04.02.2012. / 12:28

Autor: Hina

OESS: hrvatski izbori su pluralistični a potrebna poboljšanja

U izvješću se također navodi da su nova pravila o financiranju kampanje povećala transparentnost izbornog procesa

IlustracijaIlustracijaParlamentarni izbori održani 4. prosinca u Hrvatskoj bili su pluralistični i provedeni su transparentno ali treba poduzeti daljnje korake kako bi se poboljšao pravni okvir i sastavljanje popisa birača, zaključci su u subotu objavljenog završnog izvješća Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

U izvješću se navodi da je Državno izborno povjerenstvo svoje dužnosti obavljalo učinkovito i transparentno te da su kandidati na izborima mogli slobodno provoditi svoje kampanje. Mediji su izbornom tijelu omogućili raznolike poglede na kandidate. Glasovanje je provedeno u miru i bez većih incidenata.

Prema izvješću, pravni okvir omogućuje solidan temelj za provođenje demokratskih izbora premda je manjkav u pojedinostima i nedostaje mu jasnoće u određenim pitanjima. ODIHR predlaže poboljšanje u načinu registracije izbornih kandidata, provođenju promatranja izbora, određivanju granica izbornih jedinica kako bi se povećala sukladnost s obvezama prema OESS-u.

Također se naglašava da među izbornim tijelom postoji široki konsenzus o tome da pravni okvir treba ponovno razmotriti, konsolidirati i uskladiti. U izvješću se također navodi da su nova pravila o financiranju kampanje povećala transparentnost izbornog procesa.

ODIHR upozorava da, premda zakon predviđa pravovremen i učinkovit sustav razrješavanja izbornih sporova, postoje nejasnoće po pitanju rokova podnošenja prigovora.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika