Objavljeno u Nacionalu br. 443, 2004-05-11

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Velebitska degenija Tončija Bonačija

Hrabra poštenjačina Goran Milić prešućuje da je njegov suradnik, za prilog koji je sada nagrađen, svojedobno počašćen petomjesečnom zabranom pojavljivanja na ekranu

Ivan StarčevićIvan StarčevićBRISANI PROSTOR
Srijeda, HRT 1, 20.10
kaktus

U terminu ukradenom dokumentarnom programu i dalje se šepiri Goran Milić Odabrani i njegova prekrasna emisija. GMO se danas, skoro sa suzama u očima, prisjetio Tončija Bonačija i njegova priloga o zgradi ministarstva zaštite okoliša koja nema uporabnu dozvolu.
Kad je to doznao, originalni Tonči se popeo na bager – pokroviteljski zbori GMO, ali zaboravlja dodati da nakon tog priloga zaista velikog novinara Tončija Bonačija pet mjesseci nije bilo na ekranu, jer se usudio sprdati s vladajućim Račanom, Tomčićem i Čačićem. Sada je druga vlast, Bonači je za ubilačku zgradu u kojoj obolijevaju službenici koji u njoj rade dobio novinarsku nagradu «Velebitska degenija», ali sve to nije bilo dovoljno Miliću da spomene bar to da zgrada u Vukovarskoj ni danas nema uporabnu dozvolu. Kad je petomjesečna zabrana prestala, a svojim su je pritiscima izborili Račan-Tomčić-Čačić, ondašnji direktor HTV-a, g. Vanja Sutlić rekao je Bonačiju da se smije pojavljivati na ekranu, ali ne prečesto, najviše dvaput mjesečno. Milić koji je za Srebrenku Herold Mijatović pisao svoja tajna zaštitnička pisma Bernieju Ecclestoneu mogao se ovaj put javno bar malo iskupiti, samo da je spomenuo išta od anegdota o proganjanom honorarcu Bonačiju, uglednom novinaru kojeg su tretirali kao balavca. Izgleda da Goran Milić još čeka svoju šansu.

POLA URE KULTURE
Srijeda, HRT 1, 21.41
četiri kaktusa

Prije svakog priloga pojavljuje se zanosno zanimljiva, skromna i pametna urednica Brankica (Kamenski) i ruku prekriženih na pupku, u bijeloj bluzici i crnim hlačicama, veze li veze svoje zamorne najavetine, duge kao da ih tka Tadijanovićeva mama zimi. Čak i obične agencijske zvizdarije gđica Brankica pečati svojom urođenom proznom genijalnošću, pa je tako bilo i uoči stranog materijala o nekakvom istraživanju koje je pokazalo da prozaici žive duže od pjesnika, naročito prozaici nepismeni kao naša Kamenski. Počujmo: «Ako vam je dakle do dugovječna života, svi smo manje-više načisto da se trebamo kloniti…». Imat ćemo milosti prema čitateljicama i čitateljima «Nacionala», ljudima koji nemaju vremena na bacanje, pa ne ćemo komentirati uporabu priloga «načisto», ali kad je netko tako nepismen da ne samo uređuje kulturnu emisiju nego i toliko glup da ne samo napiše nego i izgovori «život koji dugo živi» (tj. «dugovječan život»), onda je to puno gore od onog neiskorjenjivog potpisa na odjavnoj špici: «anketirala Ana Hanak». Godinama lagati da se Anamarija Pavičić (nakladnika staroga kći) zove «Ana Hanak», puno je manji zločin nego povremeno širiti blentavu nepismenost iz jedne inače tako kulturne, gledane, pametne i poštene emisije kao što je Brankičina. He-he.

MERIDIJAN 16
Srijeda, HRT 1, 22.16
četiri kaktusa

Predsjednik Republike Hrvatske, g. Stipe Mesić, primio je ženu Lepog Rade Vukovarskog i majku njegove djece, gđu Lenku Udovički, a zatekla se tu i zaštitnica ratom napaćene obitelji Šerbedžija, stanovita Vanessa Redgrave (u prijevodu: Crveni Grob). Dvije internacionalne dame došle su prosjačiti nacionalni novac (zloglasnu ustašku kunu, a može i u eurima) za svoju najnoviju ljetnu zanimaciju koja će se zvati Tra-la-la kupam se na Brijunima ja, točnije: «Čitajući Godota». Vjerovali ili ne, gđa Redgrave ima snimljene iskaze logoraša s Golog otoka, što će nas sve osloboditi tereta Titove Jugoslavije. Za malu novčanu protuvrijednost, jedva milijun kuna, Šerbedžije i slična međunarodna Mesićeva i SDP-ova klijentela manjeg formata stoje nam na usluzi, a to što jedno nižerazredno kazalište Lepog Rade i društva i njihov tobožnji projekt zvan «Teatar Ullysses» nikome u Hrvatskoj nisu potrebni manje je važno.

EXPLOZIV
Četvrtak, RTL, 19.10
Vijenac

Taman kad smo pomislili da je prilog o Zdenki Anušić Poje, umirovljenoj glumici «Gavelle», dirljiv vrlo i veoma, pustili su nam djevojku Malenu Krasnić, izuzetno dragu osobu koja se ne da obeshrabriti svojim zdravstvenim stanjem i eto suza na okeco mnogog gledatelja. Četvrtak je bio zadnji u nizu uspješno vođenih «Eksploziva», jer odmah u petak je voditeljica Tatjana Jurić počela komentirati priloge, što joj nikako ne ide, a u nedjelju smo, kao da slušamo HRT, čuli izraz «srednjevječnog muškarca», umjesto «sredovječnog». Poslije toga niz se nastavio: RTL-ovi voditelji, prije svih Sanja Doležal, pa (po abecednom redoslijedu) Tanja Tomić, Tatjana Jurić, Neno Pavinčić i mnogi drugi vidljivi i nevidljivi pregaoci i dalje uspješno, na opću dobrobit civilizirane Hrvatske, ruše gledanost HRT-ova Dnevnika.

BOKS: STIPE DRVIŠ – KONSTANTIN ŠVEC
Subota, RTL, 21.00
četiri kaktusa

Odličan posao Željka Mavrovića, Stjepana Božića i Igora Jagića kvario je snažni Ivan Jurković, mladić koji je došao iz sportske sobe HRT-a, pune svakojakih genija. RTL je navodno komercijalna TV, a što na takvoj TV, umjesto vitkog manekena, radi užasno debeli
posinak Ivice Blažička iz njegovih najmršavijih dana, e to nadilazi svačiju krajnje skromnu naobrazbu. Zamišljajući da je pred nama mlad, a već bivši sumo borac, lako bismo podnijeli njegov neuobičajeni izgled, kad mladi Jurković ne bi s majčinskog HRT-a ponio onu najbitniju osobinu. Od prve sekunde podučavao je Drviša kako da boksa, iako od prve sekunde g. Stipe Drviš ostvaruje kontakt svoje rukavice i izazivačeva lica kad god poželi, ali to Ivana Jurkovića ne smeta. Čestitke RTL-u na akviziciji, radujemo se budućim susretima.

HTV PRIKAZUJE
Subota, HRT 1, 18.20
Kaktus

Govorimo o pres-konferenciji članova Programskog vijeća HRT-a i imamo komentar na sve to Zdenka Ljevaka, predsjednika Programskog vijeća HRT-a – najavljuje nam se da bismo unaprijed znali i radovali se. Naprijedni g. Ljevak postao je tv komentator, ali ni sada ne znamo možemo li čestitati. Dok traje nedoumica, velebnim autorima emisije «HTV prikazuje» preporučamo posjet knjižari «Naprijed», zgodno smještenoj na početku Ilice, gdje će pronaći neki novinarski priručnik, udžbenik, bilo što da ih pouči poštenu poslu. Nije lijepo javnom istupu trojice disidentskih članova vijeća oduzeti ton i dati ga jedino predsjedniku vijeća i njegovu isključivu viđenju, pardon, glasu. Pardon zato jer je predsjedniku Ljevaku oduzeta živa slika. Valjda iz nekog perverznog osjećaja za pravdu (jednome mazni ton drugome sliku) vidjela se samo Ljevakova fotografija i potpis «telefonom», jer on je telefonirao iz automobila koji ga je vozio u Sabor, obavijestila nas je novinarka Milić, Ana. Da bi se u pravednosti išlo do kraja, idući put neka g. Ljevak drži nijemu presicu, a gg. Ante Žužul, Hašim Bahtijari i Nedjeljko Pintarić neka telefoniraju s ekrana na kojem će biti njihova tri portretića.

DNEVNIK
Nedjelja, HRT 1, 19.30
kaktus

Voliteljica bivšeg SSSR-a Katja Kušec smrzla se kao sam Putin kad je pročitala svoj višeminutni napad na Čečence, te separatiste i pobunjenike protiv dobre matuške Rusije koja im je pred koju godinu ubijala koga god je stigla, a i nadalje će, kao Džohara Dudajeva,, legendarnog Čečenskog vođu kojeg je ne tako davne 1996. godine raznijela ruska raketa, proizvedena i vođena američkom tehnologijom ravno prema Dudajevu u času kad je satelitskim telefonom komunicirao s jednim članom ruske Dume (adresa u uredništvu).
Sada je ispod proruskog šefa Čečenije, tj. ruske marionete, eksplodirala bomba koja je paradu u čast Dana pobjede «pretvorila u tragediju», da se izrazimo riječima rusofilno pravedne drugarice Katje K. Jest da je atentat perverzno zanimljiv (poginulo je puno ljudi, bomba je postavljena prilikom obnove prije tri mjeseca, u friški beton), ali praviti od toga prve tri dramatične minute Dnevnika nije u redu, jer bi slučajni turist pomislio da smo neka ruska gubernijica.
I RTL je stavio, shodno svojoj programskoj odrednici o ugađanju gledateljskoj znatiželji, čečensku bombu na prvo mjesto, ali koji su razlozi, osim gore navedenih, ponukali debeli i dosadni Dnevnik da se prsi kao Kadirev na paradi sekundu prije pogibije, nije nam poznato. U svakom slučaju imati premijera Sanadera na proslavi Dana Europe, u Hrvatskoj politički jako popularne Europe i ne objaviti tu proslavu u Daruvaru i tog predsjednika hrvatske vlade, ne objaviti na prvom mjestu sliku stotine plavih balona sa žutim zvjezdicama koji se dižu u daruvarski zrak, nego sliku nepomičnog i krvlju oblivenog Kadireva prizemljenog u VIP loži, prilično je čudan izbor. Kad bi on bio motiviran nečim tako bizarnim i nevjerojatnim kao što je ukidanje tv pretplate, sve bi bilo jasno, ali kako je jasno da jasnije biti ne može da će HRT do sudnjeg dana mjesečno ubirati štibru koja je danas 59 kuna, onda čemu panika, gospodo urednici?

VRIJEME
Svaki dan, HRT , od jutra do sutra
Kaktus

RTL-ove prognoze vremena, tj. gđica Renata Sopek koja ih čita i najavljuje, bolje su jedno četiri stotine milijuna puta od HRT-ovih. Bolje su ne zbog fizičkih prednosti miss Weather, nego zato što meteorolozi i meteorologinje HRT-a često daju totalno krive prognoze i nikome ništa. Da bar rade i izgledaju kao Renata Sopek, čovjek bi im i oprostio. Prvi pronicljivi čitatelj koji u prethodne dvije rečenice uoči proturječnost u pravu je i neka mu to bude nagrada, jedina po koju ne mora odlaziti u razna uredništva kojekuda po gradu. Ne mora nam čak ni telefonirati. Ništa.

Vezane vijesti

Intervju za posao kod Milića na Al Jazeeri: Da li je Kosovo država?

Intervju za posao kod Milića na Al Jazeeri: Da li je Kosovo država?

Prema pisanju srpskog Pressa, svi novinari koji žele raditi na balkanskoj inačici Al Jazeere moraju priznati da je Kosovo država. Naime, direktor Al… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika