03.02.2012. / 15:36

Autor: Hina

ICJ potvrdio imunitet Njemačke u slučajevima protiv nacista

UN-ov Međunarodni sud pravde (ICJ) potvrdio je u petak kako Njemačka uživa pravni imunitet od sudskih progona na stranim sudovima koje pokreću žrtve nacističkih zločina iz Drugoga svjetskog rata, javljaju agencije.

Brojni su Talijani bili deportirani u Njemačku (Ilustracija)Brojni su Talijani bili deportirani u Njemačku (Ilustracija)UN-ov Međunarodni sud pravde (ICJ) potvrdio je u petak kako Njemačka uživa pravni imunitet od sudskih progona na stranim sudovima koje pokreću žrtve nacističkih zločina iz Drugoga svjetskog rata, javljaju agencije.

ICJ je ocijenio da je talijanski vrhovni sud prekršio njemačku suverenost 2008. kada je presudio da talijanski državljanin Luigi Ferrini ima pravo na odštetu zbog deportacije u Njemačku 1944., gdje je prisilno radio u vojnoj industriji.

Njemačka je tvrdila kako talijanska presuda dovodi u pitanje sustav restitucije, koji je ustanovljen nakon poraza nacista i u sklopu kojeg je Njemačka od 50-ih godina prošlog stoljeća isplatila nekoliko desetaka milijarda dolara odštete.

Sudsko vijeće od 15 sudaca većinskom je odlukom, s 12 prema tri glasa, presudilo da talijanska presuda znači kršenje njemačkog imuniteta koji je priznat međunarodnim zakonom te da se Njemačkoj ne može suditi na stranim sudovima.

"Postupak negiranja imuniteta Njemačke na talijanskim sudovima znači kršenje obveze koju Italija ima prema Njemačkoj", rekao je predsjednik ICJ-a Hisashi Owada.

Suočena zadnjih godina s mnogobrojnim tužbama obitelji žrtava nacističkih zločina na talijanskim sudovima, Njemačka je 23. prosinca 2008. uložila žalbu na najvišoj pravnoj instanci UN-a.

Italija je sa svoje strane smatrala da bi nepriznavanje imuniteta moglo biti opravdano u nekim iznimnim slučajevima, kao što su teška kršenja humanitarnog prava.

Njihov pravni zastupnik Paolo Pucci de Benisichi rekao je kako nije razočaran presudom. "Naravno, bila bi nam draža presuda bliža našoj crti obrane, ali i ovakva će nam pomoći da odredimo granice imuniteta država", dodao je.

Presude ICJ-a su konačne i obvezujuće.

Iako je Italija bila saveznica Njemačke u Drugome svjetskom ratu, mnogi su Talijani deportirani i iskorištavani kao radna snaga.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 03.02.12. 17:24

Nemci se obezbedjuju za buducnost.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika