02.02.2012. / 15:20

Autor: Nacional.hr

Odlučni potezi Vlade ili pad kreditnog rejtinga

"Rješenje nisu jednokratni potezi poput najava kako će se smanjivati broj pojedinih vrsta dodataka, prekovremeni, ugovori na određeno, jer njih je u javnom sektoru uvijek bilo i bit će", izjavio je Lovrinčević

Željko Lovrinčević Željko Lovrinčević Ekonomski stručnjak Željko Lovrinčević gostovao je u HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno' i upozorio kako, u slučaju da Vlada ne dogovori izmjene Zakona o radu i kolektivnih ugovora, jača mogućnost snižavanja kreditnog rejtinga Hrvatske.

Dodaje kako bi u tom slučaju kreditni rejting mogao završit u kategoriji 'smeća'. Ističe kako kreditne agencije i MMF ne zanimaju jednokratne, kratkoročne mjere kakve najavljuje Vlada već se traži 'jasan plan reformi za dugoročno smanjenje rashoda u javnom sektoru', stoga je nužna i promjena ugovorenih prava zaposlenika. "Mora se napraviti jasan i transparentan skup reformi u zdravstvu, socijali, obrazovanju i ostalom. Treba se naznačiti koji će se zakoni mijenjati. Nužna je reforma na tržištu rada. Rješenje nisu jednokratni potezi poput najava kako će se smanjivati broj pojedinih vrsta dodataka, prekovremeni, ugovori na određeno, jer njih je u javnom sektoru uvijek bilo i bit će", izjavio je Lovrinčević u 'Otvorenom'.

Podsjetimo kako je nakon sastanka s predsjednicima sindikalnih središnjica, ministra rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je kako Zakon o radu i kolektivni ugovori neće biti dirani. Najavio je samo kako bi ZOR u budućnosti trebalo razdvojiti u dva zakona, Zakon o socijalnom dijalogu i Zakon o radu.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika