Objavljeno u Nacionalu br. 847, 2012-02-07

Autor: Srećko Jurdana

Čačić se razvija u glavni Milanovićev problem

I gospodin Ferenčak maknut je iz JANAF-a naknadnom Milanovićevom intervencijom, što premijera dovodi u originalan položaj inkvizitora za HNS-ove nestašne kadrove. Malo koji šef vlade može se podičiti takvom naglašenom disciplinskom ulogom u svome nepredvidljivome savezničkom sustavu

Čini se da Radimir Čačić svakog dana sve više napreduje u narušavanju vjerodostojnosti Milanovićeve koalicije. Doživljava li premijer s dovoljnom dozom ozbiljnosti problematiku Čačićeve galopirajuće autoritarne nepredvidljivosti? Njegov potpredsjednik Vlade, ministar, designirani strateg nacionalnoga oporavka, ustoličio je samoga sebe kao vodećega operativca u državi, iako za sobom vuče proces zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnim posljedicama. Kad se negdje pojavi njegova slika s premijerom, a pojavljuje se često, funkcionalno nadređeni mizanscenski partner po definiciji na sebe preuzima djelić Čačićeva mađarskog opterećenja. Malo je zemalja i malo je šefova vlada koji bi sebi dopustili takav luksuz posvemašnjeg ignoriranja prometne hipoteke kod najbližeg suradnika, ali gospodinu Čačiću ni takva - doista nesvakidašnja - premijerova benevolentnost nije bila dovoljan motiv da se koncentrira, porazmisli o situaciji i stane na loptu u svome političkom žongliranju. Naprotiv.



Čudesno ležerna uzajamna lojalnost
U Nadzorni odbor JANAF-a, bogate državne tvrtke za transport nafte, postavio je svoga bliskog stranačkog suradnika Srećka Ferenčaka, iako gospodin Ferenčak na leđima tegli nepravomoćnu presudu od godine dana zatvora (uz povrat četiri-pet milijuna kuna) zbog - kako se tvrdi u optužnici - malverzacija sa zagrebačkim gradskim zemljištem. Navodno su on i kolega iz nanbudo-kluba jeftino dobili teren za izgradnju doma za invalidnu djecu - što slučaju daje osjetljivu moralnu dimenziju - i skupo ga preprodali trgovačkoj firmi Konzum. Stvar je već dulje vrijeme na čekanju kod druge sudske instance. Ferenčak
energično tvrdi da je nedužan, no autoapologija dobiva na javnome značenju tek nakon proceduralne pravosudne potvrde, dakako. U međuvremenu, politička pristojnost i norme nalažu da se čovjek zadrži podalje od središta pozornice. Čačić je, međutim, odlučio ignorirati sve opterećujuće nijanse u Ferenčakovoj političkoj dijagnozi, iako je mogao pretpostaviti da će njegovo pozicioniranje u JANAF-u pouzdano privući kritičke poglede publike. Štoviše, čini se da je akciju izveo Milanoviću iza leđa, u standardno samouvjerenome ili autističkom stilu.


Na izvedbu tog bizarnog poteza nesumnjivo su utjecale Ferenčakove stranačke zasluge. Srećko Ferenčak već je niz godina jedan od malobrojnih nosivih stupova HNS-a, ne bez razloga: komunikativna je osoba, gradski dečko, sportaš, skijaški aktivist, inteligentan profesionalac brzih refleksa s izraženim organizacijskim sposobnostima. Nadzire funkcioniranje stranke i njegova osobna pravna situacija HNS-u pada gotovo jednako teško koliko i Čačićeva. U isto vrijeme, sad kad su došli na vlast osjetili su potrebu da nekako honoriraju zasluge svome sposobnome operativcu, pa makar ga čekao drugostupanjski sud. Stajanje uz svoje ljude svakako je jedan od bitnih atributa HNS-a, kako god ga šira publika doživljavala. Procesom opterećeni Čačić neopterećeno forsira procesom opterećenoga Ferenčaka, dok Vesna Pusić hladno izjavljuje kako "imenovanje Srećka Ferenčaka za nju nije sporno". Pravilo uzajamne lojalnosti kod svih njih očito dominira nad bilo kakvim strahom od javnih reakcija.

Čačić je izolirao HNS
Uz takve partnere, gospodin Milanović doista ima povoda za intenzivno razmišljanje o taktici. Kako u miru upravljati državom, ako tvoj glavni saveznik forsiranjem svojih partikularnih interesa i zaštitom svojih istragama načetih protagonista neprestano proizvodi javne afere? Gdje je tu etička različitost od ere HDZ-a, pitaju se začuđeni promatrači. Pa i uoči izbora HNS-ov gradonačelnik Varaždina Goran Habuš proizveo je, mrtav-pijan, incident službenim automobilom i uklonjen je s koalicijske liste za Sabor samo Milanovićevom direktivom. Da je slučaj ovisio isključivo o gospodinu Čačiću i društvu, nikakvih političkih sankcija za Habuša ne bi bilo, jer kad bi Čačić nekoga smjenjivao zbog incidenata, najprije bi trebao smijeniti samoga sebe, što mu ne pada na pamet. I gospodin Ferenčak maknut je iz JANAF-a naknadnom Milanovićevom intervencijom, što premijera dovodi u originalan položaj inkvizitora za HNS-ove nestašne kadrove. Malo koji šef vlade može se podičiti takvom naglašenom disciplinskom ulogom u svome nepredvidljivome savezničkom sustavu.

Na jednoj strani, postavljanjem gospodina Ferenčaka u JANAF Čačić je premijera i sve druge nastojao dovesti u situaciju svršenoga čina, što se teško može svrstati u solidarno ili obzirno političko ponašanje. Na drugoj, objašnjavajući uklanjanje Ferenčaka iz JANAF-a, ušao je u autonomni konflikt s državnim pravosudnim sustavom. Paušalno je proglasio Ferenčaka nedužnim, proces koji se protiv njega vodi nazvao je političkim i provocirao time reakciju sudačke organizacije u kojoj su opravdano zaključili da takvo Čačićevo agresivno miješanje u pravosuđe može samo "nanijeti štetu svim stranama u postupku". I s manirističke strane, ili aspekta javnoga ophođenja, stvar je poprilično nečuvena. Javne prodike o prirodi postupka protiv čovjeka koji mu je blizak usuđuje se držati ministar kojem samom prijeti zatvorska kazna zbog izazivanja teške prometne nesreće. Elementarna politička pristojnost nalaže da političar s takvom neizvjesnom osobnom situacijom o pravnim fenomenima šuti, no agresivni Čačić nekontrolirano se pokušava postaviti iznad trenutka i pokazati da okolnosti na njega ne utječu.

Takvim nastupom uspio je već alijenirati mnoge pristaše HNS-a, a i njegova komunikacija s premijerom ima sve izglede da iziđe iz sfere idile.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika