02.02.2012. / 13:00

Autor: Hina

Berlinale donosi 23 filma u službenom programu

Službeni program ovogodišnjeg izdanja međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, koji se održava od 9. do 19. veljače u Berlinu, ove godine donosi 23 filma, od kojih 18 konkurira za Zlatnog i Srebrnog medvjeda, ističe se na mrežnim stranicama festivala u čijem se programu svake godine nađe oko 400 filmova, uglavnom međunarodnih ili europskih premijera.

23 filma konkuriraju za Zlatnog i Srebrnog medvjeda23 filma konkuriraju za Zlatnog i Srebrnog medvjedaSlužbeni program ovogodišnjeg izdanja međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, koji se održava od 9. do 19. veljače u Berlinu, ove godine donosi 23 filma, od kojih 18 konkurira za Zlatnog i Srebrnog medvjeda, ističe se na mrežnim stranicama festivala u čijem se programu svake godine nađe oko 400 filmova, uglavnom međunarodnih ili europskih premijera.

Festival 9. veljače otvara francuska drama "Zbogom kraljice" Benoita Jacquota koja se bavi početkom francuske revolucije, s Dianom Kruger u ulozi kraljice Marije Antoinette. Riječ je o adaptaciji istoimenog romana Chantal Thomas koji će u Berlinu imati svoju svjetsku premijeru.

Na popisu zvijezda koje ove godine glavni program Berlinala dovodi u taj grad nalaze se među ostalima Leonardo DiCaprio, Jeremy Irons, Clint Eastwood, Diane Kruger i Jennifer Lopez.

Vrlo praćeni program 'Panorama' donosi 53 dugometražna, mahom nova filma poznatih redatelja, debitantske radove te nova otkrića s tradicionalnim fokusom na filmove distinktivnog autorskog potpisa. U glavnom programu bit će prikazano 18 filmova, 15 u programu 'Panorama special', te 20 u dokumentarnom programu 'Panorama Dokumente'. Od toga će 34 produkcije iz 37 zemalja na Berlinaleu imati svoju svjetsku premijeru, a u sedam je slučajeva riječ i o redateljskom prvijencu. Njemačkih je produkcija 12, a pozamašan je i broj žena u ulozi redatelja - 24 filmašice predstavit će 16 filmova.

U sklopu toga programa izvan službene konkurencije bit će prikazan i film "Parada" Srđana Dragojevića snimljen nastao u koprodukciji Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije.

Dominantna tema ovogodišnjeg Berlinala je arapsko proljeće, nakon niza radikalnih političkih i društvenih promjena u arapskome svijetu započetih prije nešto više od godine dana masovnim prosvjedima i demonstracijama. Osim prikazivanja filmova koji se bave recentnim događajima u toj regiji sa stajališta i arapskih redatelja i filmaša iz svih dijelova svijeta, organizirane su i brojne panel-diskusije na temu arapskog svijeta i filmografije.

"Izuzetno smo zadovoljni što će znatan broj filmova uvrštenih u ovogodišnji glavni program na Berlinalu imati svoju svjetsku premijeru, od kojih se mnogi bave radikalnim promjenama u svijetu. Oni kroz različite perspektive daju prikaz povijesti i pričaju priče sa stanovišta onih koji su u njima aktivno sudjelovali", kazao je direktor festivala Dieter Kosslick.

U sklopu popratnog programa 'Homage', koji se bavi likom i djelom neke od vodećih ličnosti kinematografije, američkoj glumici i dvostrukoj dobitnici Oskara Meryl Streep 14. veljače će, na predstavljanju njezina najnovijeg filma "Željezna lady" u kojem igra nekadašnju britansku premijerku Margaret Thatcher, biti uručen počasni Zlatni medvjed za životno djelo.

Berlinski međunarodni filmski festival jedan je od najvažnijih filmskih festivala u Europi i svijetu. Održava se u veljači, a prvo predstavljanje bilo je 1951. godine. Ocjenjivački sud naročito polaže pozornost da u konkurenciji festivala budu zastupljeni filmovi iz cijelog svijeta. Najboljem se filmu dodjeljuje nagrada Zlatni medvjed, dok najbolji režiser, glumac i glumica dobijaju nagradu Srebrni medvjed.

Kao i prošle godine, dobitnik Zlatnog medvjeda bit će najavljen na svečanosti koja će se održati 18. veljače. Predsjednik žirija je britanski redatelj Mike Leigh, a o Zlatnom i Srebrnom medvjedu odlučivat će i Anton Corbijn, Asghar Farhadi, Charlotte Gainsbourg, Jake Gyllenhaal, François Ozon, Boualem Sansal i Barbara Sukowa.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika