Objavljeno u Nacionalu br. 847, 2012-02-07

Autor: Ivan Starčević

Bolje plesat’ boogie-woogie nego krampati na proogie

Kad bi nekad milicija tjerala sabotere koji su pjevali protiv radnih akcija, oni su bježali, govore svjedoci, brže nego SDP-ovci danas kad ih se pita o tome što misle o Srećku Ferenčaku

HRVATSKA UŽIVO
Četvrtak, HRT 1, 16.50

Vremena su teška, posebno danas, kad su na Hrvatsku navalili snijeg, led i Đuro Tomljenović. Sveprisutna stara HTV novinarčina Đ. T. je nešto nadugačko komentirao, a odmah potom je imao nekakvog isto takvog kao što je i on, anonimnog gosta u studiju. Đ. T. je bio onaj sijedi s tužnim brkom. Ne biste ga prepoznali, ali to je samo zato što ga i inače uopće ne poznajete, jer imate normalni hrvatski daljinski upravljač koji sam mijenja kanal čim se na ekranu pojavi Đuro. Zato njegovu ukinutu emisiju i niste gledali. Zvala se "Poslovni klub". Ostali su mu samo časopisi Croatia Airlines i časopis vozačke udrugetine HAK i još ponešto što ide uz pojavljivanje na TV-u (članstvo u nadzornim odborima također mu je prestalo, budimo optimisti). Sad je malo dobio na težini, valjda se nervira, nekako je buknuo, ali kvalitetnije radi. U svojoj ukinutoj emisiji, iz koje nas je godinama gnječio taštinom, dao bi se slikati kako nešto čita. Vidjelo ga se i čulo otprilike tri minute, što je bio rekord Rvacke televizije. Sad ga se samo čulo, ali opet tri minute. Ubuduće neka ga se i ne čuje.



DJEVOJKA OD MILIJUN DOLARA
Četvrtak, HRT 1, 21.23

Uoči filma koji je prije sedam godina dobio nekoliko Oskara, opet su puštene izjave kojekakvih gledatelja. Ova nepotrebna budalaština traje i traje samo zato što je glavni urednik HTV-a sportski novinar Bruno Kovačević. Sportski novinari sami ne razumiju ništa, pa im se mora objašnjavati. Danas su tri HTV-ove odaliske, umjesto da mu mrse kosu, objašnjavale g. Bruni Kovačeviću tajne Eastwoodova filma "Djevojka od milijun dolara". A Oskara za glupost dobiva... tko, tko? Ne voditeljica Mila Horvat koja je Bruneku i nama rekla da ovaj film govori o tome kako se snažnom voljom može sve postići (ne govori). Ne voditeljica Lana Banely koja smatra da je film "Djevojka od milijun dolara" dao "dosta realan prikaz života sportaša" (nije). Oskara ne dobiva ni Sandra Križanec, od koje, u dobroj vjeri, nismo razumjeli ni riječ. Mislili smo da najavljuje Dnevnik. Oskara dobiva onaj tko prvi skupi hrabrost da ovu dvominutnu neopisivo glupu gnjavažu najavi kao posebnu emisiju tako da je lijepo i kulturno možemo izbjeći. Uz tihi šum vodokotlića.

GLOBALNO SIJELO
Subota, HRT 1, 18.53

Ana Jelinić je opet našla nekog normalno očajnog čovjeka koji drži do sebe. Nezaposlen, s petero djece i ženom. Njegova nesreća počela je čim ga je država (= Agencija za promet nekretnina) smjestila u lijepo ofarbanu kuću u Lovasu, koja je istog časa pukla po sredini i nastavila pucati po svim zidovima i kutovima. Umjesto da pobjegne glavom bez obzira, kao SDP-ovci kad ih se pita što misle o Srećku Ferenčaku, g. Josip Nikolić (42) je ostao u toj po život opasnoj kući, jer nije imao kud, a i nada se povoljnom rješenju. Žalio se i žalio Agenciji. Službenik mu je obećavao i obećavao. Žena i djeca otišli su u Zagreb, u mali stan kod rođaka. Kod g. Josipa Nikolića došla je Hrvatska televizija. Mi smo vidjeli kompjutor koji je otac kupio najstarijem djetetu, vidjeli smo raspuknute zidove. Otac je mogao vidjeti ženu i djecu koja su u Zagrebu stali pred kameru i zajednički rekli "volimo te, tata." I mi, Josipe, i mi.

SKIJANJE: SVJETSKI KUP
Nedjelja, HRT 2, 13.50

Drago Ćosić se prostro (da se možda ne kaže: prostrao?) po cijelom Ivici Kosteliću, najboljem skijašu na svijetu. Sakrio ga je negdje u stotu rečenicu svoje vijesti o rezultatima i bodovima koje su skijaši u Chamonixu dobili poslije slaloma+spusta=kombinacija. Umjesto da se, kao u svakoj normalnoj zemlji, najprije kaže što je postigao neki domaći Ivica, naš tradicionalno samopouzdani Hrvat i novinar Drago Ćosić najprije nam je pročitao imena nekih stranaca za koje nikad nitko nije čuo. Prvi je bio, čita g. Ćosić, XY, drugi, Flj-Flj, a treći je bio netko treći. Pročitan nam je čak i neki g. skijaš koji je bio peti u slalomu. Pripadnik dinastije Kostelić bio je sedmi, što nije zanimalo nikoga osim g. Ćosića koji je slijedio staro pravilo sportskih novinara: gledatelji i sportaši su glupi, dok ih mi ne prosvijetlimo. Neke druge TV objavile su odmah pravu vijest: da je Kostelić i dalje ukupno prvi. Najgora je javna TV.

TV KALENDAR
Nedjelja, HRT 1, 16.45

Ima još fosila koji znaju da su prije 55 godina i manje, daleke 1947. godine i poslije, odmah poslije onog rata, zagrebački frajeri pjevali "bolje plesat' boogie-woogie / nego krampati na prugi." Jedan od tih fosila zapamtio je uspomenu iz djetinjstva, zapisao je stvar i naivno je predao nadležnima. Nadležni scenarist Obrad Kosovac je to dao lektorima. Lektori su napisali ono što smo čuli. A čuli smo da je probuđeni glas naroda pjevao "bolje plesat bugi-vugi, nego krampati na pruzi." Možda je trebalo plesati buzi-vuzi, što se slaže sa pruzi. Kriv je naivni zapisivač. Trebao je lijepo napisati "bolje plesat' boogie-voogie, nego krampati na proogie". Lektor bi pažljivo ispravio voogie u woogie - i gotova stvar. Spiker bi pročitao bugi-vugi-prugi i ni na kraj pameti ne bi mu bilo da dira stranu riječ proogie. Sve u svemu, drago nam je da pjesma živi, bilo kako - ali živi.


Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika