02.02.2012. / 16:15

Autor: Nacional.hr

U vrijeme maškara HNK Rijeka priprema Maskaradu

U riječkom HNK Ivana pl. Zajca održat će se 3.2.2012. premijera Maskarade, djelo Mihaila Jurjeviča Ljermontova. Ovu dramu režirao je poznati slovenski redatelj Vito Taufer, a riječkoj publici predstavit će se i nova glumica kazališta Ivana pl. Zajca Aleksandra Stojaković

Scena iz predstave MaskaradaScena iz predstave MaskaradaDrama u stihovima Maskarada ruskog romantičara Mihaila Jurjeviča Ljermontova, posljednjeg pjesnika tzv. Zlatnog doba poezije, smatra se njegovim najzrelijim dramskim ostvarenjem. Djelo o opsesivnoj ljubomori u kojemu jedna izgubljena narukvica postaje epicentar svih događanja, spletki i tragičnih završetaka, isprepliće se oko likova kockara, dama, barunice, princa, činovnika, sobara i brojnih likova koje je teško okarakterizirati. Bal pod maskama služi kao krinka čovjeku i društvu koje je u stanju prikriti svoja brojna prijetvorna lica i presuditi jednoj sasvim nedužnoj ljubavi. 
Maskarada prije svega govori o istinskim osjećajima, čistoći ljubavi, plemenitosti i poštenju u okruženju dokone, dekadentne peterburške elite, društvu koje je te vrline prezrelo, namećući neki novi lažni poredak i otvarajući put za sistem vrijednosti koji polako gubi svoje kriterije.

Glavnu žensku ulogu u predstavi dobila je nova glumica riječkog HNK, Aleksandra Stojaković, koja će se po prvi puta pojaviti na daskama riječkog kazališta. Redatelj predstave je Vito Taufer, poznati slovenski redatelj koji je svojim novitetima bitno označio kazališnu produkciju osamdesetih i devedesetih godina. Vito Taufer danas surađuje sa brojnim kazalištima i za svoj je rad primio veliki broj međunarodnih priznanja. Njegove su predstave danas stalnim mjestom slovenskih i međunarodnih festivala u Europi i svijetu.

Glavna muška uloga dodijeljena je Draženu Mikuliću, a uz njega sudjeluju Jasmin Mekić, Andreja Blagojević, Denis Brižić, Alen Liverić, Davor Jureško, Zdenko Botić, Anastazija Balaž Lečić, Biljana Torić, Sabina Salamon, Tanja Smoje, Igor Kovač, Predrag Sikimić, Nenad Vukelić, pjevačica Alba Nacinovich, te članovi Baleta, zbora i orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika