02.02.2012. / 09:43

Autor: Hina , Nacional.hr

SAD i NATO dogodine odlaze?

Okupacija Afganistana do 2013.?

Čelnik Pentagona je rekao da će američki vojnici vjerojatno ostati u Afganistanu na neodređeni rok nakon toga, kako bi obavljali protuterorističke misije i pružali potporu afganistanskim snagama sigurnosti

IlustracijaIlustracijaAmerički vojni zapovjednici rekli su u posljednjih nekoliko tjedana da će ove godine započeti prijelaz prema preuzimanju veće savjetodavne uloge, dok afganistanska nacionalna vojska i policija preuzimaju veću odgovornost za borbu protiv pobunjenika. No, Panettina je izjava prvi puta da je Obamina administracija rekla da može predvidjeti kraj redovitih borbenih operacija SAD-a i NATO-a u drugoj polovici iduće godine.

"Nadam se da ćemo do sredine ili u drugom dijelu 2013. biti u mogućnosti napraviti prijelaz od borbene uloge prema obuci te prema savjetodavnoj i pomoćnoj ulozi", kazao je Panetta novinarima koji su putovali s njim u Bruxelles gdje će ovoga tjedna sudjelovati na sastancima NATO-a.

Panetta je rekao da bi snage SAD-a i NATO-a još uvijek ostale aktivno angažirane u pomaganju djelovanja afganistanskih snaga. Iako je afganistanska vojska narasla u veličini i sposobnosti, ona još uvijek ovisi o američkoj vojsci za zračnu moć, za pokrete postrojbi, opskrbu i medicinsku pomoć.

"Uloga u kojoj ćemo biti angažirani još uvijek je prilično robustna. To neće biti neka vrsta formalne borbene uloge u kojoj smo sada, no to ne znači da nećemo biti spremni za borbu. Bit ćemo uvijek spremni, jer uvijek moramo biti sposobni obraniti se", rekao je.

Panetta je kazao da će snage SAD-a i NATO-a ostati u Afganistanu do kraja 2014. što je rok koji je NATO odredio za završetak svoje uloge u ratu. Čelnik Pentagona je rekao da će američki vojnici vjerojatno ostati u Afganistanu na neodređeni rok nakon toga, kako bi obavljali protuterorističke misije i pružali potporu afganistanskim snagama sigurnosti. "Mi smo opredijeljeni za trajnu nazočnost tamo", naglasio je.

Iako je Panetta rekao kako je ambicija da se borbena misija okonča sljedeće godine u skladu s izvornim rasporedom NATO-a za okončanje tog desetljeće dugog rata, njegova najava je najnoviji znak da SAD i njegovi saveznici žele ubrzati taj proces, ističe The Washington Post.

U petak je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy neočekivano objavio u Parizu da će njegova zemlja ubrzati planirano povlačenje vojnika nakon incidenta u kojem je afganistanski vojnik ubio četiri francuska vojnika.

Američki dužnosnici su rekli da su zapanjeni Sarkozyevom izjavom, ali se nadaju da će Francuska zadržati neke snage u Afganistanu u savjetodavnoj ulozi. Rekli su kako nije bilo naznaka da bi drugi NATO saveznici tražili prijevremeno povlačenje.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

registracija
2/2/12

zarada12, 02.02.12. 12:20

Želio bi zaraditi novac, ali ne želiš ići na razgovore? Želio bi slobodu ali ti je potreban stabilan prihod? Želiš ostati doma da ti ne izostane zarada? Učiš ili si trudnica, ili ti je samo potreban novac?Onda ti je ovaj posao odgovarajući. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možeš zaraditi 50-200$ tjedno. Ako imaš više vremena, onda i više. Što ti je potrebno: računalo, internet, minimalno znanje rada na računalu, ostalo već zavisi od toga koliko si ozbiljan. Nije prevara, uvjeri se. Ako ste zainteresirani pošaljite mi mail: zaradimopolako @ live.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika