02.02.2012. / 12:56

Autor: Hina

'Meta' medija u Republici Srpskoj

Čedomir Jovanović - 'nacionalni izdajnik'

Predsjednik Liberalno-demokratske partije Srbije (LDP) Čedomir Jovanović dobio je u četvrtak, nakon jučerapnjeg javnog sučeljavanja s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, same pohvale u sarajevskim medijima, dok je za političke stranke, razne udruge i najveći dio medija u Republici Srpskoj postao nacionalni izdajnik protiv kojega su najavljene i sudske tužbe.

Čedomir JovanovićČedomir JovanovićPredsjednik Liberalno-demokratske partije Srbije (LDP) Čedomir Jovanović dobio je u četvrtak, nakon jučerašnjeg javnog sučeljavanja s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, same pohvale u sarajevskim medijima, dok je za političke stranke, razne udruge i najveći dio medija u Republici Srpskoj postao nacionalni izdajnik protiv kojega su najavljene i sudske tužbe.

"Oslobođenje" u posebnom komentaru ističe kako je od svih počinjenih zločina još gore njihovo relativiziranje, u čemu ustrajava upravo Dodik. List njegovo negiranje genocida u Srebrenici naziva "odvratnim lažima".

"To što Srbi imaju svoju istinu o karakteru rata u BiH, Hrvati svoju, a Bošnjaci svoju i što se pritom ne slažu tko je prvi počeo, to se nekako i da razumjeti, ali oko bilo kojeg zločina ne može biti nikakvog spora", ističe list.

"Willy Brandt kojega Srbija neće", naslov je komentara o sučeljavanju Javanovića i Dodika kojega je u objavio "Dnevni avaz".

List ističe kako je Jovanović kao niti jedan Srbin do sada pokazao da bi i srpski narod mogao imati osobu poput pokojnog njemačkog kancelara koji se osobno pokajao zbog zločina nacista, no dodaje da u Srbiji ne postoji spremnost da se prihvati i podrži nekoga tko je "ogolio svu monstruoznost i posljedice politike vođene 90-ih godina, a koje se Srbija ni danas nije odrekla".

"Avaz" zaključuje kako je neralno očekivati da bi Srbija nakon Jovanovićeva istupa doživjela katarzu. Citirajući komentare brojnih javnih osoba list konstatira kako je sasvim jasno da većina u Srbiji danas razmišlja na isti način kao i Dodik. No "Avaz" upozorava kako je možda najvažnije od svega što je Dodik izgovorio njegova izjava da bi neovisnost RS u ovom trenutku priznalo devet ili deset država. Uz zaključak kako je to dokaz da RS "traži partnere za dezintegraciju BiH", list citira hrvatskog povjesničara Ivu Banca koji podsjeća na to s kim se Dodik u posljednje vrijeme družio jer među tim političarima ima i onih iz veoma utjecajnih zemalja. "Dodik, koji ne priznaje da je RS stvorena na genocidu, sigurno će sebi tražiti partnera", konstatira Banac te dodaje kako za Srbiju nema demokratskog puta sve dok na Srebrenicu bude gledala kao na usputni događaj.

Zastupnica u srbijanskom parlamentu Vesna Pešić također ne dvoji kako je sada postalo sasvim jasno da Dodik teži k otcjepljenju RS od BiH. "Dodik dosta radi na tome da se RS otcjepi", izjavila je Pešić dodajući kako on u međuvremenu čini sve ne bi li potaknuo unutarnju dezintegraciju BiH.

Za razliku od medija u Sarajevu, banjalučke "Nezavisne novine", bliske Dodiku, uoči njegova sučeljavanja s Jovanovićem pozvale su i na kazneni progon onih koji govore poput lidera LDP-a. Koluminist "Nezavisnih" predložio je da RS donese zakon kojim bi se sankcionirale javno izrečene uvrede o navodnoj genocidnosti i zločinačkim temeljima RS.

Podnošenje tužbe teritorijalno nadležnom sudu protiv Jovanovića za klevetu i uvredu već u srijedu je najavila udruga koja okuplja članove obitelji poginulih i nestalih iz RS.

Izvješćujući o javnom sučeljavanju Jovanovića i Dodika elektroničpki mediji u RS u srijedu su naširoko citirali predsjednika RS, dok su lideru LDP-a ostavili malo prostora u prepričanoj verziji. Na sličan način o tome su u četvrtak izvijestile i "Nezavisne novine".

Međunarodni sud pravde (ICJ) potvrdio je kako se u Srebrenici u srpnju 1995. dogodio genocid nad Bošnjacima, a ta je kvalifikacija sastavni dio presude po tužbi koju je BiH podnijela protiv Srbije zbog agresije i genocida. Kvalifikacija genocida stoji i u nizu presuda koje je donio međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, primjerice u slučaju generala Radislava Krstića, koji je zajedno s Ratkom Mladićem bio jedan od ključnih zapovjednika postrojbi bosanskih Srba koje su sudjelovale u masovnim likvidacijama zarobljenih Bošnjaka. Krstić je ujedno bio prvi Europljanin osuđen za genocid od nekog međunarodnog suda nakon nuernberškog procesa.

Vezane vijesti

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nedopustivim je ocijenio da profesori pojedinih fakulteta pristup ispitu uvjetuju kupnjom… Više

Komentari

registracija
21/4/11

spBN, 02.02.12. 13:59

Sve je dobro samo da Hrvatska i BiH ne dobiju jednog Jovanovica.


registracija
9/1/12

unuk, 02.02.12. 14:51

Mirise na 92-gu. U BiH je nezaposlenost nekih 42% a i oni sto rade tesko zive. O tome se ne prica vec opet o disoluciji i mrznji.
Dodik je covjek poteza i on vuce cijelo okruzenje u veliku neizvjesnost i sasvim moguc rat. Ako bi se rt i otcjepila Bosnjaci to nikad nebi prihvatili i imali bi zariste sljedecih 50 godina. Valjda je zato Dodik isao u Izrael. Sama cinjenica da bi rs i srbi bili u opasnom okruzenju dovelo bi desnicu u Srbiji u jak polozaj. To je jasno Jovanovicu, on gleda poziciju Srbije i zna da Dodik vuce cijelo okruzenje u desno. Vrlo je opsano graditi srecu jednog naroda na nesreci drugog.
Bilo kako bilo imamo ipak znak nekakvih drugacijih struja u Srbiji, ali bez zavaravanja one nikad nece biti dominantne.


registracija
26/1/08

Rampa, 03.02.12. 00:19

@unuk

Ne zaboravi, ne bi samo Bošnjaci vojno skočili, već bi vojno reagirali i Hrvati B. Posavine koji sigurno ne bi gledali mirno na okupaciju i otcjepljenje svoje većinske hrvatske regije i koji se nikad do današnjih dana nisu složili niti će se ikada složiti sa politikom hercegovačke struje HDZ BiH, a osobito politikom saveza sa Srbima i približavanja njima!

Vjerovatno bi u tom slučaju došlo do saveza posavskih Hrvata i Bošnjaka iz tuzlanske regije, kao i za vrijeme rata '92-e, dok bi istovremeno hercegovački Hrvati išli u savez sa Srbima, kao što je to već poodavno u današnje vrijeme već stvoreno na političkoj razini, pa bi moglo doći do toga da se posavski Hrvati i hercegovački Hrvati nađu na suprotnim stranama nišana i pri eventualnom otcjepljenju "rs" jedni drugima službeno postanu vojni neprijatelji!!

Ovo je zasad samo teorija, ali sa zlokobnim šansama da zaživi u stvarnosti!

Zato je heben taj bosanski lonac, nikad ne znaš što će se u njemu skuhati!


registracija
22/6/10

Konstantinos, 03.02.12. 10:20

spBN, 02.02.12. 13:59

"Sve je dobro samo da Hrvatska i BiH ne dobiju jednog Jovanovica."

Ti stvarno lupetas bedastoce koje odavno nisam cuo! Pa u Hrvatskoj odavno vlada ideja europskih vrijednosti i proeuropski duh (jos tamo od 2000) samo je problem sto taj duh nikako da zazivi u Srbiji. Vidimo kako je prosao Dindic platio svojim zivotom, a Jovanovica proglasavaju nacionalnim izdajnikom... Ili to tebe boli sto se HR jednom nogom vec nalazi u EU a Srbija zaostaje. Vjeruj i mene boli sto u nasem susjedstvu imamo drzavu koja nikako da se urazumi i opameti i da prestane generirati krize i nesigurnost, jer gdje god se instrumentaliziraju Srbi tu imamo zastoj. Vidi kako Dodik koci BiH, sto rade Srbi na Kosovu, stalno rovare protiv Crne Gore, Vojvodinu su vec slomili i iscrpili. Bilo bi bolje da o tome vodis racuna kako da ponudite europske norme zivljenja za Sandzak i Vojvodinu a sto se tice Jovanovica, zelim mu puno srece da uspije i konacno modernizira i civilizira Srbiju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika