Objavljeno u Nacionalu br. 442, 2004-05-04

Autor: Dean Šoša

VIDEO / DVD

Od štreberice do narkomanke

Hvaljena i nagrađivana drama 'Trinaest' svoju hrvatsku premijeru doživljava na DVD-u

Dean ŠošaDean ŠošaOd niskobudžetne drame “Trinaest” očekivalo se puno – redateljski prvijenac Catherine Hardwicke američki su kritičari popratili hvalospjevima, film je nagrađen na festivalu u Sundance, a Holly Hunter nominirana je za Oscara. Ipak, nakon što smo konačno dočekali “Trinaest”, možemo se jedino, poput usamljenog i prastarog Andrewa Sarrisa, zapitati zbog čega je oko ovoga filma podignuta tolika prašina.
Glavna junakinja drame “Trinaest” je trinaestogodišnja klinka Tracey (Evan Rachel Wood), odlikašica nezadovoljna načinom na koji je doživljavaju njezine kolege. Da bi postala popularna, Tracey se počne družiti s glavnim ”’komadom” na školi, problematičnom Evie (Nikki Reed). Evie vješto manipulira nesigurnom djevojčicom i uzorna Tracey ubrzo postaje kradljivica i pijandura koja se reže, svađa s majkom (Holly Hunter) i ne zna što bi sa sobom.
Unatoč svim manama, upravo je nevjerojatno koliko je film hvaljen. Štoviše, najveće mane zaradile su najviše pohvala. To se u prvom redu odnosi na tobožnju “realističnost” filma, odnosno njegovu uvjerljivost u prikazu tinejdžerskih problema. Zanimljivo, koscenaristica filma “Trinaest” je mlada Nikki Reed, koja u filmu glumi Evie. Ona je priču obogatila nizom navodno autobiografskih detalja, no “Trinaest” je najsvježiji dokaz da upućenost autora u probleme njihovih likova ne garantira nužno i uvjerljivost filma. Za tako nešto je ipak potrebno nešto više. U ovom slučaju, izgubljeni u priči krcatoj rupama i likovima čije je ponašanje potpuno nemotivirano, silni prikazi piercinga, samoranjavanja ili bezrazložnog deranja klinke na majku u konačnici djeluju jedino senzacionalistički. Svi su likovi karikaturalni, od sporednih poput “zaposlenoga tate” do glavnoga, djevojčice čiju je pretvorbu u delikventicu redateljica odradila u sramotnih dvije, tri minute. Jednodimenzionalnosti glavnoga lika u velikoj mjeri doprinosi i druga precijenjena stvar vezana uz “Trinaest” – nastup mlade Evan Rachel Wood (“Simone”). Od početka do kraja ona jednostavno nije bila sposobna podariti svome liku bilo kakvu dubinu.
Treći “sporni” element filma je agresivan vizualni stil. Bezbrojnim kadrovima snimljenim iz ruke redateljica bez sumnje komentira psihičko stanje likova, međutim takav je postupak danas već toliko očit i otrcan da samo još fali titl koji će nas obavijestiti kako vrludanje kamere sugerira unutarnju tjeskobu glavne junakinje. Da ide češće u kino, redateljica je o prikazu tinejdžerskih muka mogla ponešto naučiti od izvrsnoga Lukasa Moodyssona (“Fucking Amal”), ili još boljeg Terryja Zwigoffova (“Svijeta duhova”). Ovako, njezin film je tek prosječan uradak zbog čijeg neprikazivanja u kinima ne treba puno žaliti.

CONTINENTAL FILM
Thirteen am.-brit. drama, 2003. R: Catherine Hardwicke GL: Evan Rachel Wood, Nikki Reed, Holly Hunter, Jeremy Sisto, Deborah Kara Unger
FILM: 1
DVD: 0

OBITELJSKE VEZE
Blitz
DVD+VHS

Akcijska komedija “Obiteljske veze” remake je istoimenog filma iz 1979. koji još uvijek uživa sasvim solidnu reputaciju. Kako je i “original” izdan na DVD-u prije nekoliko mjeseci, pruža se prilika za njihovu usporedbu. Konačna ocjena ne ide osobito u prilog ni jednome ni drugom filmu, iako oba ostavljaju uglavnom pozitivan dojam. Michael Douglas s godinama je postao sasvim podnošljiv, povremeno čak i izvrstan (“Zlatni dečki”) i on je puno jača karika filma od Alberta Brooksa. Također, scene njihovog roditeljskog nadmudrivanja su uvjerljivije od akcijskih prizora u kojima se redatelj Andrew Fleing potpuno nepotrebno zeza na račun filmova o Jamesu Bondu.
DVD izdanje “Obiteljskih veza” ne sadrži dodatne priloge.

The In-Laws, am.-njem. akc. komedija, 2003. R: Andrew Fleming GL: Michael Douglas, Albert Brooks, Robin Tunney, Ryan Reynolds, Candice Bergen
FILM: 1
DVD: 0

DOGVILLE
VTI
DVD+VHS

Lars von Trier i njegova “Dogma” su prilično zanimljivije pojave u svjetskoj kinematografiji posljednjih petnaestak godina. Ipak, ugledni Danac do sada je bio puno intrigantniji zbog političkih, filozofskih i ostalih rasprava koje su pratile njegove filmove nego zbog umjetničkog dometa. Ponešto od von Trierove nepodnošljive pretencioznosti možemo pronaći i u “Dogvilleu”. Ipak, ovaj impresivni sadomazohistički film, zaboravimo li rasprave o politici, filozofiji i pridržavanja pravilima “Dogme”, otkriva von Triera u sasvim novome svjetlu – kao autora bližega campu, trashu i schlocku nego artu, što je za svaku pohvalu.
Hrvatsko DVD izdanje “Dogvillea”, za razliku od stranoga, ne sadrži ni jedan dodatni prilog.

Dogville, dan.-am.-franc. drama, 2003. R: Lars von Trier GL: Nicole Kidman, Paul Bettany, Lauren Bacall, James Caan, Ben Gazzara
FILM: 3
DVD: 0

SPECIJALCI
Blitz
DVD+VHS

Redatelj Clark Johnson ispekao je zanat na televiziji režirajući izvrsne “Njujorške plavce” i “Odjel za umorstva”. Ipak, u svome filmskom debiju, “Specijalcima”, filmskoj obradi glasovite TV serije snimane sedamdesetih godina, Johnson se više ugledao na MTV i filmove paklenog dua Michael Bay i Jerry Bruckheimer, nego na zvjezdane trenutke policijskih sapunica. Zbog toga su Johnsonovi “Specijalci” tek korektni akcić namijenjen razbibrizi s posve nezainteresiranim Samuelom L. Jacksonom i Colinom Farrellom u glavnim ulogama.
Solidno DVD izdanje “Specijalaca” donosi nekoliko featurettea i čak dva audiokomentara u kojima se ne pojavljuje incidentni Farrell, potencijalno najzanimljiviji sugovornik.

S.W.A.T., am. akc. film, 2003. R: Clark Johnson GL: Samuel L. Jackson, Colin Farrell, Michelle Rodriguez, Josh Charles, LL Cool J
FILM: 1
DVD: 2

IZAZOV
Blitz
DVD+VHS

Pedantna ekipa s Internet stranice Screen It! izračunala je kako se u filmu “Izazov” riječ koja počinje s “F” spominje točno 112 puta. Uistinu, komedija o trojici prijatelja koji hodaju s istom djevojkom krcata je rijetko viđenim vulgarnostima. Za razliku od onih u, primjerice, “Američkoj piti”, vulgarnosti su ujedno i jedini sastojak filma. Ipak, ako vas veseli elementarni bezobrazluk, “Izazov” bi vam se mogao i svidjeti.
DVD izdanje ovoga niskobudžetnog filma ne sadrži dodatne priloge.

Whipped, am. komedija, 2000. R: Peter M.Cohen GL: Amanda Peet, Brian Van Holt
FILM: 1
DVD: 0

DOK NAS GLASOVI NE PROBUDE
VTI
DVD+VHS

Michael Petroni, koji je adaptirao romana “Opasni životi ministranata” i prema kojem je snimljen istoimeni vrlo dobar film, nije se proslavio svojim debitantskim redateljskim uratkom, dramom “Dok nas ljudski glasovi ne probude”. Nazvan prema stihu iz “Ljubavne pjesme J. Alfreda Prufrocka” T. S. Eliota, Petronijev crnjak bio bi puno ugodniji za gledanje da traje koliko i Ellitova pjesma. U ovom slučaju, priču o psihijatru koji se vraća u rodni gradić i prisjeća prošlosti ne spašavaju ni ugledni Guy Pearce i Helena Bonham Carter.
DVD izdanje ne sadrži dodatke

Till Human Voices Wake Us, austral. drama, 2002. R: Michael Petroni GL: Guy Pearce, Helena Bonham Carter
FILM: 1
DVD: 0

BASKERVILLESKI PAS
Continental film
DVD+VHS

Ne sjećam se DVD izdanja nekog televizijskog filma koje je tako solidno opremljeno poput izdanja najnovije BBC-jeve verzije “Baskervilleskog psa”. Ipak, ni u audiokomentaru ni u dodatnim prilozima autori filma ne objašnjavaju zbog čega je njihova verzija glasovitoga romana Arthura Conana Doylea toliko staromodna i suhoparna, iako u Doyleovom tekstu zasigurno ima materijala za puno veće subverzije od eksplicitnog prikaza drogiranja Sherlocka Holmesa.
Ipak, kada i nisu vrh vrhova, BBC-jeve TV produkcije itekako vrijedi pogledati.

Hound of Baskervilles, brit. triler, 2002. R: David Attwood GL: Richard Roxburgh, Ian Hart
FILM: 1
DVD: 2

BOOMERANG
VTI
DVD+VHS

Svidi li vam se “Boomerang”, ili ste nekritički ljubitelj svega što dolazi s “one strane”, ili jednostavno uživate gledati kako susjedima crkava krava. Naime, “Boomernag” je jedan od najslabijih srpskih filmova distribuiranih u našim videotekama. Ovakvi filmovi vraćaju se poput predmeta iz naslova nekoć zanimljivom glumcu Lazaru Rustovskom (“Do koske”) koji je ovoga puta odradio ulogu producenta. Glazbu za film napisao je Rambo Amadeus, međutim ni on nije svaki put u formi.
DVD izdanja “Boomeranga” od priloga donosi jedan featurette.

Boomerang, srp. komedija, 2001. R: Dragan Marinković GL: Lazar Ristovski, Nebojša Glogovac, Milena Dravić
FILM: 0
DVD: 0

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika