02.02.2012. / 18:21

Autor: Deutsche Welle

Vlada u Podgorici vraća kredite tajkunima

U katastrofalnoj ekonomskoj situaciji vlada Crne Gore vraća kredite tajkunima. Na naplatu su došle garancije za kredit koji je od Deutsche banke uzeo ruski tajkun Oleg Deripaska, vlasnik Kombinata aluminija u Podgorici (KAP).

Oleg DeripaskaOleg DeripaskaCrnogorska vlast se zaista našla u čudu. Jer, ukupna dugovanja za koja je ona bila jamac Deripaski iznose 132 milijuna eura, što je čak 12 posto godišnjeg budžeta Crne Gore!? Stoga i njeni čelnici kažu da to može dovesti do financijskog kolapsa te zemlje. Izlaz iz ove situacije je samo jedan: Crna Gora će se morati ponovo zadužiti. Već sljedećeg mjeseca početi će pregovori sa MMF-om o uzimanju kredita, što je crnogorska vlada godinama ranije odbijala. Radije se zaduživala emitiranjem euroobveznica sa veoma visokim kamatama od oko osam posto ili rasprodajom nacionalnih resursa.

Financijski stručnjak Zarija Perović kaže za Deutsche welle da će sva ova zaduživanja ići na teret crnogorskih građana. „Vlast ne želi odriješiti novčanik kada su liječnici u pitanju već se čitav zdravstveni sistem mora zadovoljiti povećanjem plaća od deset eura, ali se zato odriješi novčanik za nečije korupcijske radnje", tvrdi on.

Iz opozicijsko „Pokreta za promjene" su davno podnijeli kaznene prijave protiv najviših crnogorskih dužnosnika, uključujući i bivšeg premijera Mila Đukanovića, za dogašanja u i oko Kombinata aluminija u Podgorici. Jer, upravo je Đukanović sa Deripaskom 2005. godine, daleko od očiju javnosti, postigao sporazum o prodaji tog najvećeg poduzeća u Crnoj Gori. Ali, Deripaska nije u proteklih sedam godina ništa investirao u KAP. Samo je izvlačio dobit kada su cijene aluminija na svjetskom tržištu bile visoke, koristio subvencioniranu energiju i raspustio većinu zaposlenih. Sada je konjuktura na tržištu slaba, smanjuju se kupovne kvote za aluminij, pa je crnogorska vlada krenula u pregovore sa nekim kompanijama iz Indije oko uvođenja u KAP.

Korupcija najviših dužnosnika?

Pejović dodaje da je svakom jasno da je ugovor sa ruskim tajkunom bio koruptivan, monopolski i kolonijalni. „Ako se uzme u obzir da je vlada davala garancije za KAP, iako je bilo jasno da on na ovom nivou tehnološko-reprodukcijskog lanca nije sposoban da te dugove otplati, odnosno vladu oslobodi plaćanja garancija, onda dolazimo do zaključka da je vlada izdala garancije pod pritiskom da će biti objelodanjena korupcija visokih dužnosnika koji su provodili privatizaciju KAP-a. To je očigledno. Građani Crne Gore trebaju platiti novac koji je neko dobio u koruptivne svrhe. Nije teško pretpostaviti tko je to. Ali, to je samo tabu za državno tužilaštvo Crne Gore", zaključuje Pejović. U opoziciji procjenjuju da je spornim ugovorom sa Deripaskom Crna Gora oštećena za najmanje pola milijarde eura.

Autor: Mustafa Canka

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika