02.02.2012. / 16:28

Autor: Hina

Pahor: Janšina vlada nema puno vremena za stabilizaciju

Slovenski premijer na odlasku Borut Pahor izjavio je u četvrtak da novoj slovenskoj vladi, koju će formirati njegov nasljednik Janez Janša, preostaje vrlo malo vremena za financijsku stabilizaciju države.

Borut PahorBorut PahorSlovenski premijer na odlasku Borut Pahor izjavio je u četvrtak da novoj slovenskoj vladi, koju će formirati njegov nasljednik Janez Janša, preostaje vrlo malo vremena za financijsku stabilizaciju države.

Samo proračunskim uštedama od 800 milijuna eura u ovoj godini, smanjivanjem proračunskog deficita i neohodnim strukturnim reformama idućih godina Slovenija će izbjeći sankcije predviđene fiskalnim paktom koje će 25 od od 27 članica Europske unije potpisati za manje od mjesec dana na novom summitu EU-a, gdje će Sloveniju predstavljati Janša, upozorio je Pahor u četvrtak na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o rezultatima summita u Bruxellesu s početka tjedna.

"Slovenija bi mnogo izgubila ako se ne priključi fiskalnom paktu, bila bi marginalna europska država koja bi se pravilima morala prilagođavati, bez da utječe na odluke. Europska unija je na raskršću, jedan put vodi u veću političku suradnju i koordinaciju, a drugi u slabljenje integracije i njeno raspadanje", rekao je Pahor, dodajući da su u ljudi i u drugim europskim državama razočarani i zabrinuti gospodarskim stanjem te da je za vrijeme summita u Bruxellesu vidio da štrajkaši pale automobile.

Pahor je izrazio očekivanje da će i sljedeća slovenska vlada nastaviti "reformsku" politiku kako bi država mogla izvesti potrebnu financijsku stabilizaciju i ispunjavati odredbe fiskalnog pakta koji nastaje, a koji će propisati i sankcije za ugovorne članice koje se njegovih odredaba ne budu držale i koje neće ograničiti zaduživanje i smanjivati proračunski deficit, kako je njime predviđeno. Dodao je da će Janšina koalicija sada morati nadoknaditi "dragocjeno izgubljeno vrijeme" koje je lani nastupilo padom predložene mirovinske reforme koja je dovela do općeg zastoja i u svim drugim pokušajima Pahorove vlade da strukturne reforme provede i zaključi.

Što se tiče potrebe da u ovoj godini smanji proračunske troškove za 800 milijuna eura kako bi se smanjio proračunski deficit, Janša će trebati "strpljivost i odlučnost u isto vrijeme" jer će o vjerojatnim restrikcijama na području plaća i mirovina morati pregovarati sa socijalnim partnerima, ocijenio je Pahor. Isto tako, po mišljenju Pahora, Janša će morati revidirati stajalište prema mirovinskoj reformi koju je Pahorova vlada donijela i koju je prije više od godine dana parlament prihvatio, ali je odbijena i poništena na referendumu, među ostalim i glasovima tadašnje opozicije koja joj se protivila, a sada dolazi na vlast.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika