje s Malezijom u energetici i farmaceutici

Veleposlanik Malezije u RH Yoke Heng Yean, ističući suradnju hrvatske i malezijske Komore, naglasio je vrlo dobre poslovne mogućnosti između Hrvatske i Malezije, u energetici, drvnoj industriji, strojogradnji, industriji elektronskih i električnih proizvoda, informatičkoj opremi

Postoji velik potencijal suradnje u farmaceuticiPostoji velik potencijal suradnje u farmaceuticiMalezija je vrlo zanimljivo tržište za hrvatsko gospodarstvo, a mogućnosti za proširenje poslovne suradnje hrvatskih i malezijskih tvrtki su velike i za sada još neiskorištene. Uz već postojeću suradnju u području farmaceutike perspektivna je suradnja i u području energetike, logistike, transporta te infrastrukture, naglasila je Sunčanica Skupnjak Kapić, direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK na sastanku hrvatskih tvrtki s malezijskim gospodarskim izaslanstvom na kojem je bilo riječi o mogućnostima suradnje u energetici i farmaceutici s Malezijom, a koji je održan 1. veljače u HGK u organizaciji Sektor za međunarodne odnose HGK i Veleposlanstva Malezije u Hrvatskoj.

Skupnjak Kapić je najavila skoro osnivanje Hrvatsko-malezijskog poslovnog vijeća te naglasila kako je robna razmjena Hrvatske i Malezije 2010. godine iznosila ukupno 52,16 milijuna USD, od čega je hrvatski izvoz u tu zemlju bio 1,73 milijuna USD, a uvoz iz Malezije 50,42 milijuna USD. Prošle je godine u prvih 11 mjeseci hrvatski izvoz u Maleziju iznosio 953.000 USD, a uvoz je dosegnuo 59 milijuna USD, istaknula je Skupnjak Kapić napomenuvši kako su se lani u Maleziju najviše izvozili turbomlazni motori, portland cement, obrađeno drvo, strojevi za tiskanje itd., a najviše se uvozilo palmino ulje, strojevi za automatsku obradu podataka, odjeća i pribor za odjeću, prirodni kaučuk itd.

Veleposlanik Malezije u RH Yoke Heng Yean, ističući suradnju hrvatske i malezijske Komore, naglasio je vrlo dobre poslovne mogućnosti između Hrvatske i Malezije, u energetici, drvnoj industriji, strojogradnji, industriji elektronskih i električnih proizvoda, informatičkoj opremi itd. Istaknuo je i poticajnu investicijsku klimu u Maleziji koja je uz ostalo dovela i do napretka malezijskog gospodarstva. Kazao je da su izravna strana ulaganja u toj zemlji u 2010. godini iznosila 9,1 milijardu USD, za razliku od 2009. kada su iznosila 1,4 milijarde dolara. U 2010. povećan je i izvoz Malezije za 26 posto u odnosu na 2009., uz istodobno povećanje uvoza za 31 posto, pri čemu su im glavni izvozno-uvozni partneri Singapur, Kina, Japan i SAD.

Hrvatskim su gospodarstvenicima predstavljeni potencijali malezijske države Perak, a o mogućnostima za poslovanje te ulaganja u Centar za obnovljive izvore energije Perak govorio je Enis Arnaut, generalni direktor Perak Hi Tech Park i direktor tvrtke Nova Beta Technologies Sdn Bhd. Napomenuvši prednosti suradnje s Malezijom i njezinom državom Perak, te pristup tržištima zemalja ASEAN-a i arapskim zemljama, istaknuo je i novi malezijski ekonomski model do 2020. godine koji će pružiti veće mogućnosti gospodarske suradnje. Također je istaknuo i partnerske odnose te suradnju u području farmaceutike s Belupom.

O Malezijskoj zakonskoj regulativi u području obnovljivih izvora energije govorio je Ali Askar Sher Mohamad, glavni operativni direktor Sustainable Energy Development Authority Malaysia (SEDA Malaysia). Kako je istaknuo, Malezija sa 28,7 milijuna stanovnika u 2010. godini ostvarila je BDP od 248 milijardi USD, a nakon pada BDP-a u 2009. godini od 1,7 posto, uslijed globalne krize, u 2010. godini zabilježen je rast BDP-a od 7,2 posto. Mohamad je istaknuo Malezijsku nacionalnu energetsku politiku te akcijski plan povećavanja udjela obnovljivih izvora energije u energetici zemlje i to sa 73 MW odn. 0,5 posto u 2011. godini, na 985 MW - šest posto u 2015. te 2080 MW - 11 posto u 2020. godini. Povećanje instaliranih kapaciteta planirano je u području iskorištavanja bioplina, biomase, solarne energije te malih hidrocentrala, kazao je Mohamad, dodavši kako time planiraju i otvaranje novih 50.000 radnih mjesta.

Predstavnici Belupa i Brodarskog instituta istaknuli su kako već nekoliko godina uspješno posluju s Malezijom te im to otvara i tržišta pojedinih drugih azijskih zemalja, a predstavnici Končara inženjering za energetiku i transport, Jadranskog galenskog laboratorija te Infotehne izrazili su želju za izlaskom na to tržište. Zainteresiranost za suradnju također je naglasio i direktor Imunološkog zavoda Darko Dvornik.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika