02.02.2012. / 16:36

Autor: Hina

Svizac Phil najavio još šest tjedana zime

Slavni svizac Phil iz Punxsutawneyja izašao je u četvrtak iz svoje jazbine i svijetu objavio da vidi svoju sjenu, što po tradiciji znači da stanovnici sjevernoameričkog kontinenta mogu očekivati još šest tjedana zime.

Scena iz filma 'Beskrajan dan' sa sviscemScena iz filma 'Beskrajan dan' sa sviscemSlavni svizac Phil iz Punxsutawneyja izašao je u četvrtak iz svoje jazbine i svijetu objavio da vidi svoju sjenu, što po tradiciji znači da stanovnici sjevernoameričkog kontinenta mogu očekivati još šest tjedana zime.

Na svečanosti, proslavljenoj u filmu "Beskrajan dan" s nenadmašnim Billom Murrayem u glavnoj ulozi, koja svakog 2. veljače privuče tisuće posjetitelja u Punxsutawney, gradić sa 6100 stanovnika stotinjak kilometara sjeveroistočno od Pittsburgha, čelnici kluba punxsutawneyjskog svizca u tradicionalnim frakovima i cilindrima, izvukli su glodavca iz jazbine u kojoj spava zimski san.

Po tradiciji koju su donijeli njemački doseljenici, ako svizac vidi svoju sjenu, odnosno kada je na Svijećnicu 2. veljače vedro, zima će trajati do polovice ožujka, a ako je ne vidi, proljeće će doći ranije.

Za razliku od prošle godine, kada je po hladnom i kišovitom vremenu svizac najavio rano proljeće, danas je, u neobičajeno toplo jutro za ovo doba godine, Phil priopćio da slijedi još šest tjedana zime.

Po organizatorima, na "prognozu" u Punxsutawney ove je godine došlo između 15 i 18 tisuća ljudi. Oni koji nisu bili na licu mjesta, sviščevo obraćanje preko "posebnih prevoditelja" mogli su pratiti u izravnom prijenosu na Philovoj internetskoj stranici, te na Facebooku i Twitteru.

Ova tradicija traje od 1886. godine, a ostalo zabilježeno 116 sviščevih prognoza. Rano proljeće svizac je dosad prognozirao u svega u 16 slučajeva, a sve ostalo su bile duge zime. Za utjehu onima koji zimu ne vole, točnost sviščevih prognoza, po podacima meteoroloških služba, iznosi samo 40 posto.

Međutim, u klubu punxsutawneyjskog svizca kažu da je on nepogrešiv. "Ako predvidi šest tjedana zime, jamčim vam da će netko imati još šest tjedana zime", kaže potpredsjednik kluba Mike Johnston.

Vezane vijesti

Led okovao Hrvatsku: Rijetki su imali temperaturu u plusu

Led okovao Hrvatsku: Rijetki su imali temperaturu u plusu

Slavonski Brod s -25 i Osijek s -24 bili su najhladniji gradovi u Hrvatskoj u 6 sati. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, rijetki su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika