05.02.2012. / 13:05

Autor: Hina

Lingvist odgonetnuo staroirsku čarobnu formulu

Čarobna formula koristila se za pomoć kod problema s mjehurom, a u prijevodu glasi otprilike "Neka teče kao kod deve"

IlustracijaIlustracijaProfesor lingvistike na irskom sveučilištu Maynoot uspio je prevesti dosad nerazumljivi ulomak iz jednog od najstarijih sačuvanih rukopisa na staroirskom i otkrio da je riječ o čarobnoj formuli, objavio je list Irish Times.

Čarobna formula koristila se za pomoć kod problema s mjehurom, a u prijevodu glasi otprilike "Neka teče kao kod deve". Dio je Misala iz Stowea, koji potiče iz 9. st. i uglavnom je napisan na latinskom, međutim sadrži i neke, dosad neprevedene, dijelove teksta na staroirskom.

David Stifter, profesor staroirskog na Irskom nacionalnom sveučilištu Maynoot, objašnjava kako je autor čarobne formule za deve očito čuo samo iz Biblije, pa je mislio da one kao pustinjske životinje puno piju i stoga puno mokre. "Tko god da je napisao tu formulu, nije baš znao puno o devama", kaže Stifter koji najavljuje da ima još puno posla na prijevodu preostalih dijelova Misala na staroirskom.

Vezane vijesti

Marihuana s državnim pečatom

Marihuana s državnim pečatom

Urugvajska vlada objavila je prijedlog zakona kojim želi ozakoniti i nadzirati tržište marihuane, ocjenjujući da je ta droga manje opasna od crnog… Više

Komentari

registracija
2/2/12

zarada12, 06.02.12. 12:10

Želio bi zaraditi novac, a bojiš se razgovora za posao? Želiš slobodu a trebaš stabilan prihod? Želiš zaraditi od doma? Učiš ili si trudnica, ili ti je samo potreban novac? Onda imam posao koji ti odgovara. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možeš zaraditi 50-200$ tjedno. Ako imaš više vremena, onda i više. Sve što ti je potrebno je računalo, internet, minimalno znanje rada na računalu, ostalo već zavisi od toga koliko si ozbiljan. Nije prevara, uvjeri se. Ako si zainteresiran/a pošalji mi mail: zaradimopolako @ live.com


registracija
3/12/10

Yoda, 06.02.12. 16:37

Ako si glup kao deva, prijavi se... Prijavi se da bi drugi na tebi zarađivali.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika