Objavljeno u Nacionalu br. 443, 2004-05-11

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Filmski teroristi u borbi protiv Hollywooda

Film kultnoga Johna Watersa 'Cecil je poludio' pokazuje kako je jedan od najneobičnijih suvremenih hollywoodskih redatelja još uvijek itekako zanimljiv autor

Dean ŠošaDean ŠošaLik i djelo Johna Watersa nije potrebno posebno predstavljati: svaki iole upućeniji filmofil barem je iz priča upoznat s “Ružičastim Flamingosima” i sličnim herojskim djelcima iz 70-ih, u kojima su prizori kanibalizma, incesta ili jedenja izmeta prešli dug put od trasha do kanonizirane filmske umjetnosti.

Početkom 80-ih godina, u Watersovoj se karijeri dogodio zaokret. Eksplicitni prikazi odvratnosti ustuknuli su pred sve većim budžetima. Sve “normalniji” izgled Watersovih još uvijek niskobudžetnih filmova, u kojima glume čak i hollywoodske zvijezde, doveo je na koncu do toga da kritike njegovih novijih ostvarenja uglavnom započinju žaljenjem za onim starim anarhistom i amaterom, čovjekom čiji je dugometražni prvijenac “Mondo Trasho” stajao nevjerojatnih 2100 dolara. Tome je kumovao i sam Waters, zezanjem na vlastiti račun i izjavama poput one “Oduvijek sam se želio prodati samo što me nitko nije htio kupiti”.

A da su priče o bilo kakvoj Watersovoj “prodaji” ili “gubitku autorskog identiteta” promašene možete se uvjeriti gledajući njegov za sada posljednji film, “Cecil je poludio”. Poput svih drugih Watersovih filmova, i ovaj se događa u njegovom rodnom Baltimoreu. U centru priče je alternativni filmaš i terorist Cecil B. Demented (Steven Dorff) koji, zajedno s grupicom istomišljenika, otima umišljenu hollywoodsku zvijezdu (Melanie Griffith) i prisili je da glumi u njegovom filmu uperenom protiv multiplexa i hollywoodske mašinerije. Cecil i drugovi pucaju na biografiju Davida Leana, oružjem prekidaju snimanje nastavka “Forresta Gumpa”, a na tijelima imaju tetovirana imena Premingera, Lyncha, Peckinpaha, Warhola i H.G.Lewisa.

Zezajući se podjednako na račun Hollywooda i nezavisnog filma, Waters ovim filmom zaokružuje autobiografsku priču ispričanu u “Peckeru”, priču o mladom i talentiranom fotografu koji odlazi iz Baltimorea u New York i postaje veliko ime, a onda kad mu se snobovsko umjetničko okružje zgadi, vraća u rodni grad i na miru slika lokalne oriđinale. Ubijanjem Cecila na kraju filma Waters kao da ubija onaj dio sebe koji se poslužio “undergroundom” kako bi bio primijećen.

Danas je Waters ono što je, vjerojatno, oduvijek želio biti: B filmaš udaljen podjednako od Hollywooda, “undergrounda” ili “arta”, pun razumijevanja za likove gubitnika koje prikazuje, autor nepretencioznih, pametnih i zabavnih filmova. Svoj subverzivni i anarhoidni humor Waters danas manifestira na suptilniji način negoli davnih 70-ih, kudikamo primjereniji vremenu u kojemu su sve provokacije ionako već viđene, ali i njegovoj dobi.

Najzanimljiviji dodatak DVD izdanju “Cecila” je urnebesni redateljev audiokomentar koji je i preveden, što je za svaku pohvalu.

DISTIBUTER: MG FILM
Cecil B. Demented, am.-franc. drama, 2000. R: John Waters GL: Stephen Dorff, Melanie Griffith, Alicia Witt, Maggie Gyllenhaal, Eric Barry
FILM: 3
DVD: 2

RODGER DODGER
VTI
DVD+VHS

Debitanski uradak scenarista i redatelja Dylana Kidda “Rodger Dodger”, nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu, jedno je od onih ostvarenja koja cijeli svoj šarm grade na dijalogu. Drugim riječima, likovi filma malo toga rade, no zato cijelo vrijeme brbljaju. Kako je Kidd čovjek sa uhom za odličan dijalog, “Rodger Doger” će biti prvorazredna filmska poslastica, vjerojatno i onima koji nisu ženomrsci poput naslovnog lika, čovjeka koji je sve svoje karte bacio na nevjerojatnu spiku. Campbell Scott jednostavno briljira u glavnoj ulozi a posebno slatke nastupe zabilježile su često omalovažavane Elizabeth Berkley (“Show Girls”) i Jennifer Beals (“Flashdance”).
DVD izdanje “Rodgera Dodgera” ne sadrži dodatne priloge.

BAZEN
UCD
DVD+VHS

Razvikani francuski redatelj François Ozon (“8 žena”) nije se pretjerano proslavio kriminalističkom dramom “Bazen”. Priča o konzervativnoj engleskoj spisateljici krimića koja na “radnom” odmoru u Francuskoj upozna tajanstvenu i promiskuitetnu kći svoga izdavača, ima bezbroj mana od kojih je najveća Ozonovo promašeno mješanje stvarnosti i fikcije na bezboj puta viđeni način. Iako je “Bazen” ambiciozno osmišljeni film, iz mora sličnih hollywoodskih “C” trilera izdvajaju ga jedino ugledna glumačka imena i Ozonova vizualna rafiniranost koja lažno sugerira kako u filmu ima nečega jako pametnoga.
Sve u svemu, “Bazen” je vrijedan gledanja jedino zbog prpošne Ludivine Sagnier i još uvijek dobrodržeće Charlotte Rampling.

“Swimming Pool”; franc.-brit. krim.drama; 2003.
R: François Ozon
GL: Charlotte Ramplin, Ludivine Sagnier, Charles Dance, Jean-Marie Lamour, Marc Fayolle
FILM: 1
DVD: 1

PAUK
DISCOVERY
DVD+VHS

Posljednjih godina “in” Francuz, Ozon, mogao je o mješanju stvarnosti i fikcije naučiti ponešto od svoga kanadskoga kolege Davida Cronenberga, o kojemu se, pak, čuje sve manje i manje. Glavni adut Cronenbergova “Pauka”, priče o šizofreničaru koji se nakon izlaska iz mentalne ustanove vraća u London i prisjeća događaja iz djetinjstva, upravo je vješto preplitanje stvarnosti i fikcije. Iako ne spada u redateljeve vrhunce, “Pauk” je superioran većini suvremene ambicioznije produkcije.
DVD izdanje “Pauka” od priloga donosi vrlo dobar dokumentarac o snimanju filma i Cronenbergov audio-komentar iz kojeg je vidljivo kako ovaj živući klasik još uvijek teško pronalazi financijere za svoje projekte.

“Spider”; franc.-brit.-kanad.drama; 2002.
R: David Cronenberg
GL: Ralph Fiennes, Miranda Richardson, Gabriel Byrne, Lynn Redgrave, John Neville
FILM: 3
DVD: 2

“Rodger Dodger”; am.humorna drama; 2002.
R: Dylan Kidd
GL: Campbell Scott, Jesse Eisenberg, Isabella Rossellini, Elizabeth Berkley
FILM: 3
DVD: 0

UKLETA KUĆA
BLITZ
DVD+VHS

Horor o klincima koji na svome proputovanju Amerikom zapnu u provincijskom mjestašcu nad kojim kruži legenda o zloglasnom Doktoru Sotoni, baštini motive gotovo svih važnijih suvremenih horora, od “Teksaškog masakra motornom pilom” do “Vještica iz Blaira”. Ipak, “metalac” Rob Zombie u konačnici se najviše inspirirao MTV-ijem tako da je njegova “Ukleta kuća” tek djelomično uspio film, čija je reputacija među fanovima ipak pretjerana.
DVD izdanje od priloga donosi nekoliko featurettea, razgovore s glumicma i redateljev audio-komentar.

“House of 1 000 Corpses”; am.horor; 2003.
R: Rob Zombie
GL: Sida Haig, Sheri Moon, Karen Black
FILM: 1
DVD: 1

ISPOD MASKE
UCD
DVD+VHS

Humorna drama “Ispod maske” ujedinjuje nevjerojatan niz slavnih glumaca, među kojima su Jeff Bridges, Penélope Cruz, John Goodman, Jessica Lange, Bruce Dern, Ed Harris, Val Kilmer, Chris Penn, Mickey Rourke, Cheech Marin, Giovanni Ribisi, Luke Wilson i Angela Bassett. Čovjek koji ih je namamio u ovaj propali projekt je koscenarist filma, veliki Bob Dylan, kojemu bi ipak bilo pametnije držati se mikrofona i pisanja songova za tuđa ostvarenja.
“Udarni” dodatak DVD izdanju ovoga filma je iznimno dosadni audio-komentar redatelja Larryja Charlesa.

“Masked and Anonymous”; am.-brit.humorna drama; 2003.
R: Larry Charles
GL: Bob Dylan
FILM: 0
DVD: 1

ŠUNKA, ŠUNKA
BLITZ
DVD

Za razliku od njegovog zemljaka Almodovara koji je posljednjih godina u boljoj formi nego ikad, nekoć hvaljeni španjolski redatelj Bigas Luna gotovo se oprostio od filma. Nakon 2001. godine i katastrofalne “Tišine mora” ne znam treba li zbog Lunine apstinencije žaliti ili slaviti. Ipak, DVD izdanje ”Šunke, šunke” ponovno svjedoči kako se radilo o solidnom filmašu od kojega je moglo biti nešto, da mu ambicije nisu prerasle mogućnosti.
Ne računamo li glazbeni spot, DVD izdanje ”Šunke, šunke” ne sadrži niti jedan dodatni prilog.

“Jamón, “Jamón”; španj.komedija; 1992.
R: Bigas Luna
GL: Jordi Mollà, Penélope Cruz
FILM: 2
DVD: 0

POD TEŠKOM VATROM
CONTINENTAL FILM
DVD+VHS

Iako je u međuvremenu Amerika napala još nekoliko državica, rat u Vijetnamu još je uvijek glavna inspiracija njihovim borbeno raspoloženim filmašima. Ratna drama veterana Sidneya J. Furieja (“Čelični orao”), o američkim marincima koji se nakon 33 godine vraćaju na mjesto zločina, nije posve nezanimljivo djelce, međutim pati od dva velika nedostatka. Prvi je sumanuta odluka da zreloga veterana igra mladoliki Casper Van Dien (“Svemirski vojnici”) a drugi banalna ispremješanost vremenskih razina.
DVD izdanje filma ne sadrži dodatne priloge.

“Under Heavy Fire”; am.ratna drama; 2001.
R: Sidney J.Furie
GL: Casper Van Dien, Carré Otis
FILM: 1
DVD: 0

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika