04.02.2012. / 11:18

Autor: Hina , Nacional.hr

Novi pokolj u Siriji

Nasilje se u Siriji nastavlja, a diplomati u Ujedinjenim narodima ne uspijevaju se dogovoriti o potpori europsko-arapskoj rezoluciji Vijeća sigurnosti kojom bi se zatražio odlazak predsjednika al-Asada koji već jedanaest mjeseci nasilno guši prosvjede

IlustracijaIlustracijaSirijska vojska pobila je najmanje 217 osoba, a stotine su ozlijeđene u gradu Hami, objavila je organizacija za zaštitu ljudskih prava u Siriji pozivajući se na izjave svjedoka.

"Broj poginulih se popeo na najmanje 217 osoba, od kojih je 138 ubijeno u četvrti Khalidiya. Nekoliko je zgrada u plamenu, a neke su potpuno uništene", izjavio je Rami Abdulrahman, čelni čovjek britanskog ogranka organizacije za ljudska prava u Siriji.

S obzirom da je neovisnim medijima ograničen pristup događajima u Siriji, nemoguće je provjeriti ove navode.

Građani u Hami kanili su puštanjem tisuću crvenih balona obilježiti 30. godišnjicu ubojstva više od deset tisuća ljudi koje su 1982. pobile snage Hafeza al-Asada, oca današnjeg predsjednika Bašara, gušeći islamistički ustanak u Siriji.

Nasilje se u Siriji nastavlja, a diplomati u Ujedinjenim narodima ne uspijevaju se dogovoriti o potpori europsko-arapskoj rezoluciji Vijeća sigurnosti kojom bi se zatražio odlazak predsjednika al-Asada koji već jedanaest mjeseci nasilno guši prosvjede.

Petnaest članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda glasat će u subotu o planu rezolucije koji osuđuje represiju u Siriji, a sadrži nekoliko većih ustupaka Rusiji, saveznici Damaska.

Ni nakon deset mjeseci nasilja u kojem je poginulo najmanje 6.000 ljudi, Vijeće nije uspjelo usvojiti rezoluciju o Siriji. Prethodni tekst je u listopadu blokiran ruskim i kineskim vetom.

Jedan diplomat je vrlo neizvjesnim ocijenio ishod sastanka, koji počinje u 10 sati po mjesnom vremenu (16 sati po srednjoeuropskom). "Svatko mora preuzeti svoje odgovornosti. Vidjet ćemo hoće li Rusija uložiti veto nakon što je u Siriji (noćas) ubijeno više od 200 ljudi", rekao je.

Petnaest zemalja će se izjasniti od tekstu sastavljenom u četvrtak koji u "potpunosti podržava" odluke Arapske lige iz siječnja radi osiguranja demokratske tranzicije u Siriji. Učinjeni su neki ustupci Rusiji pa se u tekstu ne spominju gospodarske sankcije koje je Arapska liga odredila Siriji u studenom, kao ni ruske prodaje oružja Damasku.

Vijeće naglašava da želi riješiti sadašnju političku krizu u Siriji na miran način, kako bi odagnala svaku sličnost s libijskom situacijom.

Tekst osuđuje svako nasilje i zahtijeva od svih strana u Siriji, među kojima i od oružanih skupina, da odmah prekinu svako nasilje i odmazde. Tekst navodi da sirijske vlasti stalno i očito krše ljudska prava.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

registracija
21/4/11

spBN, 04.02.12. 12:20

Fino istempirane provokacije pred vijecanje UN.a


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika