16.11.2002. / 00:00

Autor: Ana Glavina

SAD

PRVA ŽENA KONGRESNI VOĐA

Nancy Pelosi,demokratska zastupnica iz Kalifornije postala je stranačkim kongresnim vođom, a to je prvi put u američkoj povijesti da je na to mjesto došla žena. Demokratska stranka ju je izabrala za nasljednicu Richarda Gephardta na mjestu vođe demokratske manjine u Kongresu. To je jedno od najistaknutijih mjesta u američkoj politici. Imenovanjem gospođe Pelosi je u prvi plan izbila liberalna struje Demokratske stranke, a očekuje se da će jedan od njenih glavnih ciljeva biti u što većoj mjeri naglasiti razlike u političkim stavovima prema najvažnijim pitanjima između njene stranke i Bushovih republikanaca. Upravo je Nancy Pelosi bila najžešća protivnica Bushove politike prema Iraku, što je pokazivala u dosadašnjim kongresnim raspravama. Po tome se čak razlikovala od nekolicine svojih stranačkih kolega koji se nisu protivili predsjednikovoj politici u tom pitanju. Ona je drugi čovjek Demokratske stranke, a nazivaju je “hitrim bičem”. Iza nje su stale žene, liberalno opredijeljeni demokrati i zastupnici iz Kalifornije.
Iznimno oslabjelim demokratima trebat će itekako jaka politička ličnost kako bi se u sljedećoj godini stranka oporavila i pripremila za predsjedničke izbore, koji će se održati za dvije godine. Nancy Pelosi je jednostavno dobar početak.

Vezane vijesti

Planirao napasti američki Kongres

Planirao napasti američki Kongres

Tridesetogodišnjak osumnjičen za pokušaj napada uhićen je u petak u blizini američkog Kongresa u Washingtonu dok ga je policija pratila u okviru… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika