02.02.2012. / 14:54

Autor: Hina

VCIOM: Gorbačov najnepopularniji čelnik u Rusiji

Mihail Gorbačov i Boris Jeljcin su najnepopularniji čelnici prošlog stoljeća, pokazala je anketa Sveruskog centra za istraživanje javnog mišljenja (VCIOM) objavljena u četvrtak na internetskoj stranici VCIOM-a.

Mihail GorbačovMihail GorbačovMihail Gorbačov i Boris Jeljcin su najnepopularniji čelnici prošlog stoljeća, pokazala je anketa Sveruskog centra za istraživanje javnog mišljenja (VCIOM) objavljena u četvrtak na internetskoj stranici VCIOM-a.

Samo 14 posto ispitanih Rusa navelo je sovjetskog predsjednika Gorbačova, a 17 posto njegovog nasljednika, prvog predsjednika Ruske Federacije Jeljcina, odgovarajući na anketno pitanje čija je politika u posljednjih 100 godina učinila da se Rusija razvija u pravom smjeru. Rezultati ovog ispitivanja slični su onome koje je VCIOM proveo 2007. godine.

Ukupno 61 posto Rusa opisalo je politiku Vladimira Putina tijekom njegova dva predsjednička mandata od 2000. do 2008. godine kao "općenito pozitivnu", što je šest posto manje u usporedbi s ispitivanjem iz 2007. Oko 54 posto ispitanika pozitivno se očitovalo glede ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva.

Politiku posljednjeg ruskog cara Nikolaja II. pozitivnom smatra 31 posto ispitanih.

Najpopularniji sovjetski čelnik je Leonid Brežnjev s 39 posto. Najpoznatiji komunistički čelnici, vođa Oktobarske revolucije 1917. Vladimir Lenjin i sovjetski diktator Josif Staljin dobili su 28 posto svaki.

Nikita Hruščov, koji je vodio Sovjetski Savez u vrijeme vrhunca Hladnog rata, kubanske krize, dobio je 24 posto.

U anketi je ispitano 1600 ljudi 29. i 30. listopada prošle godine u 46 ruskih regija.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 02.02.12. 15:42

E, bas me cudi. Covek koji je stavio tacku na SSSR i umesto da krene u reforme samo je pomogao totalnom raspadu u isto vreme putujuci po zapadu i predstavljajuci sebe kao demokratu. A u zemlji mu narod bio na ivici gladi. Komunista koji je video s koje strane vetar duva pa je hteo naprasno da se podemokrati.
Jeljcin je bio jos gori. Alkoholicar, bez trunke samopostovanja i respekta za funkciju koju obavlja u zemlji sa onolikim potencijalom. Koji je dozvolio da ga Douglas Heard, bivsi britanski premijer javno ponizi na prijemu usred Moskve koji je, sto je jos gore, prenosila TV pa je ceo svet imao prilike da gleda tu sramotu.

Putin je kao spasenje dosao u zadnji cas.


registracija
15/5/09

Fidelito, 02.02.12. 15:57

Što se tiče Mihail Sergejeviča vrijedi poslovica: put u pakao popločen je dobrim namjerama.

Ja sam mišljenja da je trebalo puno hrabrosti da se uopće uđe u perestrojku. Mogao je on još vladati po starom modelu (i sa starim aparatom) još godinama, ali vidio je da se nešto treba promjeniti. Trebalo je hrabrosti samo to priznati, a kamoli nešto poduzeti u vezi toga. A ispalo je onako kako je ispalo.

Jedino su današnji stanovnici Rusije nezadovoljni, jer kruta realnost sa kojom su se susreli u cijelom procesu jako je bolna. Uostalom kao i naša.


registracija
12/1/11

bozhidar, 02.02.12. 20:20

da sam ja bio vodja USSR, ne bih dozvolio da fasisti dodju tu na vlast.
ali, ipak, treba uociti, da je rusiji prijetila smrtna opasnost of WMD koji je okruzivao cijeli USSR. a ussr nije uspio da uzvrati americi isto mjerom.
dakle, to je bio jedan cimbenik za napustanje gradnje sto vece pravde, jednakosti, itd., u sovjetskom savezu.
drugi uzrok to mu je bio da su rusi bili podjeljeni skoro u istom omjeru na socijaliste i asocijaliste.
a to znaci da su pola rusa kocili tu gradnju i pozivali upomoc svjetske asocijaliste da bi tu gradnju okoncale pa i civilnim ratom ako bi bilo potrebno.
meni je bilo jasno da asocijalisti nece ikad trpiti gradnju sto boljeg zivota za sve gradjane.
to dokazuje korea '50, vietnam '40-75, iraq '03, lbyia, '11, cuba i sad syria s kojom vladaju socijalisti i gdje je uvijek stetni i krvavi vjerski upliv smanjen do velike mjere.

pa tu je bio i treci uzrok za raspad USSR: trka za naoruzavanje u kojoj je rusija lil sovjetski savez previse zaostajao do te mjere da bi USSR vrlo lako izgubila bilo kakav rat izmedju raznih nacista, racista, 'vjernika', nesocijalista, placenika, et al na jednoj strani i rusa na drugoj.
pod takvim teretom, nesto je moralo puknuti.
ovaj pogled vazi i za hrvatsku!
hvala, b.baljkas, planeta


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika