06.02.2012. / 12:39

Autor: Nacional.hr

Grčić:

Neefikasna javna poduzeća

Grčić se slaže kako bi banke trebale preuzeti dio odgovornosti za naplatu između 15 i 16 milijardi kuna doprinosa. Svoj obol tome trebala bi dati i Fina kroz novi zakon o financijskom poslovanju

Branko GrčićBranko GrčićMinistar razvoja i fondova EU Branko Grčić odlučan je da se u hrvatsko gospodarstvo uvede red. Prije svega kroz poštivanje rokova plaćanja koji bi zakonom bili ograničeni na 30 odnosno 60 dana. No, mnogi traže da se taj zakon povuče jer su rokovi jednostavno nerealni.

U razgovoru za Večernji list Grčić pak ističe kako im je cilj uspostaviti red u odnosima vjerovnika i dužnika te da se stane na put kulturi neplaćanja. Ističe kako je trenutno iznos međusobnih dugovanja ogromnih 40 milijardi kuna.

Dio dugovanja koje država pokušava naplatiti su i neuplaćeni doprinosi. Ministar financija Slavko Linić najavio je kako bi posao 'utjerivanja doprinosa' mogao pasti na leđa banaka. Grčić se slaže kako bi banke trebale preuzeti dio odgovornosti za naplatu između 15 i 16 milijardi kuna doprinosa. Svoj obol tome trebala bi dati i Fina kroz novi zakon o financijskom poslovanju.

Što se tiče zaposlenih u javnom sektoru, Grčić ističe kako u Vladi nisu zadovoljni efikasnošću javnih službi. Smatra kako ima dovoljno prostora za poboljšanje učinkovitosti kroz restrukturiranje, a ono nužno znači i optimizaciju ljudskih resursa. No, dodaje Grčić, to se može pokrenuti tek nakon što se razrade konkretni razvojni projekti.

Njih pak planiraju financirati kroz aranžmane s inozemnim financijskim institucijama poput EBDR-a i Svjetske banke.

Aranžmani s tim institucijama poprilično ovise i o kreditnom rejtingu države, koji se, ističe Grčić u ovom trenutku pokušava zadržati kroz fiskalne konsolidacije i nužne reforme. Uvjeren je da do pada kreditnog rejtinga neće doći, ali je svjestan prilika na globalnim financijskim tržištima koji utječe i na hrvatsko zaduživanje u inozemstvu.

Vezane vijesti

Jesenski paket reformi

Jesenski paket reformi

Kratkoročno. Ta riječ ponajbolje bi opisala većinu dosadašnjih poteza Kukuriku koalicije u prvih pola godine vladavine. Kroz nove porezne sustave i… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 06.02.12. 16:11

I, kad će otkazi?


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 06.02.12. 17:42

Glupost. NIje problem s efikasnosti javnih poduzeca, problem je da politika vrsi toliko puno blesavih pritisaka da ta poduzeca cak i ne mogu biti efikasna s najboljom zeljom. Pored tofa nema jasne politike i zakonodavstva koji omogucava tim ljudima raditi.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 06.02.12. 17:47

uglavnom gospodo politicari, nemojte traziti izgovore, i krivce u svima. Vi ste krivi, ne obavljate svoj posao kako treba, ne date ljudima da rade svoje poslove.
Sto ce nam:
-ured predsjednika s 20 savijetnika
-ured bivseg predsjednika s timom bezveznjakovica
-premijer s 20 ministara i 90 savjetnika ministara
-150+ lutaka u saboru,
-150 bezveznih agencija
-160+ ambasadora i konzulata koji nista ne rade
-zupaniske skupstine i zupani
-gradske skupstine i gradonacelnici


registracija
28/4/10

Zvonko, 06.02.12. 21:20

ankica,
odakle nam se ti javljaš?
Imam osjećaj da slabo barataša informacijama o stanjima u javnim poduzećima! Npr. u mojoj općini vedri i oblači SDP i HNS a javna poduzeća ponašaju se kao paraziti grada sa milijunskim godišnjim subvencijama, direktori tih poduzeća su pozapošljavali svoju rodbinu i prijatelje a omjer potrebnih i stvarno zaposlenih je barem 1:3. Uz svu socijalno-nepotističku notu, korupcija, namještanje poslova, fiktivni ugovori i fiktivna plaćanja su pravilo a ne izuzetak. Ne vidim tu nikakvu dobru volju da se krene u zdravijem i održivijem pravcu.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 06.02.12. 21:45

Zvonko pogledaj velike svjetske firme, privatne firme, i vidiš da veliki svjetski poslovni ljudi cijene prijateljstva i da je firma obiteljski ponos. Zapošljavanje poznatih i obitelji ne mora uništiti firmu, može čak ojačati povezanost i predanost firmi. Važno je da se zaposleni u firmi osjećaju da je firma njihova da radeći za firmu mogu unaprijediti svoje živote. Problem s firmama koje ti opisuješ je sto zaposleni ne osjećaju da je firma njihova, već da je samo alat za isisavanje novaca od države. svačije i ničije.

Ja ne podupirem nepotizam, ali losa organizacija je gora od nepotizma. Prvo moramo ograničiti utjecaj politike na nas život, a onda ćemo lako riješiti nepotizam.


registracija
31/1/10

STTony, 06.02.12. 21:59

Zvonko, čisto sumnjam da u hercegovini SDP i HNS vedre i oblače.

Prevedeno, opet lažeš i pričaš zvizdarije.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika