04.02.2012. / 10:42

Autor: Hina

Jovanović:

Više novca za znanost

Iako za sada još ne može reći o kojemu će se iznosu točno raditi za pojedine sektore obrazovanja, kao ilustraciju je napomenuo je da je za Program za cjeloživotno učenje i program Mladi na djelu za 2012. godinu za Republiku Hrvatsku planirano više od 65 milijuna kuna

Željko Jovanović; Photo: Patrik Macek/PIXSELL Željko Jovanović; Photo: Patrik Macek/PIXSELL Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je da će se zauzimati za povećanje izdvajanja za znanost iz Državnoga proračuna, ali i učinkovitije korištenje postojećega novca te da će se nizom mjera nastojati pospješiti povezivanje znanosti i privrede.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) provest će detaljnu analizu cijele obrazovne vertikale i sustava znanosti, rekao je Hini ministar Jovanović i dodao da se namjerava što prije pokrenuti restrukturiranje sustava nacionalnih znanstvenih projekata kako bi se nacionalne znanstveno-istraživačke aktivnosti bolje integrirale u europski istraživački prostor (ERA ).

Odgovarajući na pitanje na koji način će Hrvatska, pred skori ulazak u Europsku uniju (EU), povećati ulaganja u znanost i obrazovanje koja su ispod prosjeka EU-a, ministar je istaknuo da će se to postići sinergijom svih mjera koje će se poduzeti, što podrazumijeva i veću sposobnost korištenja europskih znanstvenih, strukturnih i infrastrukturnih fondova, ali i dodatno kroz cjelokupni program Vlade.

Pri tomu, upozorio je, ne treba smetnuti s uma da nije važan samo udio bruto društvenoga proizvoda (BDP) koji se izdvaja za znanost i obrazovanje već je puno važniji apsolutni iznos BDP-a kojim se moramo približiti razvijenim zemljama zapada. To pak, smatra Jovanović, možemo postići samo budu li MZOS i cijela vlada te gospodarstvo, kao i svi hrvatski građani, aktivno pridonijeli tomu da BDP za mandata ove vlade naraste barem desetak posto.

Europska komisija predložila je novi program u području obrazovanja, usavršavanja, mladih i sporta - Erasmus za sve (Erasmus for All) s ukupnim proračunom od 19 milijarda eura i predviđenim trajanjem programa od 2014. do 2020. o kojemu se sada raspravlja u Vijeću EU-a i Europskome parlamentu.

Po ministrovim riječima, taj novi program znači za Republiku Hrvatsku da će se, u odnosu na sadašnje stanje, s više od 70 posto financirati mogućnosti učenja i studiranja u inozemstvu, stručnog usavršavanja, obrazovnih partnerstava, volontiranja, razmjena mladih, suradnje između različitih institucija i razvoj strukovnih znanja.

Iako za sada još ne može reći o kojemu će se iznosu točno raditi za pojedine sektore obrazovanja, kao ilustraciju je napomenuo je da je za Program za cjeloživotno učenje i program Mladi na djelu za 2012. godinu za Republiku Hrvatsku planirano više od 65 milijuna kuna.

Uvjeren je da će, uz to povećanje financiranja od 70 posto, porasti i mobilnost te napomenuo da je, prema preliminarnim rezultatima za prošlu godinu, više od četiri tisuće hrvatskih građana sudjelovalo u programima međunarodne mobilnosti - međunarodnim projektima, volontiranju i stručnom usavršavanju.

Taj program, istaknuo je Jovanović, pružit će i veće mogućnosti povezivanja s tržištem rada te povezivanja kako bi se izradila strategija i politika koje će odgovarati potrebama suvremenoga društva te pridonijeti sposobnosti hrvatskoga društva da odgovori sadašnjim globalnim izazovima i za to pripremiti kako sadašnje, tako i buduće generacije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 04.02.12. 13:38

Jovanoviću,dokazao si jedno zasigurno;Ti si uštrojeni jarac i bezubi bukač ! Ruku pod ruku sa Kajinom,Šeksom,Rohatinskim i ostalim oportunistima hrvatske političke scene.Nemoj se više "truditi"u buduće.Pročitana si knjiga i tvoja vjerodostojnost čak više nije ni upitna.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 04.02.12. 18:56

Čim više vjeronauka u školama.I pojačano davanje Crkvi,500 milijuna godišnje je malo,treba bar 600.Dok,za koju godinu, ne dođe do milijarde. Kakvo vas je obrazovanje spopalo?Tko je vidio da je pamet nekoga usrećila?Baš obratno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika