05.02.2012. / 10:52

Autor: Hina , Nacional.hr

Brutalno nasilje bez osude

Muk nad krvoprolićem

Rusija i Kina su u subotu u Vijeću sigurnosti UN-a stavile veto na rezoluciju kojom se osuđuje krvavo gušenje prosvjeda u Siriji, u trenutku dok se brutalni val nasilja nastavlja širiti

IlustracijaIlustracijaRuski i kineski veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti o Siriji "umanjuje ulogu UN-a", ocijenio je u subotu glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

"To je veliko razočaranje za sirijski narod i za sve branitelje demokracije i ljudskih prava", dodao je Ban a prenio je njegov glasnogovornik.

Rusija i Kina su u subotu u Vijeću sigurnosti UN-a stavile veto na rezoluciju kojom se osuđuje krvavo gušenje prosvjeda u Siriji.

Ova blokada, po riječima glavnog tajnika, "umanjuje ulogu UN-a i međunarodne zajednice u času kada sirijske vlasti trebaju čuti jedinstven glas koji poziva na trenutačni prekid nasilja nad sirijskim narodom".

"Unatoč današnjem glasovanju, međunarodna zajednica i sirijski narod moraju udvostručiti napore kako bi proveli političku tranziciju u demokraciju koju će predvoditi sami Sirijci", kazao je još, istaknuvši da će UN "tijesno surađivati s Arapskom ligom i drugima" kako bi to postigao.

'Iskreno žalimo'

Europska unija je preko svoje visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku i preko predsjednika svog parlamenta izrazila žaljenje zbog ruskog i kineskog veta u UN-ovu Vijeću sigurnosti na rezoluciju kojom se osuđuje nasilje u Siriji te zatražila odlazak režima predsjednika Bašara al-Asada.

"Iskreno žalimo što zbog ponovnog veta Rusije i Kine Vijeće sigurnosti nije moglo poduprijeti poziv Arapske lige na globalni politički proces koji bi predvodili Sirijci u prilikama bez nasilja", rekla je u priopćenju visoka predstavnica EU-a Catherine Ashton.

"Europska unija će i ubuduće podupirati sve napore zemalja Arapske lige i poziva sve članice Vijeća sigurnosti da ispune svoju obvezu", dodala je Ashton.

"Došlo je vrijeme da budemo jedinstveni, da zatražimo prekid krvoprolića i da se očitujemo za demokratsku budućnost Sirije", ocijenila je još šefica europske diplomacije.

"Osuđujemo krvoproliće i stojimo uz sirijski narod, protiv tiranskog režima. Pozivamo predsjednika (Bašara) al-Asada da odmah prekine pokolj civila, povuče vojsku iz okupiranih gradova i odstupi kako bi omogućio mirnu tranziciju na dobrobit svog naroda", dodaje se u priopćenju.

I predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz pozvao je međunarodnu zajednicu da se "ujedini", a Rusiju i Kinu da joj se pridruže.

Kina i Rusija, saveznice režima u Damasku, stavile su u subotu veto na rezoluciju UN-ova Vijeća sigurnosti kojom se osuđuje krvavo gušenje pobune protiv sirijskog režima, bez obzira na bombardiranje u Homsu u kojemu je sirijska vojska ubila više od 230 civila.

48 mrtvih u zadnja 24 sata

U sukobima u Siriji poginulo je u subotu 48 osoba, među kojima 24 civila i 18 vojnika regularne vojske, priopćio je u noći na nedjelju Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

U sukobima su poginula i šestorica dezertera, po tom priopćenju OSDH-a.

"Dvanaestero civila je izgubilo život a tridesetero je ranjeno u Daraji kada su sigurnosne snage zapucale na sudionike pokopa žrtava ubijenih dan ranije u istome gradu", dvadesetak kilometara južno od sirijske prijestolnice, rekao je nešto ranije predsjednik OSDH-a Rami Abdel Rahman.

"U Daraji su raspoređene iznimno jake sigurnosne snage. Uz potporu snajperista i oklopnih vozila nasumce su zapucali na pogrebnu povorku ubivši dvanaest i ranivši veći broj ljudi", rekao je pak Usama al-Šami, član Mjesnog koordinacijskog odbora (LCC) u Damasku, skupine koja organizira prosvjede.

U istoj pokrajini Damasku, dvoje civila je poginulo u Dmeiru a jedno je dijete ubijeno u Muadamiji, navodi OSDH.

Šest osoba je izgubilo život u pucnjavi u Idlebu, blizu turske granice, dodaje organizacija.

Ovo su nove žrtve pošto je više od 230 civila poginulo u bombardiranju režimskih snaga u noći na subotu u Homsu, u središtu Sirije, izvijestili su aktivisti.

Sirijske vlasti niječu bombardiranje Homsa i odgovornost pripisuju "naoružanim skupinama", što opetuju od početka prosvjeda.

Informacije je teško potvrditi iz neovisnog izvora zbog zabrana koje su na snazi za strane medije, ali ako su podaci o broju mrtvih točni, riječ je o najvećem broju žrtava u jednom danu otkako je u ožujku 2011. počela pobuna protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
18/4/07

Raddo, 05.02.12. 14:44

Tzv 'international community' tj bivse kolonijalne sile, na putu prema Rusiji, preko Iraka, Avganistana, Libije, Sirije i Irana. Ali ovi novi koji brze rastu, BRIC, Brazil, Rusija, Indija, Kina ... nisu vise naivni, znaju pravila igre.


registracija
20/8/10

McCoy, 05.02.12. 18:28

Samo budale veruju da je tzv. Arapsko prolece spontani cin porobljenih masa.

"Ruski i kineski veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti o Siriji "umanjuje ulogu UN-a", ocijenio je u subotu glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon."

Uticaj USA, Velike Britanije, Francuske,... je vec odavno ogranicio i ponistio taj uticaj. UN su alatka u sluzbi pomenutih drzava a ako ne uspeju u UN onda je tu NATO ili neki drugi lokalni sporazum. A kvazi-demokrate se kao zgrazavaju nad sudbinom Sirijskog naroda.

Svi glavni sekretari UN-a posle Butrosa Galija su samo pioni i slusaju sta im se naredi. Njihova bedna uloga je sramotna.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika