03.02.2012. / 19:42

Autor: Hina

Janša: O novoj vladi parlament odlučuje idućeg tjedna

Mandatar za sastav nove slovenske vlade Janez Janša izjavio je u petak da se pet stranaka u njegovoj koaliciji dogovorilo o imenima kandidata za ministre u novoj vladi, a da će o novoj vladi parlament glasovati slijedećeg tjedna.

Janez JanšaJanez JanšaMandatar za sastav nove slovenske vlade Janez Janša izjavio je u petak da se pet stranaka u njegovoj koaliciji dogovorilo o imenima kandidata za ministre u novoj vladi, a da će o novoj vladi parlament glasovati slijedećeg tjedna.

Svaka od stranaka imat će najmanje dva ministra u vladi koju čine predsjednik vlade i 12 ministara, što je brojčano najmanja vlada od kad je Slovenija postala samostalna država, istaknuo je Janša na konferenciji za novinare u parlamentu nakon zadnjih stranačkih usklađivanja o imenima kandidata za vladu.

Kandidati za ministre u utorak i četvrtak će se predstaviti parlamentarnim odborima, a u petak slijedećeg tjedna parlament će glasovati o vladi koja bi nakon toga mogla početi djelovati.

Janša je rekao da su pred novom vladom veliki izazovi i najteža zadaća u zadnjih dvadeset godina jer mora odmah početi djelovati na stabiliziranju javnih financija, kako bi "Sloveniju izvela iz krize".

Njen će prvi zadatak biti priprema štedljivog državnog proračuna i pregovori sa sindikatima kako teret krize ravnomjerno raspodijeliti na različite skupine u društvu, najavio je Janša.

"Mogućnosti za zaduživanje praktično više nema i trebat će se ponašati krajnje racionalno", rekao je Janša, dodajući da je smanjenje proračunskog deficita neophodno potrebno jer će u suprotnom državi krajem godine u zadnja dva mjeseca nedostajati sredstva za zdravstvo, plaće i druge obveze.

Janša je najavio da će njegova buduća koalicija odlučno podržati i pravila u okviru budućeg europskog fiskalnog pakta, a u Sloveniji će kombinacijom limitiranja zaduživanja i javne potrošnje u odnosu na realni BDP učiniti sve da i idućih godina slovenski dug ne prijeđe maastrichtsku granicu od 60 posto BDP-a.

Prema podacimja s kraja prošle godine, slovenska zaduženost dostigla je 49-50 posto BDP-a, rekao je Janša.

Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) kao najjača stranka u novoj vladajućoj koaliciji uz mjesto predsjednika vlade držat će prema predloženoj listi ministarskih kandidata i 4 ministarstva - među ostalim ministarstvo za rad i socijalnu politiku, te reorganizirano ministarstvo unutarnjih poslova u okviru kojega će djelovati i državno odvjetništvo.

Ministarstvo za financije i ministarstvo pravosuđa i javne uprave pripali su ministarskim kandidatima iz Građanske liste čiji je predsjednik Gregor Virant i predsjednik parlamenta.

Predsjednik koalicijske Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav kandidat je za ministra gospodarstva, a istoj stranci pripada i resor za poljoprivredu i okoliš.

Predsjednica koalicijske demokršćanske stranke Nova Slovenija (NSI) Ljudmila Novak postaje ministrica za dijasporu i bit će jedina žena u Janšinoj vladi. Ista je stranka dobila i položaj ministra obrane.

Dva ministarska mjesta dobila je i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) čiji će predsjednik Karl Erjavec postati ministar vanjskih poslova.

Erjavec je u Janšinoj koalicijskoj vladi od 2004. do 2008. bio ministar obrane, a u prijašnjojh Pahorovoj vladi na njezinu početku je bio ministar za okoliš i prostor, ali je kasnije morao dati ostavku.

Erjavec je diplomirani pravnik, a prije ulaska u prvi ešalon politike i preuzimanja predsjedništva stranke slovenskih umirovljenika radio je u državnoj upravi i u ministarstvu pravosuđa. Diplomirani je pravnik koji govori francuski.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika