03.02.2012. / 16:14

Autor: Hina

Uprava HRT-a zatražila od Sabora razrješenje Silvije Luks Kalogjere

Uprava Hrvatske radiotelevizije (HRT) zatražila je od Hrvatskog sabora, "radi zaštite zakonitosti rada HRT-a, njegovih interesa, ugleda i poslovanja", razrješenje Silvije Luks Kalogjere s mjesta predsjednice Nadzornog odbora te kuće, priopćio je danas HRT.

Silvija Luks (Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL)Silvija Luks (Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL)Uprava Hrvatske radiotelevizije (HRT) zatražila je od Hrvatskog sabora, "radi zaštite zakonitosti rada HRT-a, njegovih interesa, ugleda i poslovanja", razrješenje Silvije Luks Kalogjere s mjesta predsjednice Nadzornog odbora te kuće, priopćio je danas HRT.

Njezino razrješenje traži se zbog toga što, kao predsjednica Nadzornog odbora HRT-a, "opetovano krši zakone i druge propise, naročito one kojima se uređuje obavljanje djelatnosti HRT-a" i time "konstantno onemogućava zakonito, odgovorno i učinkovito poslovanje HRT-a te narušava poslovni ugled i interese HRT-a, kao javne ustanove", stoji u priopćenju.

HRT navodi da je Luks objavila vlastite ocjene poslovnih odluka kao usuglašeni zaključak Nadzornog odbora, narušivši time poslovni i profesionalni ugled HRT-a, "što je moglo imati nesagledive financijske posljedice za HRT".

Iako Nadzorni odbor nikada nije donio niti jednu odluku ili zaključak kojim bi utvrdio postojanje bilo kakvih propusta ili nepravilnosti u radu Uprave HRT-a, Luks Kalogjera je samovoljno u više navrata u medijima govorila o navodnim propustima ili nepravilnostima u radu Uprave i time prekoračila Zakonom utvrđene ovlasti predsjednice tog odbora te povrijedila ugled i interese HRT-a, ističe se.

Među njezinim propustima navodi se i što je sjednice odbora sazivala i vodila protivno njegovu poslovniku te time, napominje se, onemogućavala ispunjenje njegovih Zakonom propisanih obveza, kao i poslovanje HRT-a u skladu sa zakonskim propisima.

Dodaje se i da je Luks Kalogjera, predstavljajući Statut HRT-a u neovlaštenom nastupu pred Saborom, iznijela osobni negativan stav o Statutu HRT-a koji je na zajedničkoj sjednici Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a usvojen jednoglasno i bez primjedbi.

Uprava HRT-a navodi da je postupala protivno Odlukama Nadzornog odbora HRT-a, Poslovniku o njegovu radu kao i Poslovniku o radu Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a, Statutu HRT-a, Zakonu o HRT-u, Zakonu o radu i Zakonu o suzbijanju diskriminacije te smatra kako su ispunjeni uvjeti iz članka 27. Zakona o HRT-u za njezino razrješenje.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

registracija
21/2/11

skyway, 03.02.12. 18:30

Ovoj bakici provrtljivici i ulizivacici bas i nije ispisana dobra karakteristika na putu koji je vodi u mirovinu. No, mozda joj dubrovacki trubadur zalijeci boli, jer je pun manira odvratnosti, koji bi delux itekako kovenirali!


registracija
14/11/11

salama, 04.02.12. 01:02

Lux et Libertas.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika